Diş çıkarma dönemi

Bebeklerin ilk dişleri onlara ayrı bir sevimlilik katsa da bazı sıkıntılar da yaşatmıyor değil. Peki, diş çıkarma sürecinde sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?

Giriş Tarihi: 17.8.2017 16:03 Son Güncelleme: 10.1.2018 09:42
Diş çıkarma dönemi
Bebeğiniz bu aralar huysuz ve biraz da mızmızlaştı mı? Eline ne geçerse ağzına mı götürüyor? Tüm bu belirtiler ilk dişlerinin yavaş yavaş çıktığını gösteriyor. İşte bebeğinizle ilgili yeni bir dönem daha sizleri bekliyor. Diş çıkarma süreci bebekler için birazcık zorlu bir süreç. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İpek Akman bebeklerin nasıl diş çıkardığıyla ilgili bilgiler verip, onları rahatlatacak önerilerde bulundu.

Dişler ne zaman çıkar?

Sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Bazı bebeklerde dişler 3-4 aylıkken de çıkabildiği gibi, 12-16 ayı da bulabilir. Bu kalıtım ile anne ve babadan geçebilen bir özelliktir. 20 adet süt dişinin tamamlanması genellikle 27-36 aya kadar sürer.

Dişlerin çıkma sırası

Bebek doğduğu sırada, bütün süt dişleri diş etlerinin içinde, kalıcı dişler de çenesinde bulunur. Bu dişler bebeğin büyümesiyle birlikte gelişme göstermeye başlar. Çocukların dişleri genellikle aynı düzende çıkar. İlk alt ön 2 diş çıkar, onları ilk ön üst 2 diş takip eder. Ardından üst diş sırası çıkar, bu sırayı ona karşılık çıkan alt diş sırası takip eder. Azı dişlerin çıkması oldukça rahatsızlık vericidir. İlk iki sıra yaklaşık 12-15. aylar arasında çıkar. İkinci azı dişlerinin çıkmaya başlamasından (20-30.) aylar önce, tam bir ara dönem geçirecektir. Kalıcı dişler 32 tane olmalarına karşılık, süt dişleri 20 tanedir ve çocuk 6 yaşına geldiğinde düşürmeye başlar. Bazı anneler sonra yerlerine kalıcı dişlerin çıktığını bildiklerinden, süt dişlerinin önemli olmadıklarını düşünürler; oysa süt dişleri olmazsa, kalıcı dişler çarpık çıkabilir. Çocuğun süt dişleri ihmal edilirse, bütün yaşamı boyunca dişleri sorun olur.

Belirtileri neler?

Diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişebilir. Diş çıkartırken; ishal, ateş, huzursuzluk, uykusuzluk, ağızda tükürük üretiminin artması, kulaklarını çekiştirme, beslenmeyi reddetme ve kilo alımında yavaşlama görülebilir. Diş çıkartma sırasında diş etlerinde şişme olur ve sonrasında diş uç vererek görünür.

Bebeğin ağız bakımı

İlk 6-8 aylık dönemde bebeğin beslenmesini takiben steril bir gazlı bezi, kaynamış ve soğutulmuş bir suyla nemlendirerek; dişleri, damakları ve dudakları hafifçe temizleyin. 8 ay ile 2 yaş arası, dişlenmenin hızlı devam ettiği dönemdir. Anneler, işaret parmaklarına yerleştirdikleri silikon parmak fırçalarıyla dişlerin üzerindeki artıkları kolaylıkla temizleyebilir. Sürmekte olan diş bölgesindeki diş etine masaj yaparak bu bölgenin rahatlatılması sağlanabilir.

Süt dişleri çürümesin!

Uyku öncesi ballı ya da şekerli süt verilmemelidir çünkü uyku sırasında tükürük salgısındaki azalmanın da etkisiyle çürük yapıcı bakterilerin hızla çoğalmasına ve biberon çürüğüne yol açabilir. Lolipop gibi ağızda zor eriyen ya da karamelize olmuş, dişlerin üzerine yapışabilen şekerlerden uzak durulmalıdır, ağızda daha çabuk eriyen şekerler tercih edilmelidir. Şeker tüketiminden sonra da asit oranının düşürülebilmesi için dişlerin temizlenmesi gerekir.

Bebeği rahatlatmak için…

-Bebeğinize çiğneyebileceği bir şeyler verin. Örneğin; çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği soğuk bir muz, havuç veya bir diş halkası verebilirsiniz. Akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.
-Diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.
-Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenmeden önce diş etlerine sürün.
-Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin.
-Bebeğinizin çok sıkıntısı varsa doktorunuza sorarak parasetamol kullanabilirsiniz.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Diş çıkarma dönemi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA