Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Zeytine gönül verdi 160 milyon lira harcadı!

Ailenin geçmişinde sanayicilik olsa da Mermer ailesini özellikle Mazda'nın Türkiye temsilciliğini yürüttükleri yıllarda yakından tanıdık.
Mazda'ya Türkiye'de hatırı sayılır bir pazar payı sağlamışlardı ancak sonra şirket Türkiye'ye gelmeye karar verince Mermer ailesi de bu işten çekilmişti.
İşte yıllar sonra Mehmet Mermer karşımıza bu kez zeytinci olarak çıktı. Balıkesir'in Havran ilçesinde bulunan Fora Zeytin'in üretildiği bir İş Bankası iştiraki olan AntGıda'yı 2014 yılında 60 milyon liraya satın almış ancak içine yapacakları modernizasyon yatırımlarının ilk sonuçlarını görmeden de gazetecilerle bir araya gelmemişti.
100 milyon lira ilave yatırım yaptıkları ve dünyanın en 'teknolojik' ve en büyük tesislerinden biri iddiasındaki Fora Zeytin'i Mehmet Mermer ve Genel Müdür Efe Yazıcı ile birlikte dolaştık.
Bu kez yerel ve üstelik kendilerine ait bir markanın keyfini çıkaran Mehmet Mermer bu yatırımın ne zaman döneceği sorusuna, "20 bin tona ulaştığımız gün yatırım da dönecek. Çok değil 5 yıl sonra göreceğiz bu rakamları" diyor.
Dünyada dalından koparıldıktan sonra tek tüketilemeyen meyve olan zeytinin tatlandırılması işlemi pek bir meşakkatli. Tesisi gezerken, 1699 adet toprak altına gömülü fermantasyon tankları görüyoruz. Her birinin içinde 10'ar ton zeytin Türk usulü tatlandırılma sürecini 6-9 aylık bir zaman diliminde bu tanklarda yaşıyor.
Tesisin içerisinde gördüğümüz üzeri reçine kaplı gıdaya uygun cam elyaf takviyeli polyester 100'e yakın tankta tonlarca zeytine tatlandırma süreci boyunca günde 8 saat oksijen veriliyor.
Efe Yazıcı, 2016 yılının her açıdan zor bir yıl olmasına rağmen hedeflerine ulaştıklarını ve yüzde 30 büyümeyle 7500 tonluk üretime ulaştıklarını söylüyor. Fora, 2016'da 70 milyon liralık bir ciroya ulaşmış. 50 ülkeye 1000 ton zeytin ihraç etmiş.
Aynı zamanda Billur Tuz'un da (2003'te satın almıştı) sahibi olan Mehmet Mermer, Fora Zeytin'in 40 bin ton kapasitesi olduğunu ve şu anda yüzde 25'ini kullandıkları bu kapasiteyi önümüzdeki 10 yıl içinde 30 binlere getirmek istediklerini söylüyor.
Mehmet Mermer'in hedefi büyük.
Türkiye'de Marmara Birlik ve Tariş'in pazar lideri olduğu pazarda en büyük markalı zeytin üreticilerinden biri olmak ve Çin dahil dünyanın dört bir yanına bu zeytinleri ihraç etmek.
Ne ilginç ki işadamı Erol Evcil tarafından 1994 yılında kurulan ve o dönemde Eze Zeytin markasıyla bilinen fabrika daha sonra Evcil'in kredi borçlarından dolayı İş Bankası'na geçmiş ve o sırada şirketin başına da Deniz Ataç gelmişti. Deniz Ataç, fabrikayı yeniden ayağa kaldırmış, markayı değiştirmiş ve Fora ile zeytin fabrikasında yeni bir dönem başlamıştı. Sonra da 2014'te İş Bankası Fora'yı satmıştı. Mehmet Mermer, fabrikayı satın aldıktan sonra yurtdışında fuarlara katılmaya başladıklarını ve dünyanın neresine giderlerse gitsinler herkesin markayı daha önce duyduğunu söyleyince çok şaşırdıklarını söylüyor. "Deniz Hanım'ın etkili bir tanıtım yaptığını gördük" diyerek eski yönetimi övmeyi de ihmal etmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA