Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAZAL ATEŞ

Ulusal mücadele!

Her işin başı sağlık! Şehirlere kilit vurduran "koronavirüs" sağlığın en büyük servet olduğunu tüm dünyaya anımsattı. Türkiye, bu salgına karşı en etkili tedbirleri alan, hazırlıklı dünya ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ifadesiyle: sorun küresel, mücadele ulusal!
Günlük hayatın her alanında tedbirler üst seviyeye çıkarılmış vaziyette. Çok hızlı yayılan, ölümcül virüse karşı siyasi irade kadar toplumsal farkındalık da büyük önem taşıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsün Çin'de görüldüğü andan itibaren alınan önlemler, yaptığı bilgilendirmelerle bu farkındalığa büyük bir katkı sundu.
Koronavirüs Bilim Kurulu, virüsün muhtemel etkilerine karşı alınacak ön tedbirlerin hızlıca devreye alınmasını sağladı. Sadece sağlık boyutuyla değil, her alanda tüm senaryolar dikkate alınarak önlemler alındı, alınmaya devam ediyor.


***


Her alanda ortak akıl devrede! Ülkenin dört bir yanında çarşı pazar dezenfekte ediliyor, okullar, kreşler tatil. Hizmet binaları, metro, otobüs duraklarına kolayca erişilebilecek şekilde dezenfektanlar yerleştiriliyor.
Yaşlı, hamile, engelli, kronik hastalara 12 gün idari izin veriliyor. Hem kamuda hem özel sektörde hastalık riski olan personele izin veriliyor. Kronik hastalar hastaneye gitmeden, ilaçlarını reçetesiz alabiliyor.
Çalışanı fazla işyerlerinde vardiyalı sistem, uzaktan çalışma gibi seçenekler uygulanmaya başladı. Toplu etkinlikler ertelenirken, eğlence mekânlarının faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu gibi milyonları ilgilendiren kurumlar birçok işlemi elektronik ortamda gerçekleştirecek. Huzurevlerine ziyaretlerde kısıtlamaya gidildi. Zorunlu toplantılar dijital araçlar kullanılarak uzaktan gerçekleştirilecek. Yoğun bakım, palyatif bakım hasta ziyaretleri yasaklandı.
Önlemler kademeli olarak arttırılıyor.


***


Tedbir listesine, nişan, düğün, sünnet gibi etkinliklerin ertelenmesini de eklemek gerekiyor. Koronavirüsle mücadele için hazırlanan planlarda devlet kadar özel sektör de rol üstlenmeli. Muhtemel gelişmelere göre devlet hastanelerinin yoğun bakım servisleri gibi özel hastanelerin de kapıları açık tutulmalı. Yurtdışından gelenler için 14 gün kuralına uymak kadar kişisel hijyen de bu süreçte vatandaşlık görevi.
Devlet bizlerin için tüm imkânlarını seferber ederken bunun ucundan tutmak da vatani görevimiz. Unutmayalım ki umut iyileşmenin yarısıdır. Bu virüse karşı tez vakitte aşının bulunmasını dileyip, tedbiri elden bırakmayalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA