Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Pedikür tırnak batmasına çare olabilir mi?

Hatalı ve derinden kesilen tırnaklar, dar, sivri burunlu ve küçük ayakkabılar giymek, tırnak köşesine alınan darbeler; tırnak batmasının en bilinen sebepleri arasında yer alır. Başlangıç aşamasında olan tırnak batmasında günde iki-üç kez yapacağınız ılık su banyosu olumlu sonuç verebilir

Bundan birkaç yıl öncesine kadar el ve ayak bakımı, daha çok kadınların önemsediği bir gereklilikti. Artık durum farklı; erkekler de en az kadınlar kadar el ve ayak bakımlarını önemsemeye başladılar. Bilmiyorum fark ettiniz mi ama son yıllarda güzellik salonlarının konseptleri bile değişti. Kadın ve erkekler için ortak hizmet veren salonlar gün geçtikçe çoğalıyor. Özellikle manikür ve pedikür gibi bakımlar, erkekler için de birer rutin halini aldı. Peki daha bakımlı olmak için yaptırdığınız manikür ve pedikürün sağlığınız için bir tehdit oluşturup oluşturmadığı hakkında bir fikriniz var mı?

KANAMA HASTALIK SEBEBİ
Manikür, el tırnaklarını çevreleyen ince et tabakasının kesilerek temizlenmesi ve tırnağın estetik bir şekle kavuşturulması işlemidir. Pedikür ise aynı işlemin ayak tırnakları üzerine uygulanmasıdır. Ciltte oluşan yara ve kesikler, vücutta açılan kapılar gibidir. Yani sağlığınızı tehdit edebilecek mikrop ve bakteriler, açılan bu kapıdan kolayca geçerek bedeninize giriş yapabilir. Manikür ve pedikür işlemi esnasında uygulanan yanlış teknikler, kanamaya sebep olabilir (hastalık bulaştıran ilk ve en önemli sebeptir). Güzellik salonlarında kullanılan manikür ve pedikür aletleri, ortak kullanılır. Bu sebeple temizliğinden emin olmadığınız hiçbir merkezde işlem yaptırmamanız gerekir. Güzellik merkezlerinin büyük bölümü sterilizasyon makinaları kullanır. Ancak yoğunluk ve ihmal gibi sebeplerle pens ve makas gibi aletlerin gerektiği kadar dezenfekte edilmediği de malum.

BAŞKASININ DİŞ FIRÇASI GİBİ ...
Uzmanlar ortak pens ve makas kullanımını; ortak diş fırçası kullanmaya benzetiyor. Kaç kişi hiç tanımadığı insanlarla ortak diş fırçası kullanmak ister ki? Yapılan araştırmalar, hijyen açısından ortak diş fırçası ve ortak manikür-pedikür aletleri kullanmanın teknik açıdan bir farkı olmadığını gösteriyor. Uzmanlar, ortak manikür-pedikür aletlerinin kullanımının, kan yoluyla bulaşan tüm hastalıkların bulaşmasına sebep olabildiğini söylüyor. Başta Hepatit olmak üzere tırnak mantarı ve bakteriyelviral enfeksiyonların hemen hemen tamamı, bu yolla kişiden kişiye bulaşabiliyor. Ayrıca hastalıkların bulaşması için kanama oluşması da şart değil.

JYENİK MANİKÜR VE PEDİKÜR YAPTIR MANIN ALTIN KURALARI
İlk kuralı, kendinize ait aletler edinmeniz ve işlem esnasında sadece onların kullanılmasına izin vermenizdir.
Unutmayın; mikrop ve bakteriler sadece başkalarının ellerinde bulunmazlar. İşleme başlamadan önce mutlaka el ve ayaklarınızı temizleyin. Böylece üzerinizde taşıdığınız mikroplar, birazdan açılacak giriş kapısından geçemeden kaybolup giderler.
Yapılan araştırmalar, oje ve parlatıcıların üç ayda bir yenilenmesi gerektiğini gösteriyor. İçerdikleri maddeler sebebiyle ürünün kendisi ve uygulama fırçaları, mikropların yerleşip çoğalması için uygun ortamlardır. Özellikle sık kullandığınız oje ve parlatıcılardan edinin ve manikür-pedikür için yanınızda götürün.
Zamansızlık ve ihmal, sürdüğünüz oje ve parlatıcıların uzun zaman tırnağınızda kalmasına neden oluyor. Oysa uzmanlar, haftada en az iki kez tırnakların ojeden arındırılarak bir kaç saat de olsa hava ile temasının sağlanması gerektiğini söylüyor. Tırnaklarda oluşan sararmaların başlıca sebeplerinden biri yeterince hava alamamalarıdır. Unutulmamalıdır ki oje, bakterilerin yerleşip çoğalması için uygun bir yüzey oluşturur ve sıklıkla temizlenerek yenilenmesi, sağlığınız açısından son derece önemlidir.
Size manikür yapacak kişinin ellerinin de temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Uzmanın tek kullanımlık eldiven kullanmasını sağlamak alınabilecek en iyi tedbirdir.

TIRNAK BATMASI EN ÇOK AYAK BAŞ PARMAĞINDA GÖRÜLÜR
Tırnak, deri altında bulunan germinal matriks adı verilen bölgede oluşur ve buradan büyümeye başlar. Bazen tırnaklar uzarken derinin altına girer ve yoluna orada devam eder. Bu, iki tarafta olabileceği gibi tek tarafta da meydana gelebilir.
Deri altına giren tırnak tabakası, cilt tarafından yabancı madde olarak algılanır ve reaksiyon başlar. Şişme ve şiddetli ağrı en bilinen belirtileridir. Tırnak batması esnasında yaşanan ağrılar dayanılamaz hale gelebilir ki bu durumda muhakkak müdahale etmek gerekir. Tüm parmaklarda görülebilen tırnak batması en sık ayak baş parmağında görülür.
Hatalı ve derinden kesilen tırnaklar (tırnakları düz hatta küt yapıda kesmek ve çok kısaltmamak doğrudur), dar, sivri burunlu ve küçük ayakkabılar giymek, tırnak köşesine alınan darbeler, aşırı kilo ve mantar enfeksiyonu; tırnak batmasının en bilinen sebepleri arasında yer alır.
Kişiye dayanılmaz ağrılar veren tırnak batması, ilerlediğinde cerrahi müdahale gerektirebilir. Henüz başlangıç aşamasında olan tırnak batmasında (şişlik ve enfeksiyon yok ya da çok az miktarda iken); günde iki-üç kez tekrar edilen ılık su banyoları, antiseptiklerle batan kısmın sıklıkla temizlenmesi ve antibiyotikli krem uygulanması olumlu sonuç verebilir. Ilık suda yumuşatılan tırnak ile deri arasına pamuk sıkıştırmak da uygulanan yöntemler arasında yer alıyor. İlerleyen vakalarda ise cerrahi müdahale şarttır.
Uzmanlar, bir kez batık tırnak ile karşılaşmanızın durumun kronikleşmesi için yeterli olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmalara göre, tedavi edilen batık tırnağın tekrar etme ihtimali yüzde 80-90'dır. Bu durumda bir kez iyileştirdiğiniz tırnağınızı korumak çok önemlidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA