Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yeni Zelanda katliamında Rupert Murdoch’ın etkisi

Dünya, Yeni Zelanda'daki cami katliamında 50 kişiyi öldüren cani Brenton Tarrant'ı konuşuyor. Daha önce ırkçı saldırılarla pek gündeme gelmeyen Yeni Zelandalılar şokta; "İçimizden nasıl böyle bir cani çıkar?" diyorlar.
28 yaşındaki Tarrant, aslında Avustralya vatandaşı.
Tarrant, akli dengesi yerinde ama beyni İslam düşmanlığı ve ırkçılıkla yanmış biri. İşte bu noktada Avustralya'da Tarrant'ı ırkçı yapan unsurlar ele alınmaya başlandı ve OnePath Network adlı araştırmacı bir oluşumun geçtiğimiz yıl yayımladığı araştırma gündeme geldi.
Avustralya'da İslam ve Müslümanlara yönelik medyadaki olumsuzlukları detaylı bir şekilde ortaya koyan Islam in the Media 2017 araştırmasına göre, ünlü medya imparatoru Rupert Murdoch'a ait beş Avustralya gazetesi, İslam düşmanlığını körüklemek için var güçleriyle çalıştı.
The Australian, The Daily Telegraph, The Herald Sun, The Courier Mail ve The Advertiser gazetelerinde 2017 yılında yayımlanan 2891 makalede 'İslami terörizm' veya 'Müslüman zulmü' deyimlerine yer verildi. Yine araştırmaya göre, bu beş gazetede 2017 yılında İslam'la alakalı yaklaşık 3 bin olumsuz habere yer aldı.
Bu rakam, Müslümanları terörizmle ve şiddetle ilişkilendiren neredeyse günde sekiz habere denk düşüyor. Oysa Avustralya'nın nüfusunun sadece yüzde 2.6'sı Müslüman azınlıktan oluşmakta!
OnePath Network'ün araştırmasından çıkan sonuçlardan biri de; Avustralya ana akım medyasında Müslümanların, Avustralya toplumunun bir parçası olmayacak şekilde karakterize edilmeleri.
Yapılan haberlerde Müslümanlar, Avustralya'nın değerleriyle uyuşmayan kişiler şeklinde yansıtılmaya çalışıldı.

DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLÜYOR
Bu haberler genelde gazetelerin manşeti ya da ana hikayesi olarak veriliyor.
Müslümanlarla ilgili kullanılan dil de 'orantısız, bölücü ve tehlikeli' olarak vasıflandırılıyor. Söz konusu gazetelerin köşe yazarlarının da yazılarında yüzde 31 oranında İslam'a yönelik bölücü ve olumsuz fikirlere yer verdikleri ortaya çıktı.
Gelelim Murdoch medyasının Müslümanlara yönelik yaptığı olumsuz yayıncılığının sonuçlarına...
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, Avustralyalıların yüzde 71'i İslami aşırılığın yükselmesinden endişe ediyor. Yet Griffith Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlanan istatistik ise, Avustralyalıların yüzde 70'inin İslam ve Müslümanlarla ilgili neredeyse hiçbir şey bilmediğini ortaya koydu.
İşte Murdoch medyasının etkisi...
Sürekli Müslümanları kötülersen, İslam dini hakkında doğru bilgiler vermezsen Brenton Tarrant gibi caniler ortaya çıkar! Şimdi Avustralya ve Yeni Zelanda'da, başta Murdoch'ın gazeteleri olmak üzere medyanın İslam düşmanlığına etkileri tartışılıyor. Peki, bunu tartışmak için 50 kişinin ölmesi mi gerekiyordu?
Rupert Murdoch'ı sadece Avustralya özelinde değerlendirmek hata olur. Murdoch, dünyadaki en büyük medya devi; beş kıtaya yayılmış gazeteleri ve televizyonları var.
Ve her ülkede küresel güçlerin çıkarları doğrultusunda kamuoyunu dizayn etmeye çalışıyorlar.
Murdoch medyası, 11 Eylül saldırısından beri istikrarlı bir şekilde İslamofobi'yi körüklüyor.
Daha kaç katliam yaşanacak?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA