Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Farkında değiliz, jeopolitik değişti. Bu durum Türkiye'ye avantaj sağlıyor. Siyaset ve ekonomide artık esnek politika üretiyoruz. Değerlenen Avrasya, Türkiye'yi daha da önemli hale getiriyor.
Ticaret, eksen değiştirdi. Yeni zenginlere ve güçlü ekonomilere kaydı. Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya ve Avrasya'nın gelişen ülkeleri dünya sahnesinde boy gösteriyor. Soğuk Savaş döneminde stratejik önemini güvenlik boyutuna oturtan Türkiye ise bu değişimden kendine düşen payı aldı. Ekonomik stratejik boyutlu yepyeni bir yolculuğa çıktı.
Hakkını teslim edelim. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konjonktürün yarattığı avantajları iyi okuyor. Dış ilişkilerde Türkiye esnek politika üretiyor.
***
Çünkü süper güç ABD kararlı...
Israrla İran yerine ılımlı, dünyayla entegre olmuş,
"laik-demokratik" ülke modeli üzerinde duruyor. Türkiye'yi model ülke seçmiş.
Türkiye üzerinden giremediği ülkelere girmek, ilişki kuramadığı ülkelerle bağlantı sağlamak istiyor. İran bunun bir parçası. Afganistan, Pakistan, Suriye, Lübnan ve Libya'daki radikal gruplarla ilgili sıkıntıları var. Küresel kriz öncesi bu sıkıntıyı Büyük Ortadoğu Projesi
(BOP) ile aşmaya çalışıyordu. Krizle birlikte BOP'un uygulama şeklini değiştirdi. Şimdi
genişletilmiş BOP üzerinde çalışıyor.
Peki, bir dönem
Varşova Paktı'nın lideriyken bugün
NATO'nun en önemli partneri haline gelen Rusya, ABD'nin
yeni model ülkesi Türkiye ile nasıl bir yolculuğa çıkıyor? Hedef, sadece
100 milyar dolara ulaşacak dış ticaret mi?
***
Baştan söyleyelim.
Rusya için
nükleer santral önemliydi. Fakat Rusya, petrol yerine doğalgaz boru hatlarıyla sıcak ülkelere ve denizlere açılmayı kafasına taktı. Yakın gelecekte Ortadoğu'ya açılımı doğalgaz boru hatlarıyla Türkiye üzerinden yapacak. Bugün
İran ve
Irak, yakın gelecekte
boru hatları döşemek isteyen
Katar'ın doğalgazını çıkarmak istiyor. Hatta bu ülkelerde kurulacak
boru hatlarının finansmanını da sağlamaya aday.
Diyeceğimiz şu: Bloklar arasındaki rekabet tırmanıyor. ABD ne yaptığını biliyor. Rusya, Türkiye'nin değişen konumunu iyi okuyor. Türkiye'nin yükselen yıldızının yarattığı fırsatı kullanmak istiyor.
Gelin görün ki, yeni küresel düzeni bir tek AB doğru okuyamadı, treni kaçırdı. Şimdi krizlerle boğuşuyor.
AB'ye geçmiş olsun!!! Rusya Devlet Başkanı
Dimitri Medvedev'in Türkiye gezisini iyi analiz etmek gerekiyor.