Hamilelerde ve bebeklerde alkali beslenme

Alkali beslenme şeklini benimseyerek daha sağlıklı bir yaşama geçmek mümkün.

Giriş Tarihi: 22.8.2017 15:39 Son Güncelleme: 5.1.2018 16:53
Hamilelerde ve bebeklerde alkali beslenme
Yaşamın her anında uygulanabilen alkali beslenme şeklini hamileler ve çocuklar da uygulayabiliyor. Biyokimya Uzmanı Emine Akın Çakır, alkali beslenmenin yaşamın bir parçası olduğunu ve her dönemde uygulanabileceğini söylüyor. Biz de hamilelerde ve çocuklarda alkali beslenme şeklinin nasıl uygulanabileceği ve hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğini uzmanımıza sorduk, bakın neler anlattı.

Alkali beslenme

Alkali beslenme, aslında yaşamın bir parçasıdır. Kesinlikle bir diyet modeli değildir. Alkali beslenmede amaç, vücudun doğal yapısına uygun bir beslenme şekli uygulamaktır. Böylece vücudun doğal işleyişi ve dengesi bozulmayacak ve bu da hastalıklara karşı vücudun dirençli olmasını sağlayacaktır. Bu beslenme şekli bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. Alkali beslenmede temel olan, yeterli ve uygun kalitede su içmek, ayrıca doğası bozulmamış besinleri, sebze ve meyveleri, protein ve tahıl grubu yiyecekleri uygun kombinasyonlarla, uygun zamanlarda ve miktarda kullanmaktır. Ancak kişinin mevcut sağlık problemleriyle ilgili olarak, konunun uzmanı tarafından belirlenen kişiye özel miktarda birtakım gıda takviyeleri de kullanılabilir. Bu takviyeler bir yandan vücudun detoks faaliyetlerini desteklerken, bir yandan da vitamin ve mineral desteği sağlar. Alkali beslenmenin en faydalı yan etkisi, kişinin kalori hesabı yapmadan ve strese girmeden kolaylıkla ideal kilosuna gelebilmesidir.

Hamilelikte alkali beslenme

Hamileler için önemli olan vücudun doğasına uygun ve besleyici gıdalar tüketmektir. Bebeğin anne karnındaki gelişim süreci için çok önemlidir. Bu şekilde beslenen hamileler, birçok katkı maddesi ve bir anlamda toksik maddeler içeren endüstrileşmiş gıdalardan da uzak kalmış olurlar. Bu da anne karnında gelişen bebeği olumlu yönde etkiler. Aslında bu beslenme şekli sadece bir dönem uygulanacak metot değildir, yaşam tarzının bir parçası olmalıdır. Vücudun doğasını bozmadan, her bakımdan sağlıklı olmasını sağlamak insanoğlunun en öncelikli hedefidir. Çağımızda rafine ve doğası bozulmuş gıdalardan ne kadar uzak durabilirsek, vücuda sağlıklı olmak anlamında o derecede katkıda bulunmuş olunur. Vücut kendini her an yeniliyor. Dolayısıyla bu sürece biz yediklerimizle, içtiklerimizle ve diğer yaşam alışkanlıklarımızla olumlu ya da olumsuz yönde katkıda bulunuyoruz. Yani beslenme şeklimiz ve ne yediğimiz vücudumuzun yeniden yapılanmasında çok büyük önem taşıyor. Bunu bir yaşam şekli haline getirmek, aslında sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve mutlu bir hamilelik geçirmekle eş anlamlıdır. Bunu yapmak için hamilelik dönemini beklemeye gerek yoktur.

Bebeğe yararları

Alkali beslenme vücudun fizyolojik yapısına ve işleyişine oldukça uygun bir beslenmedir. Her şeyden önce vücudun su ihtiyacı, uygun miktarda ve uygun kalitede su içerek karşılanmış olur. Tabii doğru zamanda su içmek de oldukça önemlidir. Besinleri doğru şekilde birleştirmek de, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri en doğru şekilde sağlaması demektir. Bu konuda yapılan her olumlu davranış, anne karnında gelişen bebeğin hem bedensel hem de zihinsel sağlığına yapılan bir yatırım olarak görülebilir. Çünkü bebeğin sağlığı sadece annenin beslenmesi değil, bunun yanı sıra yeterli ve kaliteli uyuması, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların olmaması gibi başka birçok faktöre de bağlıdır. Dolayısıyla beslenme dahil diğer tüm yaşam alışkanlıklarında annenin sağlığını destekleyen her davranış, bebeğin uygun kiloda gelişmesine, zamanında doğumun gerçekleşmesine, zihinsel ve fiziksel gelişimine, bebeğin doğum sonrası hayatında da sağlıklı olmasına önemli derecede katkı sağlar.

