Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin İstanbul hedefi yüzde 45

İstanbul seçimleri siyasetin rotasını değiştireceği için AK Parti de CHP de bu seçimlere iddialı hazırlanıyor.
Bir süre önce AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ile konuşmuştum. Şimdi sıra CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'da... Babuşçu'nun İstanbul'da yüzde 55 oy alacaklarını söyleyip "hodri meydan" demesine CHP'li Salıcı da iddialı bir cevap veriyor:
"Bizim İstanbul'daki hedefimiz de yüzde 45... Yüzde 45 aldığımız anda AKP'nin bunun üzerine çıkması mümkün değil. Bu hedefe ulaşmak için, örneğin İstanbul'da 7 milyon konut var, biz bunun 5 ya da 4 milyonunun kapısını çalacağız."
CHP'lilerin yerel seçimlerdeki ilham kaynağı ise Fransız sosyalistleri... Salıcı ilham kaynakları için şöyle diyor:
"Bu ay içinde bir kampanya başlatacağız. Kampanyanın fikir babası Fransız sosyalistleri... Hollande'ın seçildiği genel seçimde 5 milyon kapıyı çaldılar. Fransız sosyalistlerin temsilcileriyle görüştük, bize 5 milyon kapı hikâyesinin özünü anlattılar. Videoları gösterdiler. Bilmediğimiz bir şey değil ama onlar bunu yeni uyguladıkları ve tarihi bir seçim galibiyeti aldıkları için ilgilendik."
CHP İstanbul il başkanına, kapıları çaldıklarında İstanbulluya ne anlatacaklarını soruyorum.
"Önce arkadaşlar gidecek diyecek ki, 'Merhaba ben CHP'den geliyorum, bir sıkıntınız, sorununuz var mı?' Siyaset yok. Biz dinlemeye gidiyoruz. İkinci aşamada aynı arkadaşımız tekrar aynı yere gidecek. O zaman CHP'den geldiğini söylemesine gerek olmayacak. Çünkü bir tanışıklık olacak. İşte o zaman seçimle ilgili ya da CHP'nin Türkiye vizyonuyla ilgili birkaç cümle edecek. Amacımız aynı haneye üç kere girebilmek."
CHP'nin bu konuda biraz geç kaldığı çok açık. Yeni bir siyaset yöntemi denemek önemli ama asıl önemli olan yeni şeyler söylemek. O konuda Salıcı, pozitif bir muhalefetten söz ediyor:
"Biz 'Niye metro yapıyorsunuz?' diye sormuyoruz. Niye az metro, niye geç ve niye pahalı yapıyorsunuz diye soruyoruz. Yani 'çok daha uzun bir metro hattı yapılabilecekken vatandaşı bu trafik keşmekeşine neden muhtaç ediyorsunuz?' diye soruyoruz."
Önümüzdeki seçimlerde AK Parti, seçmen karşısına bu coğrafyanın yüzyıllık hatta 200 yıllık rüyası olan Avrupa'yı Asya'ya bağlayan Marmaray projesiyle, üçüncü köprüyle, tünellerle Kadıköy-Kartal'dan sonra Sirkeci-Bağcılar metrosuyla çıkarken, CHP'nin bu soruları ne kadar karşılık bulur doğrusu emin değilim.
Bu nedenle konuyu siyasi mesajlardan çıkartıp CHP'nin adaylarına getiriyorum. "Adayın rolü önemli" diyen Salıcı şöyle bir çerçeve çiziyor:
"Bizim şu anda özel bir adayın ismini telaffuz etme gibi bir yaklaşımımız yok. İstanbul'a aday olacak arkadaşımızın örgütçe sahiplenilen bir kişi olması, partinin oyundan fazla oy alabilecek biri olması ve ortaya çıktığı zaman kamuoyunda sürpriz etkisi yaratması lazım."
CHP'nin İstanbul'da 12 belediyesi var. Oralardaki durum yeni yerlerin kazanılıp kazanılmayacağını da belirleyecek. Salıcı o belediyelerle ilgili durumu şöyle özetliyor:
"Son yerel seçimlerde biz 12 belediye kazandık. 8 belediyeyi de 5 binden düşük oy farkıyla kaybettik. Bu 12 belediyeden oylarımızın yerel seçimden genel seçime geçen dönemde azaldığı yerler var. Ama çok kritik bir noktaya gelen yer yok. Onun için çok büyük risk görmüyoruz."
Son olarak herkesin merak ettiği Mustafa Sarıgül'ün CHP adayı olup olmayacağı sorusunu soruyorum. Cevabı kısa oluyor:
"Mustafa Sarıgül katılmak istiyorsa bizim önyargımız yok. Ben seçimi kimin alacağı sorusuna bakarım."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA