Kentte 8 yıldır TIR şoförlüğü yapan Mehmet Kelen, kendi işinin patronu olma hayaliyle araştırma yaptı. Mantar üreticiliğini inceleyip, gittiği bölgelerde üreticilerden bilgi alan Kelen, kentte istiridye mantarı yetiştirmeye karar verdi.
8 dönüm arazide 2 dönümü kaplayan 3 üretim çadırı oluşturan Kelen, 1 yılda 30 ton istiridye mantarı yetiştirdi, yaklaşık 600 bin lira kazandı.
Kelen, "Kültür mantarcılığında kompostu kendimiz hazırlayacağımız için zor olduğunu düşündüm. İstiridye mantarı üretimine yöneldim. 3 çadırda üretim yapıyoruz" dedi.
Mantar üreticisi Kelen birisi kompost, ikisi üretim çadırı olmak üzere üretim yaptıklarını ifade ederek, "Hedefim, 45 günde 10 ton üretim yapacak tesis kurmak. Bölgemizin mantar ihtiyacını karşılayacak üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
KİLOSU 20-25 LİRADAN SATILIYOR
Kelen, hijyenik ortamda 45 günde ürettikleri yaklaşık 4 ton istiridye mantarını kilogramını 20-25 liradan sattıklarını söyledi.
Kelen'in hayalindeki tesisi kurmasında maddi destek sağlayan ortağı Sebahattin Şimşek de bir yıllık süreçte ürettikleri istiridye mantarı ile Burdur'daki tüketimin yüzde 50'sini karşıladıklarını belirtti.
İSTİRİDYE MANTARI NEDİR?
Yaprak mantarı, kavak mantarı, kayın mantarı' gibi isimlerle de bilinen, kavak ve kayın ağaçlarının gövdesinde yetişen istiridye mantarı, dünyanın en lezzetli ve mantar çeşitlerinden birisi olarak biliniyor. Yüksek oranda protein nedeniyle sağlık bir öğün olarak birçok yemekte kullanılıyor.