Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Başrolde incir olsun

Reçeli, tatlısı, yaşı, kurusuyla harika bir meyvedir incir. Peki meyve olarak tüketmenin yanı sıra, keçi peyniri ve ceviz ile olan muhteşem birleşiminden nasıl bir lezzet şöleni çıkacağını düşündünüz mü hiç? Göreceksiniz, incirin bu halini daha önce denemediğiniz için çok pişman olacaksınız...

Çocukluğumda yaz aylarını dört gözle beklememin birden çok sebebi vardı. Okulların tatil olması şüphesiz her çocuk gibi benim de en çok arzuladığım şeydi. Karne alma sevinci ve büyüklerden para toplama kısmından hiç bahsetmeyeyim. Ancak dondurma, karpuz ve incir yiyebilmek de en az karne kadar önemliydi benim için. Yaz gelince evimizin yakınlarındaki incir ağaçlarına gizli saklı tırmanırdık kimse görmeden, olmuş incirleri toplamak için. Çünkü incir ağacına tırmanmak çok büyük yaptırımları olan ve cezalarla caydırılmaya çalışılan bir suçtu bizim muhitte. Annem ve komşu teyzeler nedenini yaşım ilerledikçe öğreneceğim birkaç batıl inanç sebebiyle eğer incir ağacından düşersek bir yerimiz kırılır endişesini de hesaba katarak imkansız kılmışlardı tırmanma işini. Ancak o kadar lezzetli bir meyve için değerdi tüm bunları göze almaya.

HER DERDE DEVA
Anavatanı Anadolu olan bu meyve hücre yenilemekten sindirimi kolaylaştırmaya, kilo vermeyi hızlandırmaktan kolesterolü düzenlemeye kadar birçok derde deva olabilecek niteliktedir. Ancak incirin tüm faydalarını sıralamak istesem en az iki hafta size inciri anlatmak zorunda kalırım. Öyle yapmak yerine bu meyvenin çok yararlı ve sağlıklı olduğunu söylüyor, kısacık sezonunda mümkün mertebe tüketmenizi öneriyorum. Belki büyük şehirlerde artık görmek zordur ancak eminim halen bazı şehirlerde mini sepetler içine serilen incir yaprakları üzerine muntazam bir şekilde dizilmiş incirler semt pazarlarını süslüyordur. Görürseniz bir sepet de benim için alın ve yaz sonuna kadar bırakın mutfakta başrolü incirler kapsın. Siz de reçel, tatlı, salata veya tart olarak değerlendirdiğiniz incirler ile nasıl harikalar yarattığınıza bakıp kendiniz ile gurur duyun!

İncir ve körpe ıspanak salatası

30 gr bal
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
3 adet yarı yumuşak incir
100 gr körpe ıspanak
Birkaç yaprak reyhan
Birkaç yaprak nane
Zeytinyağı
10 gr nar ekşisi
20 gr kavrulmuş ceviz içi

Keçi peyniri kreması

200 gr krem peyniri
200 gr yumuşak keçi peyniri
150ml çırpılmış krema
Çeyrek limonun suyu
1 çay kaşığı doğranmış Frenk maydanozu
1 limonun kabuğu rendesi
1,5 ıslatılmış jelatin yaprağı
2 gr tuz

Yapılışı:
Krem peyniri ve yumuşak keçi peynirini mutfak mikseri yardımıyla çırpın. (Dolaptan çıkardıktan sonra biraz oda sıcaklığına gelmesini beklerseniz daha homojen bir peynir karışımı elde etmiş olursunuz.) Yaprak jelatinleri önce soğuk suda bekletip yumuşattıktan sonra, ısıttığınız kremanın içinde eritip kremayı soğumaya yakın çırpılmış peynirlerin içine ekleyin. Tuz, karabiber, limon kabuğu, Frenk maydanozunu ekleyip 150 gr çırpılmış krema ile karıştırın. Buzdolabında soğutup krema torbasına koyun. Bal ve taze çekilmiş karabiberi karıştırın. Servis edeceğiniz ana kadar oda sıcaklığında beklesin. Daha sonra incirleri güzelce yıkayıp kurulayın. Kabukları ile servis edeceğiz. Dilerseniz hem mor hem de yeşil kabuklu incir kullanabilirsiniz. 1 adet orta boy inciri 8 eşit parça çıkacak şekilde kesin. Diğer iki tanesini kesmeden bütün kalacak şekilde bıçakla 4'e bölün. Hazırladığınız kremayı bu 2 incirin ortasına doldurup, üzerine de biberli baldan gezdirin. Ayıklanmış, yıkanmış ve kurulanmış körpe ıspanaklar ile reyhan ve naneyi güzelce karıştırıp üzerine zeytinyağı, tuz karabiber ve nar ekşisi dökün. Tabağınıza hazır olan tüm diğer malzemeleri de yerleştirin ve afiyetle yiyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA