Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Küresel mutluluk giderek düşüyor

Gezegenin tamamında giderek artan gerilim, küresel ısınma, finansal tsunami, jeopolitik risk, ilan edilmemiş savaşların bileşkesinde dünya, giderek mutsuzlaşıyor. Ernesto Illy Vakfı'nın 158 ülke verilerinden oluşturduğu "Dünya Mutluluk Raporu" küresel boyutta mutluluğun azaldığını ortaya koyuyor. Türkiye, bu süreçte mutluluğunu arttırmayı başaran ülkeler arasında…
Araştırma, ülkelerin mutluluğunu ölçerke 7 faktörü hesaba katıyor; 1-Kişi başı milli gelir, 2-Sosyal destek, 3-Sağlıklı hayat süresi, 4-Hayat tarzı serbestisi, 5-Satınalma gücü, 6-İyi yönetişim ve 7-Yüksek kent standartları… Rapora göre en mutlu ülkeler, sırasıyla; Norveç, Danimarka, İzlanda ve İsviçre… Ancak bu ülkelerde dahi mutluluk, giderek geriliyor.
Türkiye, Dünya Mutluluk Ligi'nde, bu 7 kritere göre 69'uncu sıraya yerleştirilmiş… Batı, kendince koyduğu kriterlere göre ülkeleri sıralarken Türkiye'yi genelde sonlarda koymaya pek meraklıdır. Ancak bütün dünyanın mutluluk kaybına uğradığı günümüzde bizi "mutluluğa doğru ivmelenen" ülkeler arasında göstermek zorunda kalmışlar.
Kent stratejileri üzerine sohbet ettiğimiz araştırmacı Ayşe Kapucu'nun Dünya Mutluluk Raporu'na dair analizinde, 2010-2012 arasında Türkiye'yi 77'nci sıraya koydukları anlaşılıyor. Mutluluk değişimi pozitif nadir ülkelerden biri olmuşuz.
Peki ya Amerika? 2007'de 3'üncü sırada iken şimdi 19'unculuğa düşmüş. Ana sebep, sosyal destek azalması, yolsuzlukların bu ülkede tavan yapması… Zengin ülkelerde mutsuzluğun kaynağı gelir eşitsizliğinden ziyade zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklar ve abartılmış bireysellik (bencil) olarak belirlenmiş.
Çin'in durumu daha da vahim; 40 yıldır ekonomide başa oynaması ve son çeyrek asırdır kişi başına geliri katlamasına rağmen giderek mutsuzlaşıyor. Artan sosyal yalnızlık, yıpranan güven duygusu Çinlileri 25 yıl öncesine göre daha mutsuz yapmış.
Kendi gündemimiz içinde ufkumuzu karartıp, kendimize haksızlık etmeyelim diye bu rapordan söz ettim. Dünya, savaş bulutları biriktiriyor ve bu sıcak çatışmalardan çoğu, bizim coğrafyada…
Türkiye'yi her fırsatta eleştirmeyi iş edinenlere, dışarıdan pompalanan "istikrarsızlığı" çok çabuk satın alıp mutsuzluk üretenlere bu araştırmayı iyi okumalarını öneriyorum. Göreceğiniz, yığınca sorun ve jeopolitik risklerimize rağmen, diğer ülkelere göre mutluluğumuzu arttırabildiğimiz gerçeğidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA