Normal doğumun faydaları nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Seven, anne ve baba adayları için doğal (normal) doğumun faydalarını anlattı.

Giriş Tarihi: 25.3.2019 17:08
Normal doğumun faydaları nelerdir?

Normal doğum, doğumun doğal şeklidir. Yani bilimsel olarak; vajinal yoldan annenin kendiliğinden oluşan ağrılarıyla bebeğin doğması olarak tanımlanmaktadır. Doğal doğumda herhangi bir teknik, epidural anestezi, alet, ve ameliyat ihtiyacı genelde olmaz. Tarihsel olarak neredeyse bütün kadınlar bebeklerini normal doğum ile dünyaya getirmiştir. Dünyanın birçok kısmında da normal doğum yapılmaktadır. Hatta son zamanlarda çoğu kadının normal doğuma geri döndüğünü bilinmektedir.

Normal doğum, birçok kadının düşüncesinin aksine cesurca ya da radikal bir fikir değildir. Doğumu, medikal bir sorun olarak bakmaktan çok normal bir süreç olarak düşünmek kadınları gitgide normal doğuma daha da yaklaştırmaktadır. Düşük riskli hamilelik yaşayan birçok sağlıklı kadının normal doğum seçmesinin birçok nedeni vardır. Doğum tecrübesini başından sonuna kadar hissetme isteği, doğum prosesine güven duyma, kendi doğum yapma yeteneklerine güvenme, doğum acısıyla baş edebileceklerine duydukları güven, kullanılan tıbbi ilaçların anne ve çocuk için sahip olabileceği riski önleme isteği doğal doğumun tercih edilme sebepleri arasında yer almaktadır.

NORMAL DOĞUMA HAZIRLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Normal doğuma hazırlanan anne ve baba adayının güven duygusuna sahip olmaları çok önemlidir. Bunun için doğal doğum hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir. Doğal doğumun aşamaları, sağlayacağı faydalar hakkında bilgi almalılar, birbirlerini duygusal ve fiziksel açıdan destek olmalılar.

LAMAZE TEKNİĞİ NEDİR?

  • Doğal doğum yöntemlerinden en popüler olanı Lamaze tekniği ile doğumdur. Lamaze tekniği ile doğum için anne adayının gebelik ve doğumla ilgili önyargılarından kurtulması gerekmektedir. Bunun için en güzel yöntem doğum öncesi hazırlık kurslarıdır.
  • Bu kurslarda doğumun fizyolojik bir olay olduğu anlatılmaktadır. Korkunç, abartılı doğum hikayeleri bilinçaltından silinmektedir. Çünkü korku arttıkça ağrı da artmaktadır. Bu şekilde telkinlerle annenin korkusu ne kadar azaltılırsa doğumda ağrıları da o kadar azalacaktır.
  • Doğumun fiziksel performans gerektirdiği, bunun için de gebelik döneminde spor yapılmasının esnemeyi artırarak bel ve pelvik taban kaslarını güçlendirerek doğumu kolaylaştıracağı anlatılmaktadır. Kendi vücuduna ve doğumu müdahalesiz gerçekleştirebileceğine yürekten inanması sağlanmaktadır.
  • Doğum kendiliğinden başlamaktadır. Suni sancı verilmez. Çünkü suni sancının doğal doğum seyrini bozacağı düşünülmektedir. Doğum sırasında anne adayı özgürce hareket edebilmelidir. Doğum sırasında ayakta veya doğal pozisyonlarda doğal olarak, nasıl istiyorlarsa o pozisyonda ıkınmalıdırlar.
  • Doğum boyunca aç kalmak, sürekli NST'e bağlı kalmak, sürekli seruma bağlı kalmak gibi müdahalelerden genellikle kaçınılır. Anneye doğum süresince bir yakını veya doğum koçu (doula) tarafından moral ve fiziksel olarak destek olunmalıdır. Gerekmedikçe epizyotomi (doğum kesisi) uygulanmamalıdır. Bebek doğar doğmaz anne ile ten tene temas kurması sağlanmalıdır.
  • Doğum da cinsellik gibi mahremiyet gerektirmektedir. Tüm doğum süreci boyunca annenin mahremiyetine özen göstermek gerekir.

DOĞAL DOĞUMUN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Korku nedeniyle gerginlik sonucu ağrı duyma; doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşanmamaktadır.
  • Kimyasal ağrı kesicilere çok az miktarda gerek duyulmakta veya hiç ihtiyaç duyulmamaktadır. Anne ve bebek uyanık ve kendinde olmaktadır.
  • Doğumun birinci fazı (açılma fazı) birkaç saat kısalmaktadır. Böylece doğumun toplam süresi kısalmaktadır.
  • Sancı sırasında yorulma önlendiğinden asıl doğum anı için gerekli olan enerji, uyanıklık ve tazelik sağlanmaktadır.
  • Kısa ve sık nefes alımı sonucu annede oluşabilecek, bebeğe de zararlı olan hiperventilasyon önlenmektedir. Bunun sonucunda bebeğin kalp hızında oksijen eksikliği nedeniyle bir sorun oluşmamaktadır.
  • Ten tene temas sağlanarak, anne-bebek arasındaki ilişki güçlenmektedir.
  • Daha hızlı iyileşme ve daha kısa süre hastanede kalış sağlanmaktadır.
  • Doğumdan sonra anne ve bebek arasındaki ten teması bebeğin ağlamasını azaltmakta, anne-bebek etkileşimini artırmakta ve annelerin başarıyla emzirmesine yardımcı olmaktadır.

ARKADAŞINA GÖNDER
Normal doğumun faydaları nelerdir?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA