Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Seçimin ön raporu

Dün AK Parti Ankara Seçim Koordinasyon Merkezi'nde ilginç bir toplantı vardı. Önce katılımcıları sıralayayım... Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Ali Babacan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Ankara Milletvekili adayı Yalçın Akdoğan ve İl Başkanı Murat Alparslan... Sohbet üç eksende gelişti:
1- Seçim çalışmasının incelikleri.
2- Seçimin genel havası.
3- Seçimin olası sonuç ve yansımaları...

***
Birinci noktadan başlarsak... AK Parti'nin, sahadaki başarısının tesadüf eseri olmadığına ilişkin en çarpıcı örneği, İl Başkanı Alparslan'dan dinledik. Tabloyu şöyle bir gözümüzde canlandıralım... Ankara'daki tüm sandıklarda görevlendirilmiş AK Partili gönüllüler aynı zamanda, ortalama 300 vatandaşın oy kullanacağı her bir sandığın da seçmeni olacak. Böylece sandık görevlileri üzerinden o mahallenin siyasi refleksi ölçülebilecek. Diğer partilerin tamamının Ankara'da 370 seçim bürosu bulunurken, tek başına AK Parti'nin 1470 seçim bürosuyla çalıştığı, 3.5 milyon seçmenli başkentte "Seçmenin yüzde 10'u oranında üye sayısına ulaştığı" göz önüne alındığında, 12 Haziran gecesi için söylenecek fazla bir şey kalmıyor.
***
Gelelim ikinci noktaya...
Yani, seçimin gidişatı hakkında Gedikli ve Akdoğan'ın analizlerine... Bülent Bey, seçmende merak uyandıran üç konuyu şöyle sıraladı:
1- MHP barajı geçer mi? 2- Yeni CHP oyunu ne kadar artırır? 3- AK Parti Anayasa'yı değiştirecek sayıda milletvekili çıkarabilir mi?
Akdoğan ise seçimin iç ve dış boyutlarını şu üç başlıkta topladı:
1- Küresel kriz ortamında istikrarın korunması. 2- Çevre ülkelerdeki çalkantılar karşısında Türkiye'nin bölgesel istikrara katkısının sürmesi. 3- Yeni Anayasa Projesi.
***
Kuşkusuz üçüncü nokta da önemli...
Önce The Economist'in, CHP'ye oy toplama çağrısına değinelim. Ve burada Bakan Babacan'ın görüşünü aktarmakla yetinelim:
"Deniliyor ki 'AK Parti Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğa erişmesin, böylece tansiyon düşer.' İçeride bildiğimiz çevrelerin, dışarıya aktardığı yorumlar bunlar. Zannediyorlar ki orada kalıyor. 2-3 gün içinde o bilgiler bize de geliyor. Şu anda piyasa, AK Parti'nin tek başına iktidarına göre hesap yapıyor. Bizden başka birinin gelmesi ihtimalinde ne borsayı ne faizi ne de kuru bu düzeyde tutabilirsiniz!"
Düne ilişkin gözlemin son bölümünü de Başbakan Yardımcısı Çiçek'in üç değerlendirmesine ayıralım.
Soru 1: Nisan 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine askerin müdahil olduğu yönünde iddialar var. O tarihte size duyum geldi mi?
"Biz, anayasa'ya aykırı iş yapmamış iken e-bildiri ile karşılaşmışsak bu, sizin söylediğiniz durumu ifade eder."
Soru 2: İnan Kıraç'ın siyasi tahminleri ile muhtelif aktörlerin seçimi etkileme çabalarına ne diyorsunuz?
"Türkiye'de siyaseti dışarıdan yönetme noktasında marazi bir hal var. Herkesin bu hastalıktan kurtulması, topluma bulaştırmaması lazım. Bu memlekette kimse istediği havayı çalamaz."

Soru 3: BDP legal siyasi çizgiden uzaklaşıyor mu? Yarın yeni anayasa için nasıl görüşeceksiniz?
"Kimin ne talebi varsa bunu demokrasi içinde söylemesi mümkün. Örneğin, federasyon, özerklik vb talepler konuşuluyor. Ne adına konuşuluyor? Demokrasi ve barış adına. 'Bunları konuşurum ama yapmazsanız iç savaş çıkarırım' diyorsanız, bu yöntem sonuç vermez!"
***

Netice olarak biz de şunları söyleyebiliriz...
1- Henüz AK Parti dışında tek başına iktidara gelebilecek parti yok.
2- CHP'nin sandık rekabetine etkili girmesi demokratik heyecan yarattı. Ancak sandığa şekil vermeyi hedefleyen şaibeli çevrelerin hangi partinin arkasında mevzilendiğine CHP'liler dikkat etmeli.
3- MHP seçim barajını geçse dahi, parti içi güç barajına takılacak gibi.
4- BDP, farklı kimlikteki adayları ile kazandığı renkliliği demokrasi tonları içinde tutamazsa çözümün değil sorunun parçası olmaya aday!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA