Bebeğinizin 5. ay gelişimi: Onun için her şey diş kaşıyıcı...

Bu dönemde bebeğinizin diş çıkarma sancıları da olabileceğinden huysuzluğa ve ağrıya bağlı gece uyanmaları da olabilir. Bu durumda kauçuk diş kaşıma halkaları ağrı ve huysuzluğu azaltmada yardımcı olabilir.

Giriş Tarihi: 20.6.2018 15:04
Bebeğinizin 5. ay gelişimi: Onun için her şey diş kaşıyıcı...

BESLENME

Bebeğiniz yeni tatlara alıştıkça bunları daha çok sevmeye başlar. Ancak yine de altıncı aya kadar anne sütü harici herhangi bir gıdayla bebeğinizi beslememeniz gerektiğini vurgulamak isteriz. Eğer çocuk doktorunuz özellikle bir mama önermiyorsa, lütfen katı gıdaya geçmek için sabırsızlanmayın. Doğum öncesinde sizden aldığı demir beşinci ayda tükenmiş olur. Bu aydan itibaren bebeğinize demir takviyesi yapılması çok önemlidir.

UYKU

Bebek yeni geliştirdiği motor becerilerini denemek için sabahları erkenden uyanır. Uyandığı zaman bir süre yatağında kendi kendine oynuyorsa, akşam yatırırken yatağına sevdiği oyuncaklardan birkaç tanesini koyabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin diş çıkarma sancıları da olabileceğinden huysuzluğa ve ağrıya bağlı gece uyanmaları da olabilir. Bu durumda kauçuk diş kaşıma halkaları ağrı ve huysuzluğu azaltmada yardımcı olabilir. Ancak kesinlikle doktorunuza danışmadan bebeğinize herhangi bir ilaç vermeyin! Bazı bebekler için diş çıkarma süreci çok sancılı ve uzun sürse de bazıları için kısa ve kolay geçer. Dolayısıyla bebeğinizin aşırı tepki vermesi ya da hiç tepki vermemesinin sizi endişelendirmesine izin vermeyin.

FİZİKSEL GELİŞİM

Oturma pozisyonuna getirildiğinde kafasını dengeler ve dik tutar. Elleriyle otutrurken dik durmak için kendine destek yapar. Oturmaktan çok hoşlanacak olan bebeğiniz biraz sırtı eğimli oturacaktır. Endişelenmeyin; bu bir kamburluk belirtisi değildir. Ancak yine de oturur pozisyonda çok uzun süre bebeğinizi tutmamanızı öneririz. Elleri ve ayaklarını açıp kafasını kaldırarak "uçak" hareketini yapmaya başlar. Ayağını rahatça ağzına götürebilir. Nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir. Objeleri daha kolay kavrar. İki eliyle biberonu kavrayabilir. Ayrıca duyu organları son derece gelişen bebeğiniz çok küçük nesneleri bile görebilir, tıkırtılar ve fısıldaşmaları duyabilir. Hatta duyabildiğini ve görebildiğini size belli etmek için sesler çıkarır. Dolayısıyla bebeğinizin çevresindeyken kullandığınız kelimelere bu dönem ve sonraki dönemlerde ekstra hassasiyet göstermenizde fayda var.

SOSYAL GELİŞİM

Bazı sessiz ve sesli harfleri bir araya getirerek heceler oluşturmaya başlar. Dikkat çekmek için güler ve sesler çıkarır. Sesleri ve hareketleri taklit etmeye çalışır. Yakın çevresini tanır ve yabancılara tepki gösterir. Bebeğinizin yeni dostları aynalar! Bu dönemde bebeğiniz aynaya bakmaktan ve kendi görüntüsünü tanımaktan hayli hoşlanacaktır. Hatta her aynaya baktığında kendi kendiyle konuşacak ve kahkahalar da atacaktır. Bu sırada siz de aynanın karşısına geçip bebeğinizle konuşmalısınız ve sizi daha iyi tanımasına olanak sağlamalısınız.

AŞI TAKVİMİ

Bu ay herhangi bir aşı yoktur. Yalnızca eğer yaptırmadıysanız İshal aşısının ilk dozunu geciktirmeden yaptırmanızda fayda var.

Bebeğinizin 4. ay gelişimi: Artık gece uykusunu seviyor...

ARKADAŞINA GÖNDER
Bebeğinizin 5. ay gelişimi: Onun için her şey diş kaşıyıcı...
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA