Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Cilt sağlığı için A vitamini alın

A vitamininin yaşlanmayı geciktirdiğini duydum. Bu iddia doğru mu? A vitamini hangi besinlerde bulunur. Bilgi verebilir misiniz? G.N./Kahramanmaraş
A vitamini ile ilgili iddiaların gerçeklik payı yoktur. A vitamini; vücudun dışını örten deri ile vücut içindeki mukoza tabakasının etken hücrelerinin sağlamlığının, devamlılığının ve dayanıklılığının sağlanmasında önemli bir rol oynar.

ÜLSERE NEDEN OLUR
Yağda eriyen A vitamini, kemik gelişiminde etkilidir. Ayrıca görme, üreme ve bağışıklık sisteminin korunmasında da yardımcı olur. A vitamini; gözyaşı, sümük, salya, bronş salgısı ya da halk arasında bilinen adıyla balgamın salgılanmasında önemli rol oynar. A vitamini eksikliği; gece körlüğü ve göz kuruması gibi sorunlara neden olabilir. Ağız, boğaz ve bronş mukozalarında kurumalar, yumuşamalar, ülser oluşumları da meydana gelebilir. Ayrıca tedaviye dirençli akciğer enfeksiyonları, sinüzit ve nazofarenjit gibi üst solunum yolları enfeksiyonları gelişebilir. A vitamini eksikliği, cilt kuruluğuna da neden olabilir; ciltte akneler ve kırışıklıklar hızla artar.

İDRAR SÖKTÜRÜCÜ İLE KİLO VERİLMEZ
30 yaşında, 90 kilo bir kadınım. Kilo vermek için idrar söktürücü ilaç kullanabilir miyim? Bunun bir sakıncası olur mu? A.Y./Zonguldak
İdrar söktürücü ilaçlar, vücuttan su ve tuz atılımını hızlandırır. Fakat bu ilaçlar kanda sodyum ve potasyum seviyelerini düşürerek bazı kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu tür ilaçlar uzun süre ve yüksek doz kullanıldığında böbreklere büyük zararlar verir. Bu şikayetleri olan kişilerde üre, böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle zayıflama amacıyla bu tür ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Diyet ve egzersiz yaparak kilo verebilirsiniz.

İLAÇLARDA DOPİNG ETKİSİ
22 yaşında bir atletim. Grip olduğum için burun damlası kullandım. İdrarımda doping çıktı. Neden kaynaklanıyor? S.N./Bolu
Bu tür ilaçlarda (burun, göz, kulak damlaları, hatta grip ilaçlarında) sinir sistemini yatıştırıcı uyarıcılar bulunmaktadır. Bunlar aynı zamanda beyin ve kalp dokusunda uyarıcı etki göstermektedirler. Sonuçta tansiyon yükselmesi, güç artması gibi durumlar meydana gelebilir. Son derece tehlikeli olan bu durum, bu maddelerden kaynaklanır. Sporla uğraşan kişilerin müsabakalardan bir hafta önce, içinde kafein barındıran kahve bile tüketmemeleri gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA