Çeşitli meyveler, sebzeler ve diğer besinler genellikle mükemmel çalışma düzeni sağladıkları için süper gıdalar olarak adlandırılır. Bu tür gıdalar çeşitli iltihaplarla savaşabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve kanser riskini azaltabilir. İşte o süper besinlerden altısı...
Kurt üzümü
Kurt üzümü, vücutta bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve cildin iyileşmesime yarayan doğal enerji kaynağıdır. Ayrıca kurt üzümü, kanserle savaşma yeteneğini güçlendirir.
Göz sağlığını koruma, karaciğeri temizleme ve kan şekeri seviyelerini stabilize etme özelliği ile kurt üzümü, tüketilen bir meyve olmalıdır.
Kakao çekirdeği
İçerdiği güçlü flavonoid sayesinde kakao çekirdekleri bir süper gıda olarak kabul edilir. Doğal yollardan tansiyonu ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olurlar.
Kakao çekirdeklerindeki antioksidanlar, hasara neden olabilecek radikallerle savaşır ve vücudun hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Ayrıca vücuda doğal bir enerji artışı sağlayarak ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Anti bakteriyel özelliği olan bu meyve, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, enfeksiyonları önlemeye, hipertansiyonla mücadele eder.
Chlorella
Yeşil algler grubunda yer alan chlorella, bağışıklık sistemini güçlendirme, ağır metalleri detoksize etme ve kanserle mücadele etme gibi yetenekleri sayesinde süper gıda olarak kabul edilebilir.
Ek olarak, araştırmalar chlorella'nın kanser riskini azaltmaya, kemoterapi ve radyasyonun olumsuz yan etkilerinden kurtulmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Arı poleni
Polenin insan vücuduna sayısız yararı vardır. Vücuda güç kazandırır ve kas yapısını güçlendirerek performansı artırmaya yardımcı olur. Özellikle çocukların büyüme çağında alması gereken vitaminleri karşılamaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan aminoasit ve protein bakımından oldukça zengin olan polenin faydaları oldukça çoktur.
BUNLAR DA DÜNYANIN EN TEHLİKELİ YİYECEKLERİ!
ACKEE
Bu gizemli (ve garip görünümlü) meyve Jamaika kusma hastalığına neden olabilir, ki bu hiç eğlenceli değildir ve ölümcül olabilir.
Bu egzotik yemeğin tadını çıkartabilmek için, Batı Afrika'ya özgü olan siyah tohumları çıkartıp olgunlaşmış olan bir Ake yemeniz gerekir. Bu şekilde, hastalığa neden olan toksinlerden kaçınmış olursunuz...
KAJU
Yaygın olarak bilinmese de süpermarketlerde gördüğünüz çiğ kajular içerisinde zehir bulunan maddeler içerir.
KİRPİ BALIĞI
Oldukça "tatlı" gözüken bu balık aslında derisinde, yumurtalıklarında ve karaciğerinde ölümcül bir zehir içeriyor.
Şefler bu yemeği hazırlarken oldukça dikkatli davranmalı ve balığın kötü organlarından kurtulmalıdır. Japon restoranlarında bu balığın hazırlanış aşaması için belirli eğitimler verilip denetleniyor.
PANGİUM EDULE (Futbol meyvesi)
Doğu Asya'ya özgü bu aromalı meyve, karmaşık ve uzun bir hazırlığa sahip. Ağacın yaprakları, tohumları ve diğer birçok kısmı, toksin prusik asitini kolayca veren yüksek oranda bir glukozid içerir.
Tüketimden önce yıkama, kavurma, ıslatma gibi çeşitli yöntemler kullanılarak tohumlar çıkarılmalıdır.
Tohum kaynatıldıktan veya kavrulduktan sonra yemek için güvenli hale gelecektir. Yapım aşaması kısaca; tohumları kabukları olmadan kaynattıktan sonra muz yaprakları, kül ve toprak ile birlikte kırk gün boyunca gömülü bırakılıyor.
Bu futbol meyvesi, aslında mükemmel bir C vitamini ve demir kaynağı.
SANNAKJİ (Canlı ahtapot)
Bu yemek Güney Kore ve Japonya'da popülerdir. Tehlikeli kısmı, ahtapotun canlı olmasından kaynaklı emilim yapabilmesidir. Ahtapot kavrama gücüne sahipken yemeniz boğulma anlamında riskli olacaktır. Bu boğulma nedeniyle yılda yaklaşık 6 ölüm yaşanıyor.
MÜRVER
Bu meyveler oldukça lezzetli görünüyor. Ama kesinlikle kasvetli bir tarafları var. Yaprakları, tohumları ve dalları siyanür içeriyor. Bu nedenle bunları çıkarmanız ve sadece tamamen olgunlaşmış ve düzgün pişirilmiş mürverleri yemeniz gerekir.
Aksi takdirde şiddetli ishal ve nöbetler gibi eğlenceli olmayan semptomlar ortaya çıkabilir.
Bununla birlikte, müverlerin grip de dahil olmak üzere virüslerle savaşmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu da söyleniyor.
CASSAVA (manyok)
Bu kök sebze, yararlı besin maddeleri ve dirençli nişasta sağladığı için gelişmekte olan ülkelerde popüler bir yemektir.
Güney Amerika'ya özgü olan bu sebze, şimdi birçok tropikal bölgede yetiştirilmektedir. Fakat çiğ yenildiğinde, siyanür üretebilir (insan vücudu için ölümcül bir madde).
HÁKARL
İzlanda'ya özgü olan bu yiyecek, ne böbrek ne de idrar yolu olan bir köpek balığından yapılan bir yemektir. Böylece tüm vücudun toksinleri doğrudan cilde geçmiş olur.
Normalde Hákarl özel bir fermantasyon işlemi ile tedavi edilir ve 5-6 ay kurumaya bırakılır. Bu yemek, çavdar ekmeği ile servis edilir. Genelde insanlar tadının güzel olmadığı hakkında yakınır.