Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme talebi Türkiye engeline takılmış durumda. Türkiye, endişeleri giderilmediği sürece bu talebe 'evet' demeyeceğini net bir biçimde ortaya koyuyor.
Türkiye'nin bu tavrı dünyas basınını ise son günlerde oldukça meşgul ediyor. Global Times da 'Finlandiya ve İsveç'in tekliflerini engellemek, Türkiye'nin büyük bir güç olarak benzersiz rolünü gösteriyor' başlığıyla yayımladığı haberinde bu durumu ele aldı.
Global Times'a konuşan Pekin merkezli bir uluslararası ilişkiler uzmanı, "Batı, Türkiye'nin taleplerini karşılamamışken Türkiye'nin Batı'nın taleplerini karşılaması oldukça adaletsiz" ifadelerine yer verdi.
İsmini vermek istemeyen uzman, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayında Brüksel'i Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerini sürdürmeye çağırdı; ancak AB askıya alma düğmesini kaldırmaya hazır görünmüyordu."
Yaşananlara değinen uzman "Türkiye itilip kakılacak bir ülke değil. Rusya ve Ukrayna müzakelerine ev sahipliği yapmak, Türkiye'nin Avrupa, hatta küresel güvenlikteki benzersizliği gösteriyor. Bu yaşananlar Türkiye için büyük bir fırsat. Çünkü hem büyük bir güç olarak eşsiz statüsünü sergileyebliiyor hem de isteklerini gerçeğe dönüştürebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Çin Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü müdürü Wang Yiwei, İskandinav ülkelerinin taleplerinin gerçekleşmesi için Türkiye ile uzlaşması gerektiğinin altını çizdi.
Haberin devamında ise Türkiye'nin kaldıraçsız olmadığı belirtilerek kritik bir coğrafi etkisi olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'nin ABD ve Batı'yı İsrail-Filistin meselesi ve İran ile nükleer anlaşma konularından uzak tutabileceğinin de altı çizildi.