HALİT YEREBAKAN
Sindirim sisteminin dostu ıspanak ahududu ve badem
Yüksek lif içerer gıdalar tüketmek, bağırsak sisteminin sağlığı için çok önemli. Günlük 30 gram olan lif ihtiyacımızı; badem, elma, yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt ile karşılayabiliriz
Gastrointestinal yani sindirim sistemi, milyonlarca sinir hücresinin bir araya gelerek oluşturduğu nöron ağlarından meydana gelir. Bu sistem, ruh halimiz ve duygu durumumuz başta olmak üzere yaşamsal fonksiyonlarımızın büyük kısmını direkt olarak etkiler.
Sindirim sistemi, gün boyu çalışır ve zamanının büyük kısmını yediğiniz sağlıksız besinleri işlemek için harcar. Sağlıklı bir sindirim sistemi için yapmanız gereken ilk şey, bu zor görevi yerine getirmeye çalışan bağırsaklarınızı susuz bırakmamaktır.
Şişkinlik ve kabızlığın sebeplerinden biri de, bağırsakların yavaş hareket etmesidir. Hareketi hızlandırmak için yapılabileceklerin başında yeterli miktarda su içmek gelir.
Aradaki bu farkı kapatmak için lif zengini gıdaları tercih etmek gerekiyor. Bunun için ihtiyaç duyduğumuz besinlerin başında da elma geliyor. Lif, ayrıca dışkıda su tutulmasını da sağlar. Böylece dışkı sertleşemeyerek şeklini korur ve kabızlık problemi ortadan kalkar.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Fazla yağ, sindirimi zorlaştırır ve yavaşlatır. Margarin ve benzer katı yağlardan uzaklaşarak zeytin yağını tercih etmeniz, yapmanız gerekenler arasında yer alıyor.
Probiyotikler, insan bağırsağında doğal olarak bulunan faydalı mikroorganizmalardır. Faydalı bakteri olarak da tanımlayabileceğimiz probiyotikler, kötü beslenme, antibiyotik kullanımı ve zararlı bakterilerin etkilerine karşı vücudu korumakla görevlidir.
Bu miktar, aynı oranda çileğin içerdiği lif miktarından iki kat fazla! Ayrıca ahududu, sindirim sisteminiz boyunca dışkıyı yumuşak tutarak kabızlığın önüne geçer ve bağırsaklarınızın ihtiyacı olan faydalı bakterileri barındırır.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, turunçgillerin, bağırsak dostu gıdalar arasında olması yer aldığını söylüyor.
İçeriğindeki yoğun lif, bademi bağırsak dostu gıdalar listesinde üst sıraya taşıyan sebeplerin başında geliyor.
Ancak bağırsakları harekete geçiren asıl şey, bademde yüksek oranda bulunan magnezyumdur. Magnezyum, mide asidini dengeler ve dışkının bağırsaktaki hareketini kolaylaştırır.
Bağırsak sistemine dost gıdalardan bahsedip yeşil yapraklıları anmamak olmaz. Ispanak, pazı ve lahana gibi yeşil yapraklılar, bağırsak dostu yeşilliklerin başına yer alıyor. Özellikle pazı yüksek miktarda lif içeriyor.