Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Avrupalı çılbır Asyalı kebap peşinde... 'nda uçmadan önce bi dünya lezzet var!

Dış Hatlar'da önce cağ kebabı köşesine daldım, lavaşa sarıp yedim. Ardından ocakbaşında hem götürdüm hem de ustayla iki lafın belini kırdık. Yetmedi suşi'cide biraz alengirli takıldım... Kahve köşesi, tatlı bölümü, simitçisi derken uçağa zar zor yetiştim. Bu arada turistleri de gözlemledim. Avrupalı çılbır, Asyalı kebap peşinde...

Avrupalı çılbır Asyalı kebap peşinde... İstanbul Havalimanı'nda uçmadan önce bi dünya lezzet var!

Geçen çarşamba günü İGA tarafından işletilen 'ndan ilk kez uçuyorum... Üstelik yolum uzak. Tam 12 saat... İstikamet Miami anlayacağınız. Uçuştan üç saat önce alanda oluyorum. Bilet, pasaport ve güvenlik işlemlerini bitirdikten sonra da kendimi deyim yerindeyse yemeye veriyorum.

Avrupalı çılbır Asyalı kebap peşinde... İstanbul Havalimanı'nda uçmadan önce bi dünya lezzet var!

Yanlış duymadınız... Esnaf lokantası, künefeci, ocakbaşı ve hatta Michelin yıldızlı şefin hamburgercisi açılmış.... Nasıl durayım? Her durakta bir mola veriyorum. Hatta hızımı alamayıp badem ezmesi tezgahında ikram edilen badem ezmelerine dalıyorum. Tamam yeme içme kısmını biraz abartılı anlatmış olabilirim. Beni tanıyanlar normalde uçuş öncesi ağzıma lokma koymadığımı bilir. Ama bir gastronomik şovu andıran mekanlar o kadar çekici ki insan nefsine hakim olamıyor. Tattıkça tadıyor... Kah sağlıklı beslenme noktalarında salataya doyuyor kah ocakbaşında oturup ustayla iki çift laf ederken kebap yutuyor.

Avrupalı çılbır Asyalı kebap peşinde... İstanbul Havalimanı'nda uçmadan önce bi dünya lezzet var!

Üstelik 'nda yiyecek-içecek alanının sadece yüzde 50'si açılmış durumda. 32 bin metrekare yiyecek-içecek alanının henüz 16 bin metrekaresi devreye girmiş. Ama bu bile alışık olduğumuzdan çok daha fazla. Havalimanının yiyecek-içecek işletmesi Tum İçtur tarafından yapılıyor. BTA ise 10 marka ve 4 bin 200 metrekarelik alanla hizmet veriyor. Bünyesinde 81 ilden binin üzerinde tarifi uygulayan Tadında Anadolu da var.

Avrupalı çılbır Asyalı kebap peşinde... İstanbul Havalimanı'nda uçmadan önce bi dünya lezzet var!

Ama alışık olduğumuz Tadında Anadolu epey gelişmiş, büyümüş, içinde birçok konseptle 'nda hizmet vermeye başlamış. BTA İcra Kurulu Üyesi İbrahim Demir ve Havalimanı BTA İşletme Müdürü Kazım Çil'le Tadında Anadolu'yu tatmaya başlıyorum. Yalnız uyarayım bu o kadar kolay bir durum değil. Hem geniş bir mide hem yeni tatlardan çekinmeyen bir kafa hem de bolca kalori almaktan korkmayan bir vücut istiyor...

Avrupalı çılbır Asyalı kebap peşinde... İstanbul Havalimanı'nda uçmadan önce bi dünya lezzet var!

AVRUPALI CAĞ KEBAP PEŞİNDE
Zira Tadında Anadolu'nun içinde yaklaşık 10 farklı konsept var. Bunlar arasında kokusuyla cağ kebabı ve döner köşesi hemen sizi cezbediyor. Uzakdoğulu turist döneri zaten biliyor, seviyor, onun peşinde... Avrupalıya ise sanırım yatay yerleştirilen cağ kebabı daha farklı geliyor. Hatta ne yalan söyleyeyim sanki burada cağ kebabı dönerin pabucunu dama atmış gibi. Ustam cağ kebabını pişiriyor hemen yan tarafta ise sıcak sıcak lavaş hazırlanıyor. Çağ kebabı lavaşın içine konuyor ve anında servis ediliyor. Ortadoğulu, Avrupalı, ABD'li turistler de önünde kuyruk oluşturuyor.

Avrupalı çılbır Asyalı kebap peşinde... İstanbul Havalimanı'nda uçmadan önce bi dünya lezzet var!

OCAKBAŞINDA JAPONLAR
Tadında Anadolu'da gezmeye devam ediyorum. "Cağ kebabı üstü kebap yenir mi Burcu, hem de uçuş öncesi?" dediğinizi duyar gibiyim. Ama usta atmış biberi domatesi köze nasıl "Hayır" diyeyim. Sırf kebap çeşitleri mi! Şalgamı, tatlısı ve daha nicesi bu köşede. İster ocağın başına kurulup usta ile iki çift laf edin ister mükellef masa donatın. Bu arada daha çok Japonlar, Çinliler seviyormuş ocakbaşında oturmayı.

Avrupalı çılbır Asyalı kebap peşinde... İstanbul Havalimanı'nda uçmadan önce bi dünya lezzet var!

GASTRONOMİK BİR TİYATRO
Gastronomik bir tiyatro var adeta 'nda. Bir tarafta yeşil çekirdek kahveler kavruluyor, diğer tarafta pide, haşhaşlı çörek, lahmacun gazlı fırına veriliyor. Çıkan ateşler turistlere bir şov yaşatıyor. Çoğu da elinde kamerası, fotoğraf makinesi bu anları görüntülüyor. Bu arada en ilgi gören köşelerden biri de künefe bölümü. Antakyalı ya da Gaziantepli ustalar künefeyi çevirdikçe turistlerden kahkaha sesleri yükseliyor. Herkes fotoğraf makinesini çıkartıp künefe ya da kadayıf gibi tatlılardan almak için sıraya giriyor. Biraz sohbet ediyorum. Ortadoğuluların daha çok döner ve cağ kebabına ve pide bölümüne ilgi gösterdiğini öğreniyorum. Uzakdoğulular ve Avrupalılar ise sulu ve farklı reçete peşindeymiş.

BİZE ULAŞIN