Bitkisel olarak hurma, yapraklı bir palmiye türüdür. Öyle ki, tıpkı palmiyelerde olduğu gibi tropikal, ılıman ve çöl ikliminin sıcaklık koşullarını sever. Kazık ve saçak kök yapısına sahiptir. Kardeşlenme eğilimi bulunduğundan dolayı, gövdesinden ve altından yavrular verebilir.
Hurma, ideal bir besin türü olarak karşımıza durmaktadır. Sağlık için faydaları çok geniş olmakla beraber, zengin içeriğiyle insan sağlığına mutlak yarar sağlar.
HURMANIN İÇERİSİNDE NELER VAR?
Besleyici değeri oldukça yüksek olan hurma, en temel vitaminleri barındırmasıyla insan sağlığı için oldukça önem arz eder. Çeşitli vitaminler bulunduran hurma aynı zamanda,
- Kalsiyum,
- Magnezyum,
- Demir,
- Potasyum,
- Fosfor
- Sodyum gibi mineraller de içermektedir.
HURMANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Hafızayı güçlendiriyor. Çeşitli vitamin ve mineral deposu olan hurma, uzun tüketilmeye paralel olarak unutkanlığa iyi gelir ve hafızayı güçlendirir.
- Karaciğer kanserine karşı koruyucudur. İçinde bulunan magnezyum sayesinde karaciğer sağlığına yarar sağlar. Karaciğerde oluşabilecek olası kanser tehlikesine karşı koruma barındırır.
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu engellerler, dinç tutar.
- Cinsel isteksizliğe iyi gelerek cinsel gücü arttırır.
- Kansızlığa iyi gelir, kan yapar.
- Gün içerisinde oluşabilecek stres ve gerginliğin azaltılmasını sağlar.
- Vücut ve kemik gelişimini destekler.
- Sindirim sistemini düzenler, boşaltım sistemini ise düzeltir.
- Hamilelik sürecinde kadının bebeğini besler, çocukların büyümesine fayda sağlar.
- Anne sütünü arttırır.
- Olası ülser ve böbrek yetmezliği için koruyucu özelliğe sahiptir.
HURMA NEREDE YETİŞİR?
Hurma, sıcağı ve güneşi sever, soğuktan ise hiç hoşlanmaz. Ülkemizde, ağırlıklı olarak Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Buna ek olarak,
- Batı Anadolu
- Güney Anadolu'da da hurma yetiştirilmektedir.