Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Liseye geçiş sınavı ve sonrası

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi yerine, MEB'in getirdiği Liseye Geçiş Sınavı (LGS) bu yıl ilk kez 2 Haziran'da uygulanacak. LGS'ye dair açıklamalar sınavın zor olacağı gösteriyor.
Konuyu, değerli eğitimci kardeşim ve Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu ile A'dan-Z'ye konuştuk.
LGS'de adaylara, Sözel ve Sayısal Bölüm olmak üzere iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu verilecek.
Sözel'de, Türkçe, inkılap tarihi, din kültürü ve yabancı dili içeren 50, Sayısal'da ise matematik ve feni içeren 40 soru olacak.
Sınavda iki oturum arasında 15 dakika mola olacak.
Sözel için 75, Sayısal için ise 60 dakika, yani toplam 135 dakika süre verilecek.
Soru başına 1.5 dakika düşüyor.
Bu yıl 8. sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrenciden yüzde 10'u, sınavla yaklaşık 600 okula girmeye çalışacak. Bu okullar mayısta açıklanacak. Zorluk derecesinin yüksek olacağı açıklanan sınavda, konuları anlayarak, detaylarıyla kavrayan, analitik düşünen ve en önemlisi düzenli okuma alışkanlığı olan, kelime dağarcığı geniş öğrenciler avantajlı olacak. Yayımlanan örnek sorular da bu içerikte hazırlanmış.

İzlenecek tercih yolu
Fen, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları olarak açıklanan okullara sınav puanıyla girilecek. Öğrenci 5 okulu tercih edebilecek. Sınava girmeyen öğrenciler ise kendi bölgesindeki 9 lise arasından (Anadolu liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri) 5 tercih yapacak.
Bölgesindeki bir okula yerleşemeyen öğrenci de, en yakın bölgedeki okullara kayıt komisyonları aracılığıyla yönlendirilecek.
Sınavsız girilen okullardan, sınava tabi olanlara, boş kontenjan varsa sınav puanına göre 9'uncu sınıf sonuna kadar geçiş olacak.
LGS bu yıl ilk kez uygulanacağı için MEB'in yayımlayacağı lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri kılavuzu önemli.
Okulların önceki yıllarda aldığı yüzdelik dilimleri ve başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmak gerekecek.
Kendi bölgesindeki okullara yerleşemeyen adaylar nakil döneminde bölgesinin dışındaki pansiyonlu liseleri tercih edebilecek. Yaklaşık 4 bin pansiyonlu lise, yerleşimde il içinde uzaktan yakına ilkesi gözetilerek öğrenci alacak. Yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara nakil ve geçiş başvuruları açık kontenjandan fazla olursa 9'uncu sınıflar için OBP etkili olacak.
Eşitlik olursa yaşı küçük olan öncelikli alınacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA