DOLMALIK BİBER
Bütün dolmalık biberlerin eşit besin değerlerine sahip olmadığı bilinir; ancak hepsinin yüksek miktarda C vitamini içerdiği bilinmektedir.
Dolmalık biberlerin renklerine göre C vitamini miktarı değişiklik gösterir. Genellikle, yeşil biberlerde yaklaşık 95 mg C vitamini bulunurken, kırmızı biberlerde ise yaklaşık olarak 152 mg C vitamini bulunmaktadır.
Sarı dolmalık biberler, bir adedinde ortalama olarak 341 mg C vitamini içerir, bu da onları oldukça yüksek C vitamini deposu yapar.
BROKOLİ
Bir kase pişmiş brokoli, tüm yetişkin bireyler için günlük tavsiye edilen C vitamini miktarını karşılayan hatta aşan bir orana sahiptir, özellikle de çiğ tüketildiğinde.
Brokoli, 100 mg'dan fazla C vitamini içerdiğinden, hastalık sırasında tavuk çorbasına eklenerek tüketilebilir ve bu şekilde iyileşmeye yardımcı olabilir.
Bir kase brüksel lahanası, genellikle yarım kase brokoliye denk gelir ve çoğunlukla yaklaşık 50 mg C vitamini içerir.
Ayrıca brüksel lahanası, potasyum, A ve K vitamini açısından zengindir ve yüksek lif içeriğiyle de bilinir.
KARNABAHAR
Brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar, farklı bitki türleridir, ancak hepsi de yüksek C vitamini değerlerine sahiptir.
Sadece 1 kase karnabahar tüketmeniz bile 50md'dan fazla C vitamini almanızı sağlayabilir.
Karnabahar, yapısı itibariyle çeşitli tariflerde kullanılmaya uygun bir sebzedir. Pizzadan çiğ köfteye kadar pek çok yemekte alternatif bir seçenek olarak tüketilebilir.
ACI BİBER
Acı biber, popüler olarak "şili biberi" olarak da adlandırılır ve acı sevenlerin favorisidir. Birçok yemeğe karakteristik bir lezzet katmaktadır.
Acı severler için güzel bir haber ise, acı biberin C vitamini bakımından zengin bir kaynak olduğudur.
Yeşil acı biber, bir adet başına 109 mg C vitamini içererek, kırmızı biberin 69 mg'lık değerinden daha fazla besin değeri içermektedir.
KARALAHANA
Bir kase karalahana, C vitamini bakımından bir adet portakala eşdeğerdir.
Bu nedenle tek başına tüketilmesi zor olabilir ve onun yerine çeşitli yemeklerde (örneğin karalahana sarması gibi) gizlenerek tüketilmesi kolaylaştırılabilir.
LİMON
Bir limon tipik olarak yaklaşık ortalama 83 mg C vitamini içerir ve bu genellikle günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılar.
Ayrıca, limonata gibi meyve suları hazırlayarak, bir bardak içinde yaklaşık olarak 84 mg C vitamini alabilirsiniz.
BEZELYE
Bezelyesi muhteşem C vitamini kaynağıdır. Bir fincanı genellikle ortalama 60 mg C vitamini içerir, bu da günlük ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılar.
PATATES
Patates genellikle sadece kilo yapıcı bir besin olarak düşünülse de, aslında içerisinde lif, potasyum, B6 vitamini ve yaklaşık olarak 42 mg C vitamini gibi besleyici öğeler bulunur.
Kızartma işlemi patatesi sağlıksız ve kalorili bir hale getirse de haşlama veya fırında pişirerek tüketilmesi tüm bu faydalarından yararlanmanızı sağlar.
KUŞBURNU
Kuşburnunun çiğ olarak tüketilemeyeceğine dair yaygın bir inanış vardır ancak aslında çiğ olarak da yenilebilir. Buna karşın dilerseniz reçelini yapabilir ya da tatlılara katabilirsiniz.
Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için sadece 4-5 adet kuşburnu tüketmeniz yeterlidir.