Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Yine terör yine çocuklar

Geçen hafta İstanbul’da yaşanan patlama sonrasında kayıplar, acı ve teröre ilişkin olumsuz anılar yeniden canlandı. Peki ama terör olayları sonrası ailelerin çocuklarına nasıl davranması gerekir?

Terör eylemleri çocukların güven duygusunu zedeler. Kendilerinin, ailelerinin ve dünyanın tehlikede olduğunu düşünürler. Büyük tedirginlik hissederler. Ailelerin terör konusunda çocuklarıyla konuşmaları gerekir.
Terörle yaşayan çocuklar, hele de terörün içinde ve terör eylemlerinde kullanılan çocuklar, gelecekte sıkıntılı toplumlar oluştururlar. Terör bir travmadır.
Bu travmanın etkileri çocuğun yaşına bağlı değişir. Okul öncesi çocuklar, kendilerini savunmasız hissederler. Kendilerini koruyacak stratejiler geliştiremeyecek kadar küçük oldukları için çaresizdirler.
Bu çaresizlikleri, genellikle sessizliğe gömülerek sonuçlanır. Ama olaylar, tüm şiddetiyle o sessizliğin içindedir.
Okul çocukları dikkat kaybından, depresyona uzanan bir süreç gösterir. Fantazilerinde hep olay vardır. Yaşamda yenildikleri gerçekleri, fantazilerde tersine çevirerek kazanmaya çalışırlar.
Ergenler ise, terör nedeniyle hazır olmadan erişkin olmak zorunda kalırlar. Terör onları, daha isyankar, daha umutsuz yapar.

NASIL BİR KONUŞMA YAPMAK DOĞRU
1- Öncelikle çocuklarınızı dinleyin. Ama onları hazır olmadıkları bir konuşma için zorlamayın. Duygularını konuşarak anlayamadığınız çocukların resimlerinden, oyunlarından anlamaya çalışın.
2- Sorularını onların yaşlarına ve gelişim dönemlerine göre yanıtlayın. Yaşından fazla bilgi vermeyin.Yaşına uygun ama doğru yanıtlar verin. Çocuklar kandırıldıklarını anlarlar. Başkalarını yargılayıcı, kötüleyici konuşarak onların kaygılarını arttırmayın.
3- Onları destekleyin ve güvenlerini tazeleyin. Ama tutamayacağınız sözler vermeyin.
4- TV'de terörle ilgili haberleri izlemelerine izin vermeyin. Özellikle küçük çocuklar için tekrarlayan görüntüler kaygı arttırıcı olabilir.
5- Günlük aktivitelerini düzenli sürdürmelerini sağlayın. Okul, spor, etkinlik, arkadaşla eğlence gibi...
6- Öğretmenleri ile bağlantı kurun, size aktarmadığı endişelerini onlara aktarmış olabilir.
7- Kendi endişeleriniz nedeniyle çocuklarla terör konusunda fazla konuşmayın, devamlı gündemde tutmayın.
8- Eğer terör olayına çok yakın bir yerdeyse ya da içinde yaşamış, tanık olmuşsa o zaman daha dikkatli olmak ve gerekirse yardım almak gerekir. Kaygısı çok artan çocuklar için terör olaylarına şahit olmamış bile olsalar destek almak yararlı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA