Haşlanmış yer fıstığı, özellikle Amerika kıtasının farklı bölümlerinde tüketilen ve tadının kendine özgü değişimiyle sevilen bir tarif. Çiğ yer fıstığı, kendi kabuklarıyla tuzlu suda haşlanıyor ve kendine özgü lezzetiyle çok sevilirken aynı zamanda faydasını da büyük oranda artırıyor.
Yer fıstığı sağlıklı bir yiyecek seçimidir. Genellikle kavrulmuş olarak yenilse de, haşlanmış fındık yemek de yer fıstığının sağlığa faydalar farklı düzeylere erişebilir.
Yer fıstığında bol miktarda vitamin, mineral ve lif bulunur. 100 gram fıstık veya yarım bardaktan oluşan bir porsiyon, önerilen günlük ödeneğin bir parçası olarak aşağıdakileri sağlar:
Yer fıstığı pişirildikten sonra bile önemli oranda potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, çinko ve selenyum sağlar.
Yer fıstığı protein yönünden de oldukça zengindir. Bir yarım bardak yer fıstığı yaklaşık 24 gram protein sağlar; bu, yemeniz gereken önerilen günlük protein değerinin yüzde 47'sidir.
Yer fıstığı iyi bir resveratrol kaynağıdır. Üstelik aynı zamanda iyi yağ kaynağıdır ve HDL'nizi (iyi kolesterolünüzü) yükseltmenize yardımcı olabilir düzeyler.
Ayrıca kanser, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabilecek antioksidanlar olan izoflavonlar içerirler.
Kaynatma, kavurmayla karşılaştırıldığında yer fıstığında resveratrolün en fazla korunmasına yardımcı olur. Yer fıstığının kalori değeri nispeten yüksek olmasına rağmen kilo vermede faydalı olabilirler.
Olgunlaşmamış yeşil yer fıstığı, kaynatma sırasında fazla tuzu emer. Bunlar bütün olarak yenilebilir ve daha fazla besin sağlar. Yer fıstığı kabukları da fazlasıyla lif ve besin içerir.