Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Direnmek yerine değişime uyun

Kişi başına düşen ortalama gelirin artışından söz ediyorduk. Benim (eski) berberin ortağı, her zamanki gibi yakındı: "Ekonomik gelişme bize uğramadı."
On yıldır iki ortaklı bir berber dükkânında tıraş oluyordum. Bu on yıl içinde kişi başına gelir ortalama 3 bin dolardan, 10 bin dolara çıktı Türkiye'de...
Peki, ekonomi büyürken bizim kafadarlar ne yaptı? Hiç! İnanın bana 10 yıl içinde dükkândaki tek önemli değişiklik, birkaç yıl önceki bunaltıcı sıcaklardan taktırdıkları klima oldu. Onun dışında havlusundan dolabına, sandalyesinden aynasına her şey aynı kaldı. Pardon bir de saati değiştirdiler: Ters kadranlı, esprili bir saat astılar duvara, aynadan bakınca rakamlar düz görünüyordu.
Gelişmeyi ayağımıza bekliyoruz: Ekonomi üçe katlandıysa, (biz kılımızı kıpırdatmasak da) gelirlerimiz de üçe katlansın istiyoruz. Halbuki ekonomik gelişmeye paralel olarak, insanların da çaba göstermesi gerekiyor.

***

Zap yaparken rast geldiğimde, New Yorklu kuaför Tabatha Coffey'in programını mutlaka izlerim.
İşleri kötü giden kuaförleri, nispeten az bir maliyetle, Tabatha'nın nasıl kalkındırdığı anlatılıyor bu programda.
İşin en ilginç noktası ne biliyor musunuz? "Aman beni kurtarın" diye programa başvuran salon sahibi kadın da dahil olmak üzere, kuaförde çalışan herkes önceleri Tabatha'ya direniyor.
Havluları değiştirin. "Ne gerek var, daha yeni aldık..." Saçları böyle değil, şöyle kesin. "Civardaki kadınlar böylesini tercih ediyor..." Işıklandırma yetersiz. "Başımıza masraf çıkarma..." Kocan burada fazlalık, başka işte çalışsın. "Ama o çok şakacı bir adamdır; bizi eğlendiriyor."
İnsanlar belli bir düzen tutturduktan sonra kolay kolay bundan vazgeçemiyor. Öyle ki programda, bazı kuaför kadınlar, müşterilerle ve çalışanlarla açık açık flört etmelerine rağmen kocalarını salondan uzaklaştırmak istemiyor.
Bu konuya değinmek aklıma nereden geldi biliyor musunuz? Denizlili fayton üreticisi Metin Demir, yerli "ginger" yapmış (iki tekerlekli götürgeç). 7 bin liralık aracı, 2 bin liraya mal ediyormuş (onunki üç tekerlekli). Şimdiye kadar aldığı beş siparişi de teslim etmiş. Peki, sadece fayton üreticisi olarak kalsaydı, ne olurdu? "Ekonomik gelişme bize uğramadı, işler çok kesat" diye yakınıp dururdu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA