Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Her 10 kişiden 9’unda diş eti problemi var

Dişlerin çevresinde biriken bakteri plağı ve bu bakterilerin zararlı ürünlerine karşı gelişen iltihap, diş eti hastalıklarını meydana getirir. Her 10 kişiden 9’unda diş eti problemi vardır. Önemsemediğimiz bir çürük mide, böbrek ve karaciğer, kalp-damar hastalıklarına, hatta kansere bile neden olabilir

Siz değerli okuyucularımdan gelen soruları her pazar olduğu gibi bugün de yanıtlamaya devam ediyorum. Merak ettiklerinizi ilker. erdogan@sabah.com.tr e-posta adresim üzerinden bana ulaştırabilirsiniz. Sorularınızın yanıtları bu köşede yayınlanacaktır.
Ahmet Yazılı (Adana/58): Allon- four tekniği nedir?
Esasen bir çenedeki tüm eksik dişlerin sadece 4 implant kullanılarak değiştirilmesini içeren bir tedavi prosedürüdür. Bu prosedür, özellikle ağzın arka bölgelerinde çok fazla kemik kaybeden hastalarda faydalıdır. Uzun yıllar dişsiz kalmış olan hastalarda, maaleseg üst çenede ve alt çenede kemik erimeleri söz konusudur. Üst çenede özellikle maksiller sinüs dediğimiz hava boşluklarının aşağı doğru sarkması ve alt çenede ise çenemizi besleyen sinirin kemik erimesine bağlı olarak yüzeye çıkması nedeniyle implant yapmak zorlaşır. Bu gibi durumlarda alt çenede 4, üst çenede 4 tane olmak kaydıyla yapılan vidalı sabit protez yöntemidir. Hasta, kendi başına protezi çıkaramaz, gerektiğinde temizlik, bakım veya tamir için özel tornavidalarla hekim tarafından çıkarılır.

KEMİK ERİMESİ YAPABİLİR

Şeyda Durmuş (İstanbul/32): Diş eti hastalığı nasıl meydana gelir?
Dişlerin çevresinde biriken bakteri plağı ve bu bakterilerin zararlı ürünlerine karşı gelişen iltihap, diş eti hastalıklarını meydana getirir. Diş eti hastalıkları, ileri evrelerde dişi çevreleyen kemikte erimelere ve diş kayıplarına yol açabilir. Bu hastalıklardan korunmanın tek yolu, doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüdür.
Seyfi Ziyan (İstanbul/25): Diş beyazlatma ile diş temizleme işlemi aynı mıdır?
Diş beyazlatma ve diş taşı temizliği, diş yüzeyindeki lekeleri çıkarmakla aynı işlem değildir. Diş yüzeyindeki lekeler dişin dış tabakasındaki renklenmelerdir. Mekanik temizlikle ve mutlaka diş beyazlatma öncesinde yapılması gerekir. Bununla birlikte diş beyazlatmanın hem dişin canlı kısmına, hem de sert dokusuna hiçbir zararı yoktur fakat mutlaka tecrübeli hekimler tarafından ve kaliteli materyaller ile yapılması gerekir.

AĞIZ SAĞLIĞINA ÖNEM VERIN

Alihan Şahin (Sinop/30): Dünya genelinde çürük ve diş eti problemi oranı nedir ve nelere neden olabilir?
Her 10 kişiden 9'unda diş eti problemi vardır. Önemsemediğimiz bir çürük mide, böbrek ve karaciğer, kalp-damar hastalıklarına, hatta kansere bile neden olabilir. Sağlıksız dişlerin sosyal ilişkilerden mental sağlığa kadar birçok yönden yaşamı olumsuz etkilediği, bununla birlikte önemsenmeyen bir çürüğün genel vücut sağlığına da zarar verebildiği yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Araştırmalar gösteriyor ki; ülkemizde ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmemektedir. Ağız ve bakım hijyen bilincinin oluşmadığı görülmektedir. Altı ayda bir düzenli yapılması gereken diş hekimi kontrolleri, ülkemizde iki yılda bir kez yapılmaktadır.

SOĞUK HAVA
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ SEBEBİDİR

Nuri Özer (Erzincan/22): Soğuk havada uzun süre dışarıda kaldım. Spor yapmak için geçirdiğim bu sürede kafamda şapka ve bere gibi bir giysim de yoktu. O gece yattım ve sabah kalktığımda, ağzımın sağ tarafında, alt ve üst kısımlarda, arka taraftaki dişlerimin olduğu çene ve damak bölgesinde şiddetli bir ağrı oluştu. Bir günde yaklaşık 5 tane dişin olduğu bölgede ağrı olması beni çok şaşırttı. Acaba soğuk havalarda, baş veya boğaz bölgesinde oluşan soğuk algınlığı böyle dayanılmaz diş ağrısı veya sancısı yapar mı?
Diş eti çekilmesi olan hastalar, kış aylarında yürüyüş yaparken, genellikle burunlarının tıkalı olması sebebiyle, ağız solunumu yaparlar. Ağız içi ve dışı arasındaki ısı farkı, çekilmiş olan diş etinden dolayı diş köküne etki eder. Soğuk hava; diş üzerindeki mevcut çatlaklar, diş ve diş eti uyumu iyi olmayan kaplamalar, diş yüzeyi ile bütünlüğü bozulmuş dolgular ve dolgu altı oluşmuş ikincil çürükler gibi durumlarda da sıkıntı yaratabilir. Bir diş hekimine panoramik röntgen çektirip genel bir problem taraması yaptırın.

KAPLAMANIZ BOZULABILIR!

Burcu Söğüt (Edirne/60) : Beş yıl önce yaptırdığım implantın oynuyor olduğunu fark ettim. O dişimi elimle kontrol ettiğimde sallandığını hissettim. Bu acaba ilerde bir yeme-içme sorunu yaratarak, ağrı ve benzeri probleme dönüşür mü?
Şayet elinizle implant üzeri kaplamayı salladığınızda ağrı yoksa, sallanmanın sebebi implant vida kökü ile abutment denen üst parça arasındaki vidanın gevşemiş olması ya da implant üzeri diş kaplamasının yapışkanının özelliğini yitirmesidir. Bu yüzden en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret edin, aksi takdirde daha büyük sorunlara yol açabilir.

TÜTÜN VE ALKOL KULLANMAYIN!

Ayda Şen (İstanbul/33): Ağız kanserlerinin görülme sıklığı ve sebepleri nelerdir?
Tüm kötü huylu tümörlerin yüzde 3-5'i, baş ve boyun bölgesinde yer alır. Bunların yaklaşık yarısı ağız boşluğunda bulunmakta ve ağız içi kanser hücresi toplamın yaklaşık yüzde 90'ını oluşturmaktadır. Genellikle tütün ve alkol kullanma alışkanlığı olan 60 yaşın üzerindeki erkeklerde bulunan kötü tümör olarak tanımlanır. Ancak, bu oran değişmeye başladı ve 40 yaşın altında olan hastalarda, herhangi bir risk faktörü olmayan kadınlarda, ergenlerde, hatta çocuklarda giderek daha fazla gözleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA