TUZLU SU: Tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz ağrısı ve öksürükleri dindirmekte oldukça etkilidir. İlaveten tuzlu su, boğazdaki mikropları öldürmeye yardımcı olmaları ile tanınır.
ELMA SİRKESİ: Antibakteriyel olarak birçok kullanım alanına sahiptir. Asit yapısı nedeniyle boğazdaki mukusun parçalanmasına yardımcı olur ve bakterilerin yayılmasını önler.
LİMON: Sabah limonlu ılık bir suyla veya adaçayı gargarası ile güne başlamak boğaz ağrısı ve öksürüğe oldukça faydalıdır.
LİMONLU BALLI TARİF 1 limonun suyunu sıkın. İçerisine 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı bal, ¼ çay bardağı ılık su ile homojenize olana kadar karıştırın. Çözeltiyi gargara yapın. Ayrıca; 1 çay kaşığı taze zencefili rendeleyip 1 bardak su ile içmek boğaz ağrısını yatıştırmada oldukça etkilidir.
KABARTMA TOZU GARGARASI: Ulusal Sağlık Enstitüsü, 1 fi ncan ılık su, 1/4 çay kaşığı kabartma tozu ve 1/8 çay kaşığı tuz bileşiminin nazik bir şekilde gargara yapılmasını önermektedir. Gargara sonrası temiz su ile iyice durulamak önemli bir nokta.
NANE: Nefes tazeleme özelliği ile bilinir. Nane, boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelen 'mentol' içerir. Nane ayrıca anti-enfl amatuar, anti-bakteriyel ve anti-viral özelliklere sahiptir. Bu nedenle iyileşmeyi destekleyicidir.
PAPATYA ÇAYI: Doğal bir yatıştırıcıdır. Boğaz ağrısını yatıştırmak gibi tıbbi amaçlar için uzun süredir kullanılmaktadır. Bazı çalışmalar, papatya buharının teneffüs edilmesini boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarının hafifl emesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Papatya çayı içmek de aynı faydayı sağlayabilir. Bağışıklık sistemini destekleyerek, boğaz ağrısına neden olan enfeksiyona karşı mücadeleye yardımcı olur.