Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Konacık Cahit Özvezneci İlkokulu'nde görevli Öğretmen Sevda Deliormanlı, öğrencilerine bilgeliği ve ağaç dikmenin, tarımın ve üretimin önemini aşılamak için örnek bir projeye imza attı. Okulun bahçesindeki asırlık 18 zeytin ağacının hasadını yapmak için girişimlerde bulundu.

Okula tüm materyalleriyle donatılmış 'Akıl Zekâ Oyunları Atölyesi' kazandırmayı hedefleyen Sevda öğretmen, yıllardır bakımı yapılmayan, budanmayan asırlık ağaçlar için minik öğrencileriyle kolları sıvadı gerekli hazırlıklar yapıldı. Ve sonunda ağaçlar salkım salkım zeytin verdi. Hasat zamanı gelince öğretmen ve öğrencileri harekete geçti. Öğrenci, veli ve gönüllülerin katılımıyla zeytinlerin hasadı özenle yapıldı. Yazgılar serildi, sırıkla zeytinler ağaçlardan düşürüldü.

HER ZEYTİN TANESİ EĞİTİME KATKI
Her zeytin tanesi eğitime katkı için çok değerliydi. Minik eller, kovalarla yazgı dışına sıçrayan zeytinleri topladı. İki gün süren hasatın sonunda yaklaşık 500 kilogram zeytin toplandı. Minik ellerin topladığı zeytinler, sıkım için yağhaneye taşındı. Elde edilen yağlar, özenle şişelenerek 30 Kasım'daki zeytin şenliğinde satışa sunulacak. Hasat sonrası dökülen zeytin dal ve yaprakları ise hayvan yiyeceği olarak değerlendirilecek. Elde edilen gelirle okula Akıl Zekâ Oyunları Atölyesi kazandırılacak.

HER ÖĞRENCİYE BİR FİDAN
Örnek proje kapsamında ayrıca Bodrum genelinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okulların, Hazırlık, 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarını kapsayan "Zeytin Ağacı" temalı resim yarışması düzenlendi. Bodrum Orman İşletme Şefi Tuncay Karabürk, yarışmaya katılan her öğrenciye fidan hediye edileceği müjdesini de verdi. Resim yarışmasında dereceye girenlere sürpriz ödüller de verileceği açıklandı.

"AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR"
Projenin mimarı öğretmen Sevda Deliormanlı, zeytin hasadının öğrencilerine birçok yönden katkısı olduğunu dile getirdi. Deliormanlı, "Her okulun bahçesini betonla değil öğrencilerin doğa ve toprakla kısa süreli de olsa buluşabileceği alanlar oluşturulmalı. Ağaç yaşken eğilir. Bu yaşta ağaç dikmenin, üretmenin önemini aşılayarak, bu konuda farkındalık oluşturabilmeyi hedefledik.

Zeytin ağacına bakmakla çıktığımız yolda, geleceğe yön verecek neslimizin yüksek umut ve motivasyon barındırdığını ışığını gördüm. Bakmak ile görmek ayrımındaki bilgeliği yüreğiyle bakan herkes görebilir. Çocuklarımız elindeki sepetlerle koşarken okula, velilerimizin kucağı 'hep birlikte tüketelim' diye getirdikleri ikramlarla doluydu. Tarımı, ekolojiyi, kapımıza dayanan iklim krizine farkındalık uyandırmayı hedeflerken dayanışmayı, işbirliğini iletişimin önemini, samimiyeti, saymakla bitmeyecek güzellikleri hep beraber gördük yaşadık yüreklerimizde hissettik" dedi.
