Geçen çarşamba günü İGA tarafından işletilen İstanbul Havalimanı'ndan ilk kez uçuyorum... Üstelik yolum uzak. Tam 12 saat... İstikamet Miami anlayacağınız. Uçuştan üç saat önce alanda oluyorum. Bilet, pasaport ve güvenlik işlemlerini bitirdikten sonra da kendimi deyim yerindeyse yemeye veriyorum.
Yanlış duymadınız... Esnaf lokantası, künefeci, ocakbaşı ve hatta Michelin yıldızlı şefin hamburgercisi açılmış.... Nasıl durayım? Her durakta bir mola veriyorum. Hatta hızımı alamayıp badem ezmesi tezgahında ikram edilen badem ezmelerine dalıyorum. Tamam yeme içme kısmını biraz abartılı anlatmış olabilirim. Beni tanıyanlar normalde uçuş öncesi ağzıma lokma koymadığımı bilir. Ama bir gastronomik şovu andıran mekanlar o kadar çekici ki insan nefsine hakim olamıyor. Tattıkça tadıyor... Kah sağlıklı beslenme noktalarında salataya doyuyor kah ocakbaşında oturup ustayla iki çift laf ederken Adana kebap yutuyor.
Üstelik İstanbul Havalimanı'nda yiyecek-içecek alanının sadece yüzde 50'si açılmış durumda. 32 bin metrekare yiyecek-içecek alanının henüz 16 bin metrekaresi devreye girmiş. Ama bu bile alışık olduğumuzdan çok daha fazla. Havalimanının yiyecek-içecek işletmesi Tum İçtur tarafından yapılıyor. BTA ise 10 marka ve 4 bin 200 metrekarelik alanla hizmet veriyor. Bünyesinde 81 ilden binin üzerinde tarifi uygulayan Tadında Anadolu da var.
Ama alışık olduğumuz Tadında Anadolu epey gelişmiş, büyümüş, içinde birçok konseptle İstanbul Havalimanı'nda hizmet vermeye başlamış. BTA İcra Kurulu Üyesi İbrahim Demir ve İstanbul Havalimanı BTA İşletme Müdürü Kazım Çil'le Tadında Anadolu'yu tatmaya başlıyorum. Yalnız uyarayım bu o kadar kolay bir durum değil. Hem geniş bir mide hem yeni tatlardan çekinmeyen bir kafa hem de bolca kalori almaktan korkmayan bir vücut istiyor...
AVRUPALI CAĞ KEBAP PEŞİNDE
Zira Tadında Anadolu'nun içinde yaklaşık 10 farklı konsept var. Bunlar arasında kokusuyla cağ kebabı ve döner köşesi hemen sizi cezbediyor. Uzakdoğulu turist döneri zaten biliyor, seviyor, onun peşinde... Avrupalıya ise sanırım yatay yerleştirilen cağ kebabı daha farklı geliyor. Hatta ne yalan söyleyeyim sanki burada cağ kebabı dönerin pabucunu dama atmış gibi. Ustam cağ kebabını pişiriyor hemen yan tarafta ise sıcak sıcak lavaş hazırlanıyor. Çağ kebabı lavaşın içine konuyor ve anında servis ediliyor. Ortadoğulu, Avrupalı, ABD'li turistler de önünde kuyruk oluşturuyor.
OCAKBAŞINDA JAPONLAR
Tadında Anadolu'da gezmeye devam ediyorum. "Cağ kebabı üstü Adana kebap yenir mi Burcu, hem de uçuş öncesi?" dediğinizi duyar gibiyim. Ama usta atmış biberi domatesi köze nasıl "Hayır" diyeyim. Sırf kebap çeşitleri mi! Şalgamı, tatlısı ve daha nicesi bu köşede. İster ocağın başına kurulup usta ile iki çift laf edin ister mükellef masa donatın. Bu arada daha çok Japonlar, Çinliler seviyormuş ocakbaşında oturmayı.
GASTRONOMİK BİR TİYATRO
Gastronomik bir tiyatro var adeta İstanbul Havalimanı'nda. Bir tarafta yeşil çekirdek kahveler kavruluyor, diğer tarafta pide, haşhaşlı çörek, lahmacun gazlı fırına veriliyor. Çıkan ateşler turistlere bir şov yaşatıyor. Çoğu da elinde kamerası, fotoğraf makinesi bu anları görüntülüyor. Bu arada en ilgi gören köşelerden biri de künefe bölümü. Antakyalı ya da Gaziantepli ustalar künefeyi çevirdikçe turistlerden kahkaha sesleri yükseliyor. Herkes fotoğraf makinesini çıkartıp künefe ya da kadayıf gibi tatlılardan almak için sıraya giriyor. Biraz sohbet ediyorum. Ortadoğuluların daha çok döner ve cağ kebabına ve pide bölümüne ilgi gösterdiğini öğreniyorum. Uzakdoğulular ve Avrupalılar ise sulu yemek ve farklı reçete peşindeymiş.
DOĞU BEYAZIT'IN ABDİGÖR KÖFTESİ
Havalimanında en çok ilgi gören yerlerden biri de Tadında Anadolu'nun sulu yemekler kısmı. Şaka değil tam bin farklı reçete çıkıyor burada. İçli köfte, analı kızlı, Doğu Beyazıt'ın Abdigör köftesi, Tokat'ın kuzu ve tavuk pehlisi bunlardan sadece birkaçı. Şu ara çağla zamanı. Çağla çorbasından, salatasına kadar farklı çeşitler bulmak mümkün. Bazı masalar o kadar fazla yemek ısmarlıyor ki bitirmelerine imkan yok. Şeflere soruyorum. "Sadece tatmak için ısmarlıyorlar. Bazıları da yabancı şefler, yeni tatlar deneyimlemek için ısmarlıyorlar" yorumunu alıyorum. Sulu yemek kısmının hemen arka bölümüne ise Harman adı verilen bir füzyon mutfak kurulmuş. Burada bildiğimiz muhammara, humus gibi tatlar modern şekilde sunuluyor. Malum defalarca Hollanda ve özellikle İngiliz basınına konu olmuştu çılbır. Harman'da yapılıyor ve bunu duyan İngiliz'i Hollandalı'sı mutlaka tadıyor.
BU HAMBURGER BİR HARİKA!
Havalimanının en iddialı mekanı ise iki Michelin yıldızlı restoranı olan şef Akrame Benallal'in Vivanda'sı... Siyah sosla ve tercihe göre karnabahar ya da pancar turşusu ile servis ettikleri bir hamburger var ki bence "Ölmeden tadılması gerekenler listesi'ne alınmalı. Benim gibi hamburger sevmeyeni bile tavladı. Geri kalan müşteriyi siz düşünün. Üstelik burada yemek yerken kendinizi Michelin yıldızlı bir restoranda hissediyorsunuz. Zira siyah kağıtta sunulan hamburgere siyah eldivenler eşlik ediyor. Böylece soslar eldivene akıp gidiyor, eliniz temiz kalıyor.
İLK KEZ JAPON VAR
YoSushi'yi bilir misiniz? İngiltere'de bilinen bir suşi restoranı. Hatta Londra Heathrow Havalimanı'nda bir şubesi var. İngiltere'de ve Avrupa'da tanınan, sevilen bir marka. Peki İstanbul'da nereye mi şube açtı... Elbette İstanbul Havalimanı'na. Üstelik bu ülkemiz için bir ilk. Avrupa'da, Asya'da ve ABD'de havalimanlarının en gözde noktaları genelde suşi mekanları olur. Bizde ise ilk defa havalimanında bir suşi restoranı açılmış. Yaklaşık 100 kişilik oturma kapasitesi var. Hazır satın alabileceğiniz paketler dışında bantta dönen suşi, sashimi, edamame gibi lezzetleri de var. "Jet set burada takılıyor" desem belki biraz abartı olabilir. Ama markayı bilen Avrupalı, İngiliz, Fransız turistler genelde burada. Edamame ve Kaliforniya roll'ünü tattım ve özellikle roll'e tam not verdim diyebilirim.
SAĞLIKLI YEMEK NOKTASI
Dünyada son 10 yılın en büyük trendi sağlıklı yemekler. Didem Şenol'un Gram'ını bilenler bilir. Kök sebzeler, yeşillikler ve hafif yiyecekler sunar mekanlarında. Ve İstanbul Havalimanı'nda olan Gram da son derece ilgi gören markalardan biri. Kitchen Plus da havalimanının bir diğer sağlıklı beslenme markası. Gram'ın hemen karşısında ise Akasya AVM'den de tanıdık bir marka Pizzeria Enzo var. Burası ise iyi şarap ve iyi pizza mekanı.