Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dünyaca ünlü koleksiyoner İstanbul için çalışıyor!

Ekonomiye en güzel doping sanattan gelecek. Eylül ayı Türkiye'nin dünyadaki pozitif algısına büyük katkı yapacak dev etkinliklere sahne olacak ve pek çok sanatsever de Türkiye'ye seyahat edecek.
İşte onlardan biri her yıl kasım ayında yapılırken, bu yıl İstanbul Bienali'yle aynı tarihlerde olması ve daha çok ses getirmesi için eylül ayına alınan ve Sabah gazetesinin de medya sponsorları arasında yer aldığı Contemporary İstanbul.
Contemporary İstanbul (Cİ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, yılın en önemli sanat olaylarından biri olan Cİ yurtdışında daha çok duyulsun ve önemli galerilerin ikna edilmesi kolaylaşsın diye bu yıl Cİ'nin direktörlüğüne Londra'dan önemli bir ismi getirdi.
Böylece dünyanın en tanınmış 200 sanat koleksiyoneri arasında yer alan İran asıllı İngiliz Maleki ailesinden Kamiar Maleki karşıma Cİ Direktörü olarak çıktı.
Londra'nın Mayfair bölgesindeki aileye ait paha biçilemez sanat eserleriyle bezeli evde buluştuğum ve "İstanbul benim evim" diyecek kadar Türkiye tutkunu olan Maleki'den Londra'daki galerileri tek tek İstanbul'a gelmeye nasıl ikna ettiğini dinledim. Ünlü koleksiyoner, sanat tutkunu bir aileden geldiği ve pek çok müzenin kurullarında yer aldıkları için, tüm galerilerle iyi bir ilişkileri olduğunu söylüyor ve İstanbul'a gelmekte tereddüt eden önemli isimleri ikna etmekte zorlanmadığını söylüyor.
Milyonlarca pound değerindeki Picasso'dan, Chris Ofili'ye, Gerhard Richter'den, Anish Kapoor'a, Anselm Kiefer'den, Rashid Johnson'a kadar pek çok klasik ve güncel sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan ve adeta bir müze görünümünde olan ev Kamiar Maleki'nin anne ve babası Fatima ve Eskander Maleki'ye ait.
Kaimar Maleki, koleksiyonerliğinin ve küratörlüğünün yanı sıra gelecek vadeden genç sanatçıları ortaya çıkarmaktaki başarısıyla da tanınıyor. İstanbul'u sanatın merkezi haline getirme isteğinden söz eden Maleki, "Türkiye'de dünyaca tanınmış 30'a yakın koleksiyoner aile var. Ancak çok iyi eğitimli ve iyi sanat konusunda bilinçli 500'ün üzerinde aile olduğunu biliyorum. İyi fuarlar yaparak daha çok kişinin ilgisini çekeceğimize eminim" diyor.
Bu yıl Contemporary İstanbul'daki galeri sayısı 70 olarak belirlenmiş. Üstelik fuarın tasarımı konusunda da bu yıl bir ilk yaşanıyor ve Tabanlıoğlu Mimarlık'ın tüm fuar alanını yeniden tasarladığını Maleki'den öğreniyorum.
İşin özü İstanbul'un muhteşem potansiyeli için güç birliği yapılıyor. Bir yanda Cİ, diğer yanda İstanbul Bienali ve de Sabancı Müzesi için dünyaca ünlü Çinli sanatçı Ai Weiwei'nin hazırlamakta olduğu yeni sergisi, eylül ayında hepimize ilaç gibi gelecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA