43 günlük zaman dilimini kapsayan adli tatil süresinin sonlanmasına sayılı gün kaldı. Bu süre zarfında adliyelerde nöbetçi mahkemelerce, Yargıtay ve Danıştay'da da nöbetçi heyetler tarafından kanunla belirtilen yargılamalara devam edildi, diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verildi. İşte, yeni adli yıl başlama tarihi…
ADLİ TATİL NE ZAMAN BİTECEK?
Adli tatil, her sene aynı takvime göre yapılıyor.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesinde: "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl 1 Eylül'de başlar." ifadeleri yer alıyor.
Adli tatil, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102'nci, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331'nci, Danıştay Kanunu'nun 86'ıncı, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 61'inci maddeleri gereğince, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eriyor. Bu yıl adli tatilin sona ereceği tarih 31 Ağustos 2024 olarak belirlenmiştir ve tatil süreci toplamda 43 gün sürecektir. Adli tatil süresince, acil durumlar ve bazı istisnai davalar dışında, yeni dava açılması mümkün değildir.
2024 YENİ ADLİ YILI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Bu yıl adli tatilin sona ereceği tarih 31 Ağustos 2024 olarak belirlenmesiyle yeni adli yılın 1 Eylül 2024 tarihinde başlaması planlanmıştı fakat eni adli yıl, pazar gününe denk gelmesi nedeniyle, 2 Eylül'de Yargıtayda düzenlenecek törenle başlayacak.
ADLİ TATİLDE HANGİ MAHKEMELER AÇIK?
Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtayda nöbetçi heyetler görev yapacak.
Danıştayda görev yapacak nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlayabilecek.
Yargıtayda da ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.