Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Efsane Vosvos yollara veda etti

Otomotiv dünyasının efsane modellerinden Volkswagen Beetle’ın üretimi sona erdi. Halk arasında vosvos olarak bilinen model 81 yılda 23 milyon adet satıldı

Otomobil tarihinin efsane modelleri arasında yer alan Volkswagen Beetle'ın 80 yılı aşan macerası sona erdi. Alman otomotiv devi Volkswagen, bugüne kadar yaklaşık 23 milyon adet üretilen modelin fişini, Temmuz 2019 itibariyle çekti. Türkiye'de halk arasında 'böcek', 'kaplumbağa', 'tosbağa' ve 'vosvos' olarak anılan Beetle, 1997'den bu yana Volkswagen'nin Meksika'daki Puebla fabrikasında üretiliyordu. Volkswagen Meksika'nın CEO'su Steffen Reiche üretilen son 'vosvos'ların Amazon.com'da satılacağını duyurdu.

PORSCHE TASARLADI
Volkswagen Beetle'ın serüveni 1930'larda Adolf Hitler'in Almanya'da otomobil sahipliğini teşvik etmek için bir araç geliştirilmesini istemesiyle başladı. Avusturyalı mühendis Ferdinand Porsche tarafından geliştirilen prototipin üretilmesine karar verildi. (Soyadından da anlaşılacağı üzere, Ferdinand Porsche aynı zamanda spor otomobil markası Porsche'nin de kurucusudur). İlk Volkswagen Beetle'lar 1938 yılında bantlardan çıkmaya başladı. Böylece Alman halkı, ucuz ve sağlam Beetle modelleriyle tanıştı.

ÇİÇEK ÇOCUKLARIN SİMGESİ
'Vosvos'un yurt dışı macerası İkinci Dünya Savaşı sonrasında başladı. İlk olarak 1948 yılında yurt dışına ihraç edildi. 1950 yılında ise ABD'de yollara çıktı. Böylece 'Vosvos'un tüm dünyada popüler hale gelmesinin yolu açıldı. Kısa süre içinde 1968 kuşağının, çiçek çocukların simgesi oldu. Film yıldızına dönüştü. 1963 model Beetle'ın başrolünü oynadığı ilk sinema filmi 1969 yılında 'Aşk böceği Herbie' adıyla izleyicilerle buluştu. Daha sonra 1974- 1977-1980, 2005 yıllarında devam filmleri çekildi. Yolların 81 yıllık efsanesinin üretimine son verilmesinin gerekçesi ise otomotiv dünyasındaki hızlı değişime ve trendlere uyum sağlayamaması. Daha sonra elektriklenerek yeniden yollara döner mi? Bilinmez. Ancak dünyada tüm zamanların en çok satan ilk 10 otomobili arasında dördüncü sıradaki yerini korumaya devam ediyor.

Türkiye'ye 1951'de geldi
Vosvos'un 1951 yılında Türkiye'ye geldiği söyleniyor. Türkiye'deki ilk Vosvos'un sahibi Dr. Ömer Faik Çelebi, Almanya'dan getirdiği Vosvos'u tam 33 yıl kullanmış.

ÜÇÜNCÜ NESİL SADECE 7 YIL ÜRETİLDİ

Volkswagen Beetle'ın Avrupa'da üretimi 1985'de sona erdi. Beetle, Almanya dışında Brezilya, Meksika, Nijerya, Peru ve Uruguay'da da üretildi. İlk nesil Beetle'ların üretimi 1938-1998 yılları arasında, ikinci nesil ise 1998- 2012 yılları arasında gerçekleşti. Üçüncü nesil Beetle'ın üretimi ise sadece yedi yıl sürdü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA