Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAZAL ATEŞ

Yeşil yüzlü kent

Yaşamın, umudun, gençliğin, dinçliğin, yenilenmenin, huzurun simgesi... Toprağın karasını güldüren yeşil! Bir kentin zenginliği onun bolluğu ile ölçülür. Gelin görün ki başkentimiz bozkırın orta yerinde yeşile hasret…Vuslata az kaldı. Yakında yemyeşil bir yaşam alanına kavuşacak. Kızılay'ın orta yerinde anıt ağaçları, havuzu, parkları ve özgün mimarisi korunarak yemyeşil bir alan yaratılacak. Saraçoğlu Projesiyle tarihi mahalle karakteristik, mimari dokusuna göre üç etaba ayrılacak. Cumhuriyet tarihinin tanığı alanda, doğayla iç içe sessiz, huzurlu konut yaşamının yanı sıra, biyolojik gölet etrafından etkinlik alanları olacak. Konforlu, tarihi otel tasarımı da şehir merkezlerindeki "kent oteli" kimliğine özgün bir yorum getirecek. Kente gelen misafirler doğa ile iç içe bir konaklama imkânı bulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un dediği gibi, doğayla iç içe konaklama imkânı, etkinlik alanlarıyla başkentin yeni çekim merkezi olacak.

Saraçoğlu Mahallesi'nde Türk konut mimarinin geniş saçaklar, kafes balkonların kullanıldığı az katlı yapılar yer alıyor. Mahalle çınar, kestane ağaçlarıyla farklı bir doğallığa bürünüyor. Alandaki 210 tescilli ağaç, anıt ağaç ve 45 tescilli yapı da korumaya alınıyor. Mevcut yeşil alan kurgusu da korunarak ağaçların zarar görmesi önlenecek. Yıpranmış yapılar restore edilecek. Eski dere yatağı yeni projede canlandırılacak. Yürüyüş alanları oluşturulacak. Yollar yayalar için planlanacak. Milli mimariyi, doğal varlıkları yaşatacak proje Ankara'nın gri çehresini de değiştirecek.

Hamam arkası Eski Ankara'da konakların restorasyon çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Kentsel dönüşüm, Ankara Kalesi'nden başlayarak Hergelen Meydanı, Ulus'taki Yahudi Mahallesi'ni de kapsıyor. AOÇ, AKM Millet Bahçesi, Gençlik Parkı ve eski 19 Mayıs Stadı'nın olduğu alan yeşil bir koridorla birleşecek. Proje tamamlandığında Ankara'nın göbeğinde kilometrelerce uzunlukta kültür, tarih aksı, yeşil koridor oluşacak. Yine İmrahor Vadisi Millet Bahçesi'nden başlayarak, Eymir Gölü, Gölbaşı Millet Bahçesi, Mogan Gölü ve Gölbaşı Arboretum alanını içine alan yeni bir yeşil koridor daha oluşturulacak. Bakan'ın ifadesiyle, "Ankara sadece bir başkent değil. Anadolu'nun ortasında yeni dünya düzenine yön veren merkez..." Yeşili bol, kültür ve sanatla donanmış, tarihine sahip çıkan, üretimle canlanan, istihdam yaratan, markaya dönüşen güçlü bir başkent ülkenin gücüne de güç katacaktır. İyi haftalar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA