Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZLEM AVCI

Müzisyenleri sevindiren haber

Mart ayından beri konser ve canlı performansların yapılamadığı, pandemi sürecinde en çok yara olan müzik sektörüne sevindiren haber Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan geldi. Bakan, önceki gün sanatçıları ve müzik teknisyenlerini kapsayan bir proje hazırladıklarını belirtti. Daha önce de Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde Yeditepe Konserleri düzenlenerek, değişik kulvardaki sanatçı konserleri ile müzisyenlere destek sağlanmıştı. Tüm müzisyenlerin ve sanatçıların bu son haber ile gözü aydın olsun diyorum ve müzik sektörüne bir soluk olacağını düşünüyorum.

Dijital dünyanın kraliçeleri

Konserlerin, müzik dünyasının yara aldığı, müziğin başka bir yola evrildiği şu dönemde dijital dünyayı keşfederek, tüm dünya ile birlikte adapte olmaya çalışıyor pek çok sanatçı. Canlı performansların bir süre daha olmayacağı şu dönemde birçok sanatçı dijital platformlardan canlı yayınlar yaparak, canlı konserleri telafi ediyor. Tabii aynı tat asla olamaz. Asla canlı konserin yerini tutamasa da dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu gördük bu süreçte.
Dijitalin iki kraliçesi var bence şu dönemde. Tabii ki pek çok sanatçı milyon barajlarını aşıyor ancak Ebru Yaşar ve Ziynet Sali, tek şarkı ile hedefi tam 12'den vuranlardan. Birçok sanatçının birden fazla şarkısı ancak 100 milyon barajını aşarken, tek şarkı ile bu rakama ulaşan Ebru ve Ziynet'in dijital dünyanın tüm ödüllerini toplaması gerektiğini düşünüyorum. Ebru Yaşar'ın, sözü-müziği Bilal Sonses'e ait olan 'Kalamam' adlı şarkısı sekiz ay içinde 120 milyon kez, Ziynet Sali'nin dört ay önce çıkardığı 'Kalbim Tatilde' isimli şarkısı 100 milyon kez dinlenilmiş ve izlenilmiş. Bu iki isim de dijital dünyanın yeni kraliçeleri olarak tescillenmeli.

Işın'ın mevzusu


'Durdu durdu turnayı gözünden vurdu' denir Işın Karaca'nın şarkısı için. Işın, kariyerinde uzun soluklu şarkılar yapmaya devam ediyor. İki senede bir şarkı yapar ama tam yapar... Türk pop müziğinin en önemli ve özel kadın vokallerinden biri olan Işın Karaca, 'Mevzu Aşksa' isimli Ep'sini kendi şirketi Akış Production/ DMC ortaklığında tüm dijital platformlarda ve müzik marketlerde yayımladı. Tüm dünya dinamiklerinin değiştiği pandemi sürecinde üretime devam eden Işın Karaca, söz ve müziğini Can Yapıcıoğlu ile hazırladığı 'Mevzu Bu mu?' ve 'Nazarlardan' adlı şarkıları ile tam notu hak ediyor.


İki ülkeye ortak marş yaptı


Türk halk müziğinin başarılı ismi Züleyha Ortak, Ermenistan'ın Azerbaycan'ı işgalinden sonra yaşanan ateşkes ile can kardeşlerimize moral niteliğinde bir marş hazırlamış. Sözü ve bestesi Üzeyir Aktulum'a ait olan ve birlikte yorumladıkları marşın adı 'Can Azerbaycan'.
Züleyha Ortak, "Bu marş savaşın devam ettiği süreçte, Türkiye-Azerbaycan dostluğuna armağan edilerek, savaşın bitmesi duası ile hazırlandı. Marş, bir arşiv niteliği de taşıyor. Bu yaşanan vahşeti marşlarımız ve türkülerimizle de tarihe aktarmayı hedefledim" diye konuştu. Etnik bir altyapı ile marş niteliğinde hazırlanan şarkının sözleri ise şöyle:

İki devlet bir millet


Hep beraber tek bir vücut
Tek bir yürek...
Yardım eylesin Yaradan
Hem havadan hem karadan
Kalktı şaha Türk'ün ordusu
İnlesin Dağlık Karabağ
İki bedende bir can, Türkiye Azerbaycan
Kederi kederimiz, sevinci sevincimiz
Dağ sen toprak biz
Dal sen yaprak biz
Can Azerbaycan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA