Muzdan daha fazla potasyum içeren tatlı patates olarak da bilinen yer elmasının tatlı ve baharatlı aroması bulunur. Zengin içeriği sayesinde sağlık için çok yararlı bir besindir. Yer elmasının içerisinde 11 adet vitamin ve mineral mevcut. İçeriğinde yer alan bazı besin öğeleri şöyle;
İyi bir potasyum kaynağı olduğu için kan basıncının düzenlenmesinde etkili olur. Sodyumun neden olduğu olumsuz etkilere karşı koruma sağlar. Bu nedenle yüksek tansiyon problemi yaşayan kişiler için faydalı olabilir.
Yer elmasının içeriğinde yüksek miktarda demir bulunur. Bu sayede kansızlığın engellenmesini sağlar.
SİNİR SİSTEMİ İÇİN FAYDALI
Yer elması tüketmek, stresin azalmasını sağlar. Böylece sakinlik vererek sinir sistemini korunmasını sağlar.
Yer elması, magnezyum açısından zengin içeriğe sahiptir.
Sinir sistemine faydalı pek çok vitamini bulundurur. Tiamin isimli vitamin olmak üzere birçok B grubu vitaminlerini içerir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEDE ETKİLİ
Yer elmasının içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller vücudun direnç geliştirmesinde etkilidir.
İçeriğindeki B vitamini ve C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde rol oynar. Böylece üst solunum yolu hastalıkları gibi rahatsızlıklara karşı faydalı olabilir.
C vitamini sayesinde vücudun direncinin artmasında rol oynar.
MİDE AĞRISINA İYİ GELİR
Yer elması tüketmek, midede oluşan ağrıların hafifletilmesine destek olur.
Hidroklorik asit eksikliği sonucu midede ağrı meydana gelebilir.
Yer elmasının içeriğinde yer alan tiamin isimli vitamin, midede hidroklorik asitin üretilmesinde rol oynar. Böylece midede oluşan ağrıyı azaltmaya yardım eder.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLEMEDE ROL OYNAR
Yer elması lif bakımından iyi bir içeriğe sahiptir. Bu sayede sindirim problemlerinin giderilmesinde etkili olur.
Sindirim sisteminin korunmasını sağlar, kabızlık problemine karşı iyi gelir, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde rol oynar.
YORGUNLUĞA ÇARE OLUR
Vücutta potasyumun eksik görülmesi sonucunda yorgunluk meydana gelir. Yer elması ise potasyum açısından zengin içeriğe sahiptir.
Bu sayede yer elması tüketimi, yorgunluk problemine karşı iyi gelir.
YER ELMASI NASIL TÜKETİLİR?
Yer elması, çiğ olarak, pişirilerek tüketilebilinir. Çorba olarak ya da zeytinyağlı yemeklerde, salatalarda kullanılabilir.
Yer elmasının diğer faydaları ise şöyle;