Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bebekler koronavirüs karşısında daha savunmasız

Çocuklar koronavirüsten daha az etkilenirken, bebeklerin koronavirüs sebebiyle sorun yaşama riski daha yüksek. Yapılan araştırma, virüs kapan 1 yaşından küçük çocukların yüzde 10’undan fazlasında ciddi veya kritik denilebilecek belirtiler görüldüğünü kanıtladı

Koronavirüsle ilgili cevabı aranan sorulardan biri de salgının çocukları nasıl etkilediği. Bu konuda yapılan araştırmalarla bazı cevaplara ulaşıldı. Koronavirüs salgınının çocukları nasıl etkilediğini öğrenmek için araştırmacılar, virüsün doğduğu yerdeki verilere baktılar. Çin'de 16 Ocak–8 Şubat tarihleri arasında raporlanan COVID- 19 enfeksiyonu olan 2 binden fazla çocuğun bilgileri yapılan çalışmaya kaynak oldu. Çocuklarda görülen COVID-19 enfeksiyonlarının üçte biri laboratuvar testi ile diğerleri de semptomlar ve yapılan bazı testlerin sonuçlarına göre teşhis edildi.

SEBEBİ HENÜZ MUAMMA
Yapılan bu çalışmadaki sevindirici haberi hemen vermek istiyorum. COVID- 19 testleri pozitif olan çocukların yüze 90'ı bu hastalığı ya asemptomatik olarak ya da hafif veya orta şiddette belirtilerle atlattı. Yani çocukların, yüksek ateş ve öksürük gibi belirtileri olsa da yüzde 90'ı ne solunum cihazına, ne de yoğun bakıma ihtiyaç duydu. Koronavirüs yetişkinlerin yüzde 80'inden fazlasını hafif ya da orta şiddette etkilerken çocukları neden daha az etkilediği şu an için bir muamma. Belki bağışıklık sistemleri, belki vücut kimyaları hatta belki de sosyal faktörler bu duruma neden oluyor. Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren araştırmacıların özellikle dikkat çektikleri bir nokta var. Küçük çocuklarda koronavirüs sebebiyle sorun yaşanma riski daha yüksek. Aslında bu durum çok da şaşırtıcı değil. İnfluenza gibi salgınlarda yaşlılar ve bebekler yüksek risk grubuna girer. Koronavirüste de 1 yaşından küçük çocukların yüzde 10'undan fazlasında ciddi veya kritik denilebilecek belirtiler görüldü. Bu oran 1-5 yaş arası çocuklarda yüzde 7, 6-15 yaş arasında yüzde 4 ve 16 yaş üstü için yüzde 3 olarak görülüyor. Çocuğunuzda nefes darlığı, hızlı veya güçlü nefes alma, cildinde soluk veya mavi renk, beslenme veya konuşma sorunu, yüksek ateş gibi belirtiler varsa kesinlikle tıbbi yardım almalısınız. Daha hafif durumlarda doktorunuzu arayarak sizi yönlendirmesini istemeniz, hem sizi hem de çocuğunuzu virüse maruz kalma ihtimalinden korur.

EVİNİZE GİRENLER
BEBEĞINİZE DOKUNMASIN
Bu dönemde bakıcı ihtiyacınız varsa dikkatli bir seçim yapın.
Evinize girip çıkanların sayısını minimuma indirin. Evinize girenlerin sosyal mesafeyi uygulayacak, ellerini sık sık yıkayacak, hasta hissetmeleri halinde bebeğinizden uzak duracak bilince sahip olduklarına emin olun.
Küçük çocuklarla temasta bulunması olası ya da çocuk sahibi olan kişilerin bebeğinizin etrafında olmamasına dikkat edin.
Küçük çocukları mümkün olduğunca evde tutun.
Dışarı çıkarırsanız kendi başlarına dolaşmalarına izin vermeyin, bebek arabalarının içinde oturtun.
Küçük çocuklar bir şeylere dokunmadan duramazlar ve ellerini mutlaka yüzlerine sürerler. Bu sebeple çocuklarınızın ellerini daha sık yıkayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA