Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Mucizenin adı arpa ekmeği

Mutfağımıza yeni tatlar kazandırmak ve sağlıklı seçimler yapmak iyi yaşamın en önemli kuralı. Size önereceğim ekmek alternatifi bildiğiniz tüm ekmekleri geride bırakacak. Dünyada hızla yayılan arpa ekmeği için mutfaklarınızda yer açın

Arpa ekmeği Baltık ve İskandinav ülkelerinde sıklıkla tüketilen ekmek çeşididir. Arpa taneleri tam buğday ve yulafa kıyasla mucize bir içeriğe sahiptir. Bolca diyet lifi içerir ama yapısındaki farklı biyoaktif besin maddeleri sebebiyle sağlığa faydaları tartışmasızdır.
Öncelikle arpada suda çözünen bir diyet lifi olan arabinoksilan bulunur. Bu lif bağırsak sisteminde yararlı bakterileri hızla arttırır ama arabinoksilan aynen yulafta bulunan beta glukana benzer yarar sağlayarak kalp hastalıkları riskini de ciddi oranda azaltır.

BAĞIRSAKLARA DOST
Arpa aynen buğday gibi B grubu vitaminlerini fazlaca içerirken manganez, demir, bakır, çinko, selenyum, magnezyum ve floridinin de önemli kaynağıdır.
Arpa üreme sistemini düzenleyen E vitamini içerir ve içinde bulunan lignanlar metabolizmadan toksinlerin temizlenmesini sağlar.
Arpa ekmeği hızla doyurur, midenin boşalmasını geciktirip kan şekerinin ani yükselmesini önler ve ince bağırsakta sindirilen besin hacmini arttırarak kabızlığı önler. Bu açıdan arpa içeren besinleri düzenli olarak tüketmek uzun vadede şeker hastalığına karşı da koruyucudur.
Arpa ekmeği yediğinizde kolonda bifidobakter dediğimiz bağırsağın tüm sağlığından sorumlu yararlı bakterilerin miktarı iki kat artar.

KARACİĞERİ DÜZENLİYOR
Avrupa Kanser Koruma Çalışma Grubu arpa ekmeği ve arpa ile yapılan doğal yiyeceklerin düzenli yenmesinin meme kanserinden koruduğunu bildirmiştir.
Arpa ile yapılan yiyecekler kalın bağırsaklarda bütirat adlı kısa zincirli yağ asitlerinin üretilmesini sağlar. Bu da kanserden koruyucu başka bir faktördür. Karaciğerin çalışmasını dengeleyen bütiratlar kaslar için de süper bir yakıttır.

EN İYİ ZAYIFLATICI TAHIL
Yoğurda eklenen arpa kepeği bağırsak hareketlerini hızlandırır, kronik sindirim güçlüğü olan kişilere ilaç gibi gelir. Bir kase yoğurda bir silme yemek kaşığı arpa kepeği ekleyerek tüketmek bağırsaklarda fermentasyonu artırır, sindirim sistemini düzene sokar.
Yüksek lif içeren arpa ekmeği kilo kontrolünde de etkilidir. Arpa ekmeği diyet lifleri sayesinde midede tokluk sağlayıcı mekanizmaları harekete geçirerek uzun süre tok kalmayı sağlar.
Diğer önemli bir etkisi de vücudun kalori harcama kapasitesini tıpkı yüksek proteinli et gibi arttırması.

KALP KRİZİNİ ÖNLÜYOR
Arpa ekmeğinden vücudunuza alacağınız besin bileşenleri yağları da yapısına bağlayarak dışkı ile atılmasını sağlar ve zayıflamayı hızlandırır.
Arpa ekmeğinin glisemik indeksi çok düşüktür ve insülin ihtiyacını da azaltarak ani kan şekeri dengesizliklerini önleyer, yağ yakımını artırır.
Arpa ekmeği ve arpa şehriyesinde lignan, fenolik bileşikler ve fitik asidin varlığı kandaki kolesterolü düşürür, tansiyonu dengeler ve kan yağlarını azaltarak kalp krizi riskini düşürür. Ayrıca bu önemli bileşenler antioksidan etki göstererek safra asitlerini bağlar, bedeni toksinlerden arındırır.



EV YAPIMI EKMEK TARİFİ

Malzemeler
500 gram arpa unu
10 gram tuz
50 gram arpa tanesi
50 gram kavrulmamış ayçekirdeği içi
35 gram maya
1 yemek kaşığı pekmez

Yapılışı
Derin bir kaseye arpa unu ve tuzu koyun. Üzerine 400 ml kaynamış suyu ekleyerek yumuşak kıvama gelinceye kadar karıştırın ve soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde pekmez ile mayayı karıştırın. Üzerine ayçekirdeği içini ekleyin ve 50 ml su ekleyerek hafif koyu kıvam elde edinceye kadar karıştırın ve bekletin. Sonra mayayı hamura katıp hamuru kıvam kazanması için karıştırın. Dinlenen hamurun yüzeyine çok az arpa unu serpin ve çok az zeytinyağı ekleyip son kez karıştırın ve üzerini temiz bez ile kapatıp mayalanmaya bırakın. Mayalanma bittikten sonra 200 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA