Trendyol Süper Lig'in 22. haftasında Beşiktaş sahasında Adana Demirspor ile 0-0 berabere kalarak üst üste ikinci maçından da galibiyet çıkaramadı ve zirveden bir adım daha uzaklaştı. SABAH Spor yazarları Erman Toroğlu, Ali Gültiken ve Fatih Doğan, Siyah-Beyazlılar'ın ortaya koyduğu futbolu eleştirdi. Usta isimlerden Fatih Doğan, hakem Atilla Karaoğlan'la ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. İşte son dakika haberinin detayları...
ERMAN TOROĞLU - TARAFTARLARA SABIR LAZIM
Beşiktaş takımının iyi futbol oynaması, iyi mücadele etmesi biraz zaman alacak. Çünkü bu takım, geçen yönetim zamanında saçma sapan transferler, teknik adam değişiklikleri ile bir türlü kendine gelemedi. Beşiktaş, iki yönlü de oynayamıyor tek yönlü de! Yani mesela bir takım biraz daha iyi hücum eder, defans yapamaz.
Bazı takım defansta biraz daha iyidir, hücum yapamaz gibi… Beşiktaş'ın ikisini de yapması zaman alacak. Yeni teknik direktörün işi zor. Çünkü fizik olarak da iyi olmayan bu takıma, maç trafiği artınca idman olarak da yüklenemezsiniz. Beşiktaş seyircisinin biraz sabretmesi lazım.
Adana Demirspor, bu kadar eksiğine rağmen kapasitesi nispetinde mücadele etti, beraberliği aldı. Onlar da iyi değiller. Eski Adana Demirspor yok. Onlar da gittikçe geriye gidiyorlar. Başkanları, 'ben yabancı teknik adam ile daha iyi anlaşırım' diyordu, o da Türkçe'ye döndü.
Şöyle bir geriye dönüp bakın; Beşiktaş'ın fizik ve teknik olarak 'iyi oynadı bu maçta' diyeceğiniz bir karşılaşma var mı? Şenol Güneş zamanından bugüne kadar… Başkan, teknik direktöre 'ağabeyim' diyordu, o da ona 'kardeşim' diyordu. Ağabey-kardeş Beşiktaş'ı duman edip gittiler. Seyirciye sabır lazım o kadar!
Hakemin sahada verdiği çoğu kararı anlayamadım. Yayıncı kuruluş da bazı kararları çözmek için çok tırmaladı ama onlar da bulamadı. Hakem fizik olarak maçtaydı da kafa olarak değildi.
ALİ GÜLTİKEN - SINIRLARI BELLİ
Pendik maçındaki ağır yenilginin sonrasında 'acaba reaksiyon olur mu' beklentisi maalesef pozitif yönde gerçekleşmedi. Oyun değişikliğinden daha ziyade Svensson ve Necip ile yalnızca savunmada iki oyuncu değişikliği Beşiktaş'ın davam eden sorunlarına çare olmadı. Özellikle her maçta değişen yeni savunma dörtlüsü, oyun istikrarını da zorluyor.
Savunmayı öne çıkaramadığınız zaman alanı daraltamıyorsunuz, dolayısı ile orta alanda geniş boşluklar oluşuyor, bu alanları da rakipler rahat kullanıyor. Ve bir türlü rakibinizi baskı altına alamıyorsunuz. Adana Demirspor karşısında da aynı tekrarları yaşadık. Beşiktaş, yalnızca kanat organizasyonu yaptı, Rashica üzerinden diğer maçlara göre. Buradan tehlike bulmaya çalıştı. Bunlar da cılız atakların ötesine geçemedi.
Adana Demirspor 10 kişi kaldıktan sonra, Ghezzal ve Rebic hamlesi daha önce yapılabilirdi. Beşiktaş; Tayfur ve Fernandes'ten maalesef istediği dinamizmi ve tempoyu alamıyor. Çok fazla alternatifi de yok. Mecburen bu oyuncular üzerinden aynı tekrarları yaşamak zorunda kalıyor. Beşiktaş'ın bu kadrosu artık ne olduğunu daha net ortaya çıkarmaya başladı.
Yapabileceklerinin sınırlarını Santos da daha net görmeye başlamıştır. Sezon sonunu görme adına düşünülen 1-2 takviye belki bir kıpırdanış yaratabilir. Bir diğer alternatif de sezon sonuna kadar bu kadro ile gidip tüm oyuncuların sınırları konusunda en azından daha sağlıklı karar oluşturulabilir. Önümüzdeki seneye de bu vasatlık doğru kararlar açısından ışık tutabilir.
FATİH DOĞAN - CEPTEN YİYOR
Beşiktaş kendini arıyor, yeni teknik patronu Fernando Santos da ideal takımını... Umut Meraş'ın son anda sakatlanıp 11 için yerini Emrecan Terzi'ye bırakmasını saymıyorum. Santos'un Tayyip Talha'yı, Rebic'i, Ghezzal'ı, Onur'u ve Muleka'yı dinlendirip farklı oyuncularla denemelerde bulunması kadro arayışında olduğunu gösteriyor.
4-1-4-1 sisteminde oyuncular hocanın istediklerini yapma gayretini gösterseler de 10 kişi kalmış Adana Demirspor karşısında galibiyete ulaşamadılar. Maçı şöyle özetleyeyim. 4-1-4-1 sisteminde kanat beklerinin sürekli bindirmelerle ofansa katkı yapması beklenir. Ne Svensson ne de Emrecan yeterli katkıyı yapamadı. Demir Ege sahadaki en gayretli isimlerden biriydi ancak bazen ileriyi daha kaliteli desteklemesi gerekiyordu.
Tayfur, Beşiktaş'ta en çok çalıştığı maçlardan birini oynadı. Ancak bal yapmayan arı gibiydi. Hem Tayfur hem de Gedson'un final pas performansı vasatın altında kaldı. Adana Demirspor 10 kişi kaldıktan sonra Beşiktaş'ın daha nitelikli ve etkili ataklar yapması bekleniyordu. Ama bu yönde ne oyuncuların ne de takımın stratejisi gelişmemiş.
Siyah-Beyazlı takım iyi mücadele etmedi diyemem. 4-5 net gol pozisyonuna da girdiler. Ancak kalite sorununun üzerine oyuncuların gerilimi de eklenince 10 kişi kalmış rakibini yenemez duruma düşüyorsun.
Hasan Arat yönetiminin gecikmeden 6 numaraya, stopere ve forvete takviye yapması gerekiyor. Özellikle ligde üst üste puan kayıpları ve Türkiye Kupası'nda Antalyaspor eşleşmesi Beşiktaş'ın hedeflerini sıkıntıya sokar. Hata yapmama hassasiyetini anlıyorum. Aşikar olan, takımın acilen güçlendirilmesi gerçeği...
Hakem Atilla Karaoğlan'a tek sorum var. Rashica ve Rebic'in pozisyonları G.Saray ya da F.Bahçe'de olsaydı "Penaltı değil-devam" der miydi?