Kardeş kıskançlığı

Miniğiniz kardeşi olacağını öğrendiğinde seviniyormuş gibi gözükse de; doğduktan sonra “Bu çocuk da nerden çıktı?”diyebilir.

Giriş Tarihi: 11.8.2017 09:48 Son Güncelleme: 5.1.2018 12:28
Kardeş kıskançlığı
Yeni bir kardeş, çocuk için kabullenilmesi belki de en zor durumlardan… Kardeşi doğana kadar anne babanın tüm ilgisi üzerindeyken, bu ilginin birden bire ikiye bölünüp azalması... Nihayetinde de kıskançlık krizleri… Onun açısından bir düşünün; çocuk haksız da sayılmaz. Kendini yalnız ya da ana rolünü kaybetmiş gibi hissedebilir. Unutmayın ki kardeşi olsa da, o hala sevgiye muhtaç küçük bir çocuk. Bu nedenle ikinci çocuk doğduktan sonra anne babalara büyük görev düşüyor. Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven, kardeş kıskançlığının nedenlerini ve çocukların neler hissettiğini anlatırken bu kıskançlığı önlemenin ipuçlarını da paylaştı.

Nedenleri

Doğal, evrensel ve insanı mutsuz eden bir duygu olan kıskançlık, sevdiğiniz birini başkasıyla paylaşmaya katlanamamaktır. Yaşamın her döneminde olabileceği gibi, çocuklarda biraz daha yaygın yaşanır. Özellikle küçük çocuklar, yeni doğan kardeşini kıskanırken, davranış problemlerine neden olabilecek şekilde yoğun duygular yaşarlar. Çünkü çocuk, kardeşi gelene kadar ailenin ilgi ve sevgi odağıyken, kendisine olan ilgi ve sevginin kardeşine yöneltilmesinden rahatsızlık duyar. Bebeğin doğmasıyla, ailesi tarafından ona ayrılan zamanın azaldığını hisseder. Bu da çocukta; anne-babasına karşı güvensizlik, kızgınlık ve kırgınlık duygularının oluşmasına neden olur.

Çocuk ne gibi endişeler taşır?

Aslında çocuğun sorunu, sevgi ve ilgiyi paylaşmak istememesinden kaynaklanır. Anne babasının sevgisinin artık biteceğini düşünür. Bazen gizlice bazen de açık açık kıskançlığını belli eder. Çocuk kendini terk edilmiş, desteksiz ve güvensiz hisseder.

Nasıl davranır?

Çocuk, kimi zaman içine kapanık kimi zamansa aşırı hareketli ve söz dinlemez davranışlar sergiler. Huzursuz ve mızmız olur. Gelişimsel olarak kendi başına yapabildiği; yemek yeme, giyinme, uyku ve tuvalet gibi becerilerini gerileterek yapamıyormuş gibi davranır. Bebeksi konuşma ve bebek gibi davranmaya başlar. Biberon veya emzik kullanmak isteyebilir. Amacı herkesin ilgisini kendi üzerine çekmeye çalışmaktır. Kardeşine kötü davranır ve zarar verebilir.

Hazırlayan: Başak Doğru

ARKADAŞINA GÖNDER
Kardeş kıskançlığı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA