Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bakanlık bürokratları niçin seçilmesin?

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tasarısı, Adalet Bakanı'nın yetkilerinin sınırlandırıldığını ve Kurul'un daha özerk bir yapıya kavuşturulduğunu gösteriyor. Şimdi de, Adalet Bakanlığı'nda görev yapan bürokratlardan bazılarının HSYK'ya seçilmek üzere aday olmasından yola çıkarak, "İşte iddialarımız doğrulandı. Bakanlık, kendisine yakın bu isimleri seçtirerek HSYK'yı ele geçiriyor" diyorlar. Bakanlık bürokratları, HSYK üyeliğine aday olmayacakmış.
Peki şu anda HSYK'da durum ne?
Ali Suat Ertosun: Adalet Bakanlığı müfettiş/başmüfettişliği ve Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü yaptı. AK Parti iktidara gelince, hükûmet ona, üstün hizmet madalyası verdi. Cemil Çiçek'in Adalet Bakanlığı sırasında Yargıtay üyesi oldu; oradan da HSYK'ya seçildi.
Suna Türkoğlu: Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcısıydı. Önce Hikmet Sami Türk'le, sonra Cemil Çiçek'le çalıştı; Danıştay'a seçildi. İki yıl önce de HSYK'ya atandı.
Orhan Cem Erbük: Adalet Bakanlığı'nda idari görevdeydi. Önce Danıştay savcısı, sonra da üyesi oldu. Bilahare HSYK'ya atandı.
Yukarıdaki üç üyeyi de, Abdullah Gül atadı. Daha önce, her üçü de Adalet Bakanlığı bürokratıydı. Buradan yola çıkarak, söz konusu kişilerin AK Parti'nin dümen suyunda olduğunu söyleyebilir miyiz?
Devam ediyorum...
Hüseyin Yıldırım: 14 yıl bakanlıkta hizmet etti. Müsteşar yardımcısıydı. 2010 yılında, HSYK tarafından Yargıtay'a üye seçildi.
Hüsnü Uğurlu: 14 yıl bakanlıkta çalıştı. Hukuk İşleri Genel Müdürü yardımcılığı yaptı. 2010'da HSYK onu, Yargıtay üyesi seçti.
Seyfi Oktay'ın müsteşarı Yusuf Kenan Doğan, daha sonra Yargıtay üyeliğine getirildi.
Örnekleri çoğaltmak mümkün...
Bu bilgiler ışığında, "Adalet Bakanlığı bürokrasisinden HSYK'ya atanma olmaz, olursa bakanın hâkimiyeti güçlenir" demek ne kadar doğru? Bakanlık bürokrasisinden Yargıtay'a, Danıştay'a, Anayasa Mahkemesi üyeliğine, kürsü hâkimliğine geçilebiliyor. Adalet Bakanlığı'nda çalışan hâkim ve savcıların önce Yüksek Yargı'ya, oradan HSYK'ya atandığının örnekleri de az değil. Eski uygulamalar unutuldu; şimdi de, tasarıya bu noktadan vurmaya çalışıyorlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA