DONDURMA
Dondurma seçerken mutlaka, içeriğindeki ilave şeker miktarına dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde normalden çok daha yüksek şeker tüketmenize neden olabilir.
CİPS
Çoğu patates cipsi, yüksek düzeyde sodyum içerir ve çok az lif içerir veya hiç lif içermez, bazıları ise yapay tatlar ve renkler içerir. Tüm bu içerikler, beslenememenin yanı sıra kanser tetikleyici bir etkiye sebep olabilir.
HAZIR MAKARNA
İçeriğindeki yüksek düzeydeki sodyum, bu paketli ürünleri adeta vücudunuz için bir düşmana çeviriyor. Hazır makarna paketlerinden bu nedenle uzak durmanız en sağlıklı seçeneklerden biri olacaktır.
PAKETLİ SATILAN KEKLER
Çok miktarda ilave şeker, yapay renklendiriciler ve koruyucular içeren bu kekler, lezzetli fakat oldukça sağlıksız bir seçeneğe dönüşebilir.
KRAKERLER
Çok az lif içeren veya hiç lif içermeyen rafine un, yapay renkler ve bazı markalarda koruyuculara sahip olan krakerler, en sağlıksız besin listesinde yerini alıyor.
PRETZEL
Rafine unlardan yapılan ve çok sevilen pretzeller, yüksek miktarda sodyum içerirken çok düşük oranda lif ve protein barındırıyor. Kısacası en faydalı besinler neredeyse hiç yokken, en zararlılar en yüksek düzeyde bulunuyor.
PAKETLENMİŞ KURABİYE
İlave şekerler, yapay tatlar, yapay renkler içeren paketlenmiş kurabiyeleri tercih ederken birkaç kez daha düşünün. Fazla şeker alarak kan şekeri dengesini bozmanın yanı sıra yapay ürünler ile kanser hücrelerini bile tetikleyebilir.
TAVUK BURGER
Yüksek miktarda yağ, sodyum ve yapay bileşenler içeren bu besin, zararlı besinlerin ilk sıralarında kendisine yer buluyor.
BEYAZ ÇİKOLATA
Beyaz çikolata sevenler, bu çikolata türünün çoğunlukla sadece şeker, kakao yağı ve sütten yapıldığını öğrendiklerinde hayal kırıklığına uğrayabilirler. Kakaonun kendine özgü faydalarından tamamen uzak olan bu besin, aynı zamanda çok yoğun bir biçimde ilave şeker içeriyor.
FAST FOOD PİZZA
Yüksek düzeyde doymuş yağ, yüksek oranda sodyum ve düşük lif oranı ile en zararlı besinlerden biri olarak listeleniyor.
ŞİŞELENMİŞ HAZIR KETÇAP
Satın alınan birçok ketçap, ürünlerinin tadını daha iyi hale getirmek için ilave şeker ve daha yüksek düzeyde sodyum kullanıyor. Bu nedenle evde kendi ketçabınızı hazırlayarak koruyuculardan uzak durmak çok daha sağlıklı bir seçenek.
DONUT
Son yıllarda çok sevilerek tüketilen bu besin, genellikle rafine şeker bakımından yüksek, faydalı besin maddeleri bakımından ise düşüktürler.
KAHVE KREMASI
Kahve kremaları mono ve digliseritler gibi sentetik katkı maddelerine de sahip olabilir. FDA, monogliseritlerin küçük miktarlarda güvenli olduğunu söylese de birçok monogliserit trans yağ içerir. Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre , trans yağlar potansiyel olarak kolesterol düzeylerini yükseltebilir, ayrıca kalp hastalığı ve diyabet riskinizi artırabilir.
DİYET ASİTLİ GIDALAR
Neredeyse tüm popüler diyet gazlı içecekler, başlangıçta kilo kaybına yardımcı olmak için geliştirilen yapay bir tatlandırıcı olan aspartam içerir, ancak son zamanlarda bunun ters etki yaptığı, glikoz seviyelerini yükseltmek, karaciğere aşırı yük bindirmek ve fazlalığın yağa dönüşmesine neden olduğu keşfedildi. Sadece bu da değil, PLOS Medicine'in son araştırması aspartamın artan kanser riskiyle bağlantılı olduğunu buldu.
KIZARTMA
Kızarmış tavuk, patates kızartması vs. Çok yüksek yağ ve kalori miktarının yanı sıra, bu kızarmış gıdalarla ilgili temel sorun, bunların yüksek düzeyde inflamatuar etkiye sebep olan, "Gelişmiş Glikasyon Sonu" adı verilen AGE'ler içermesidir. Bu bileşikler, hayvansal kaynaklı ürünlerin yüksek sıcaklıklarda uzun süre pişirilmesiyle oluşur. Advances in Nutrition dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir incelemeye göre uzmanlar, AGE'lere zaman içinde sürekli olarak maruz kaldığımızda bunun vücutta iltihaplanma ve oksidatif strese yol açabileceği ve bunun da hastalık riskinin artmasına katkıda bulunabileceği sonucuna varmıştır.
İŞLENMİŞ SOSİS
Birincisi, genellikle doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı etten yapılırlar. Kırmızı et tek başına sizin için kötü olmasa da, işlenmiş kırmızı et genellikle yüksek düzeyde sodyumun yanı sıra nitrat ve nitrit gibi katkı maddeleri de içerir. Meat Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmalar nitritlerin belirli kanserlere yol açabileceğini ve bu katkı maddelerinin yüksek ısıya maruz kaldığında kanserojen nitrozaminlere dönüşebileceğini gösterdi
ŞEKER İÇEREN GEVREKLER
Çok fazla tüketmek obeziteye yol açabilir, bu da diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
DONDURULMUŞ YEMEK
Çok fazla sodyum ve koruyucu içeren paketli gıdalar, oldukça sağlıksız besin alternatiflerinden biri. Bu nedenle yemeklerinizi kendiniz hazırlayarak dondurulmuş yemeklerden uzak durmak en iyi seçeneklerden biri. Eğer almanız gerekiyorsa, paket içeriğini gözden geçirmeniz önem taşıyor.
HAZIR TATLILAR
Hazır tatlılar, çok fazla doymuş yağ, sodyum ve ilave şeker ile kan şekeri düzeylerini alt üst ederken aynı zamanda olması gerekenden çok daha fazla şeker almanıza neden olur.
BEYAZ İŞLENMİŞ ŞEKER
Amerikan Kalp Derneği'ne (AHA) göre, yetişkinler günde yaklaşık 77 gram şeker tüketiyor; bu, FDA'nın tavsiye ettiği günlük 50 gram alım miktarının 20 gramdan fazla. AHA , kadınlar için sadece 25 gram ve erkekler için 36 gram olmak üzere bu miktardan daha azını yemelerini tavsiye ediyor! Yüksek miktarda rafine beyaz şeker tüketimi, tip 2 diyabet , kalp hastalığı ve obezite riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.