Alkali beslenirken alınması gereken vitamin ve mineraller

Hamilelik çok özel bir zaman dilimidir. Bu dönemde annenin kullandığı gerek vitamin, gerekse ilaçlar bebeği doğrudan ilgilendirir. Üzerinde önemle durulması gereken bir nokta, vitamin de olsa eğer renk maddesi vb. gibi farklı kimyasallar içeriyorsa bunları tekrar gözden geçirmektir. Çünkü aksi takdirde fayda sağlamak istenirken, bir yandan da vücuda boya ve katkı maddeli ürünlerle olumsuz yük bindirilmiş olur.

Gerekli besinler

Alkali beslenmede ilk prensip öncelikle vücudu, hücresel düzeyde vücut iç ortamını kirleten ve toksik atık bırakan besinler ve gıda benzeri maddelerden uzak tutmaktır. Yani vücuda faydası olmayan ve vücuda toksik yük oluşturacak bir beslenme şeklinden vazgeçmektir. Bundan sonra atılacak adımda, özellikle zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ve avokado gibi hem protein, hem karbohidrat ve hem de vücudu çok iyi besleyen vitaminler ve mineraller içeren besinler özellikle tüketilmelidir. Sağlıklı yağlar, özellikle hamilelerde dengesiz kilo almayı önleyen ayrıca bağırsak sağlığı ve özellikle safra akışını önemli derecede destekleyen etkiler sağlar. Ayrıca bakliyatları uygun bir döngü ile beslenmeye dahil etmek hem vitamin desteği bakımından, hem de bağırsak florası dediğimiz bağırsaklarda yaşayan bakterilerin dengesini sağlamak açısından oldukça önemlidir.

Bebek ve çocuklarda alkali beslenme

Aslında bebeklerde ve çocuklarda bu tür bir beslenme düzenlemesi yapmak, onların gelecekte hastalıklardan uzak bir yaşam sürdürebilmeleri için oldukça gereklidir. Ve hatta gelecek ikinci nesil sağlığını da etkileyen çok önemli bir dönüşümdür.

Kaç yaşında başlamak uygundur?

Anne sütünden normal yemek düzenine geçildiğinde yavaş yavaş alkali beslenme prensiplerine göre düzenlemeler yapmak uygun olur. Bu konuda işin uzmanından destek almakta fayda vardır. Çünkü çocuklara verilen besinlerin pişirilme yöntemleri de oldukça önem taşır.

Fiziksel ve zihinsel katkıları

Öncelikle vücuda toksik yük oluşturan her şeyden mümkün olduğunca kaçınılması, vücut iç ortamının daha temiz kalmasını ve vücuttaki dengeleme sistemlerinin boşa harcanmamasını sağlar. Bunun bütün vücudun genel sağlığına katkısı çok yönlü ve çok büyüktür. En önemli prensip olan su içmenin uygun miktarda ve uygun zamanda yapılması, büyüme ve gelişmeye olağanüstü bir katkı sağlar. Ve aynı zamanda vücudu temizleyici ve arındırıcı bir etkisi vardır. Çocuklar, vücudun susuz kalması sonucu oluşan birçok sağlık probleminden uzak kalırlar. Omega-3 ve diğer sağlıklı yağların vücutta dengeli kilo alma, beyin ve sinir gelişimi, iltihabi reaksiyonları önleme ve bağırsak sağlığı üzerinde çok önemli etkileri vardır. Böylece çocukların zihin performansları da artarak okul başarısı ve öğrenme yetenekleri de önemli derecede desteklenir.

Çocuklara özel besinler

Okul çağındaki çocukların beslenmesini özellikle mevsiminde meyveler ve evde hazırlanmış meyve sularıyla desteklemek oldukça önemlidir. Yine sabah kahvaltıda avokado iyi bir besin desteğidir. Tabii çocukların damak tadına ve alışkanlıklarına göre birtakım ince ayarlamalar yapmak ve bu tarz beslenmeyi sevdirmek çok önemlidir. Lor peyniri ve doğal yumurta da içerdikleri vitamin ve mineraller yönünden çocukların beslenmesinde devamlı olması gereken besinlerdendir.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamilelerde ve bebeklerde alkali beslenme
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA