Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yer elmalı lezzetler

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yer elmalı tarifler var. Yer elmasından genel olarak bahsedecek olursam; öncelikle yumru halindeki kök sapları yenen, besin değeri patatese yakın bir bitki olduğunu söyleyebilirim. Anayurdu Brezilya ve Şili'dir. Avrupa'ya 17'nci yüzyılda getirilip yetiştirilmeye başlanmış. Ayçiçeğine benzeyen çiçekleri vardır. Bitkinin boyu bazı yerlerde iki metreye yaklaşır. En kötü toprakta bile yetişen yer elması, çok şiddetli soğuklara dahi dayanır. Yer elmasının patatese benzeyen kök sapları, zeytinyağı ile pişirilip yemek yapılabilir.

DÜŞÜK KALORİLİ
Nişasta içermeyen, bu lezzetli ve besleyici sebzenin tadı, turp ve enginara benziyor. Bu tadın oluşmasına neden olan etken ise yapısında barındırdığı inülin maddesi. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker hastalarına da önerilen bir sebzedir. Ayrıca kalorisiz olması nedeniyle diyetlerde kullanılabilir. Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


YER ELMASI ÇORBASI

MALZEMELER

800 gr. yer elması
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1.5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 su bardağı süt
6 su bardağı su
1/4 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:
Kabuklarını ince bir şekilde soyduğumuz yer elmalarını küçük küpler halinde doğruyoruz. Zeytinyağını tencerede kızdırıyoruz. Unu, kokusu çıkıp hafif bir renk alana kadar iki-üç dakika kavuruyoruz. Toz zerdeçalı katıp karıştırıyoruz. Doğranmış yer elmalarını tencereye aktarıp arada karıştırarak birkaç dakika soteliyoruz. Süt ve suyu ekleyip orta ateşte yer elmaları yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz. Kıvam alan ve pişen çorbaya tuz ve karabiber katıp pürüzsüz bir kıvam alması için blender'dan geçiriyoruz ve servis ediyoruz.
PORTAKALLI YER ELMASI
MALZEMELER
500 gr. yer elması
1 adet portakal
1 adet limonun suyu
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
4-5 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı
10 adet arpacık soğan
2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet kesme şeker
1 çay bardağı su
Dereotu veya maydanoz
Tuz

YAPILIŞI:
Yer elmalarının kabuklarını soyuyoruz. Ufak olanlarını bütün olarak bırakıyoruz, büyük olanları birkaç parçaya bölüp kararmamaları için limonlu suda bekletiyoruz. Havuçları doğruyoruz. Patatesin kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz. Arpacık soğanlarının ve sarımsakların kabuklarını soyuyoruz. Tüm malzemeyi tencereye koyuyoruz. Portakal suyunu ve bir çay bardağı suyu ekliyoruz. Tuz, bir adet küp şeker ve sızma zeytinyağını ilave ederek kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuyunca ayıklanmış dereotu veya maydanozla süsleyip servis ediyoruz.


YOĞURTLU YER ELMASI
MALZEMELER
4 adet yer elması
1 adet havuç
Süzme yoğurt
Dereotu
1 diş sarımsak
Zeytinyağı
Limon
1 yemek kaşığı mayonez
Tuz
1 avuç ceviz

YAPILIŞI:
Yer elması soyulduktan sonra hemen kararır, o yüzden kabuklarını soyar soymaz içi su dolu bir kaba koyuyoruz. Kabuklarını soyduğumuz yer elmasını ve havucu yoğurdun içine rendeliyoruz. Dereotu ve diğer malzemeleri de ilave edip karıştırıyoruz. İçine kırılmış ceviz ekleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA