Eşinize bebek bakımı için fırsat verin!

Erkeklerin bebek bakımıyla ilgilenmesi belki de ataerkil bir toplum olduğumuzdan, birçoğumuza olağanüstü bir şey gibi geliyor. Oysa babaların bebek bakımında ara sıra da olsa veya aktif olarak yer almasının hem annenin sağlığı hem de bebeğin sosyal gelişimi açısından önemi büyük! Peki bu konuda anneler nelere dikkat etmeli?

Giriş Tarihi: 1.11.2017 11:40
Eşinize bebek bakımı için fırsat verin!

Bebeğin doğumuyla birlikte anne-babalık başlar. Yeni anne-baba bebek bakımı yepyeni bir kavramdır. İlk kez anne-baba olanlar için bu süreç biraz daha zorlu geçebilir. İşte bu zorlu süreçte eşlerin birbirine destek olması çok önemlidir. Özellikle de annenin psikolojik sağlığı açısından, eşinin desteğine her zaman ihtiyacı vardır. İşte Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Psikolog Şebnem Turhan, doğum sonrasında eşlerle bebek bakımı paylaşımının en uygun şekilde nasıl olması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Eşleri bebek bakımına dahil etmek…

Eşleri bebek bakımına dahil etmenin en önemli başlangıç noktası; her ikisinin de çocuk sahibi olmaya birlikte karar vermeleri, hamilelik döneminde bebeğin gelişimini birlikte takip etmeleri, doğum ve sonrası için planların paylaşılmasıdır. Bu dönem, eşlerin bebek bakımına dahil edilmesi için hazırlık süreci olarak değerlendirilebilir. Annelerin kendi ihtiyaçlarını belirlemeleri ve bu ihtiyaçları uygun şekilde dile getirmeleri de bebek bakımına eşleri dahil etmek için önemli bir noktadır.

Anneler tüm sorumluluğu üstlerine almaktan vazgeçmeli

Bebek bakımı, toplumsal kurallar çerçeve sinde her ne kadar sadece anneye yüklenen bir sorumluluk olsa da, ekonomik ve eğitim şartlarıyla kadının bu rolü değişmiştir. Ancak bazen annenin bulunduğu çevrenin ve eşin beklentileri bebek bakımının tek sorumlusunun kadın olduğu yönündedir ki; anne de bir süre sonra bu düşünceyle hareket etmeye başlayarak, çocuk bakımı konusunda tüm sorumluluğu kendisinde hisseder ve kendi ihtiyaçlarını göz ardı ederek davranabilir ve sonunda da büyük ihtimalle tükenmişlik hisseder. Bu nedenle annenin belirlediği ihtiyaçları konusunda eşinden yardım istemesi önemlidir.

Bebek bakımında yardımcı olacak öneriler…

Anne-babanın bebeğin ilk günlerinden itibaren ortak paylaşım içerisinde, bebeğe eşit mesafede duruyor duygusunu hissettirmeleri, aralarındaki iletişim ağını güçlendirecektir. Baba, sadece anneyi rahatlatan kişi değil, bebeğin her türlü gelişiminde aktif olarak yer alan kişidir. Alt değiştirmek, beslenmesine, uykuya geçişine yardım etmek, anne kadar babanın da sorumlulukları arasında olabilir.

Önemli olan babanın bu sürecin içinde, gönüllü ve aktif bir şekilde yer almasıdır. Bu nedenle eşlerin çocukların bakımları konusunda nasıl yardımcı olmak istedikleri de göz ardı edilmemeli, yapmayı istemedikleri bakımlar konusunda zorlanmamalıdır. Bunun yerine anne en çok ihtiyaç duyduğu bakım konularını belirleyerek eşinin bu konulardan hangisinde ona yardımcı olabileceği konusunda seçim yapmasına fırsat vermelidir.

Sonuçta geçirilen zaman, bebeğin bakımına katkı sağlamanın yanında ilişkinin önemli bir parçası olmak için uğraşmak anlamını taşır ki gönülsüz yapılan yardımlar hedeflerine ulaşmayacaktır. Gelen bebek dışında bir kardeş söz konusu ise annenin üzerindeki yük daha fazla olacaktır. Bu yüzden baba diğer çocuğun sorumluluğunu daha çok üstlenebilir. Roller değişmeli olarak paylaşılabilir.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Eşinize bebek bakımı için fırsat verin!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA