Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ailenin iletişim dili

İnsanlar için doğru anlaşılmak ve bir konuyu birbirine doğru aktarabilmek önemli bir değer algısı oluşturuyor. Konuşarak, sözsüz hareketlerle veya yazılı olarak iletişim kurulabiliyor. Bazen birbirimizi doğru anlayıp ve anlaşıldıktan sonra güçlü ve sağlıklı iletişim kurabiliyoruz. Bazen de gerçek duygu ve düşünceler doğru aktarılamıyor. Böylelikle insan ilişkileri de kurulan iletişim doğrultusunda güçleniyor veya zayıflıyor. Yetişkinler için durum böyle iken aile içindeki iletişim dili acaba çocukların gelişimlerini nasıl etkiliyor?

Aile, çocukların iletişimi ve iletişim tarzını öğrendiği ilk sosyal yapıdır. Ailenin iletişim dili, çocuklarının fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimi, becerileri ve akademik başarıları üzerinde tahmin edilenden çok daha fazla etkili oluyor. Bu konuyu, Kayseri İstem Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Ş. Başak Ceyhan ile değerlendirdik.

Anne ve babalar bazen söyledikleri cümlelerin çocukta nasıl anlam bulacağını fark etmiyor. Anne-babaların kendi bakış açılarından çocuklarına yol göstermek amaçlı kullandıkları iletişim dilini acaba çocuklar nasıl değerlendiriyorlar? Başak Hoca bu konuda şöyle örnekler veriyor: Çocuk mutfakta birkaç tencere ile oynuyor, annesi çocuğuna "Ne kadar yaramazsın, bütün gün zaten çok yoruluyorum sen de mutfağı dağıtmışsın" diyor. Yeni ergenliğe giren çocuk, odasında yüksek sesle müzik dinliyor ve baba içeri giriyor. "Bu kadar yüksek sesle müzik mi dinlenir, kıs sesini hemen" diyor.

ÇOCUĞUN DEĞERLENDİRMESİ
Genç, sınav hazırlık için sürekli deneme sınavlarına giriyor. Birkaç deneme sınavında düşük puan almış. Ailesi, çocukla birlikte sınav değerlendirmesi yapıyor ve kendilerince onu teselli ediyor, üzmemeye çalışıyor. "Neyse elinden geleni yapmışsın" diyorlar. İşte farkında olmadan kullanılan bu iletişim dili, genç tarafından değersizlik olarak algılanıyor. Kendini değersiz hisseden çocuk ve genç ise öfkeli, kendine güvenmeyen ve karamsar bir insan olarak yetişebiliyor. Bu dilin tam tersi olan aşırı hoşgörülü, bilgilendirme ve kuralları olmayan bir dil de var tabii ki. Bu dil de maalesef sorumluluk almayan bireyler yetişmesine sebep oluyor.
Değerli anne-babalar, çocuklar yaşları kaç olursa olsun öncelikle sizlerin duygularını ve iletişim dilinizi kendilerine örnek alıyorlar. Anne-babanın nezaketli, dürüst ve kendini samimi ifade eden iletişim dili ise onlara güven veriyor. Böylelikle, kendine güvenen, iletişimi güçlü, mutlu, problem çözme becerileri gelişmiş ve başarılı bireyler oluyorlar.

EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ
Artı Eğitim Dergisi, salgın şartlarında da eğitim dünyasını bir araya getirmeyi başarıyor. Eğitim dünyasından başarılı yöneticilerin, öne çıkan okulların ve sektöre katkı sağlayan isimlerin ödüllendirildiği 8. Yılın Eğitimde Başarı Ödülleri, 4 Kasım'da Wyndham Grand Levent Otel'de gerçekleştirilecek. Artı Eğitim dergisinin düzenlediği ve eğitim dünyasının artık gelenekselleşen bu etkinliğinde ödül alanları kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA