Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Karidesin her hali güzeldir

Yurt dışında davetlerin gözdesi olan karides, sizin de ev davetleriniz için hem lezzetli hem de havalı bir seçenek olabilir tariflerim

Karides kokteyl, yurtdışındaki birçok ev davetinin kurtarıcı yemeği olsa da henüz Türk sofralarında hak ettiği yeri alamadı. Bırakın Londra'nın kalburüstü insanları bu yemeği 'Retro- klasik' olarak adlandırsın bizim için hala oldukça inovatiftir kendileri. Çünkü denizden babam çıksa yerim diyen kültürle yetişen bir nesil olsak da, aslında deniz böceklerine karşı pek de cana yakın bir tutum sergilediğimiz söylenemez. Oysaki zeytinyağlısından salatasına, güvecinden ızgarasına kadar, kararında pişmiş her hali güzeldir karidesin! Hatta bence, 'derya kuzusu bunlar' söylemi karides için söylenmiştir. Hem protein değeri yüksek hem de tüm vitaminlerce zengin. 1960-1980 yılları arasındaki İngiltere'de oldukça sık rastlanan bir meze veya başlangıç yemeği olan karides kokteyl, sosunun renk ve lezzet olarak kendisiyle uyumu sebebiyle de misafirlerin beğenisini kazanmıştır. Marie Rose adı verilen bu lezzetli sos aslında kimilerine 'Thousand Island' sosu anımsatacaktır. Birbirlerine çok benzeseler de kokteyl sos olarak da bilinen Marie Rose bence daha karakteristik ve akılda kalıcı bir lezzete sahiptir.

Yemeğin sunumu Klasik sunumda mutlaka uzun ve ayaklı bardak kullanılır. Bardağın çemberinin etrafına yavruağzı virgüller şeklinde dizilen karidesler limon, sos ve marul eşliğinde servis edilir. Ancak buz üzerinde servis edilmesi de alışılageldik bir yöntemdir.

Karides kokteyl tarifi

Malzemeler

2 lt soğuk su
2 adet orta boy havuç
2 dal kereviz
1 büyük boy soğan
1 baş sarımsak
1 adet limon 4'e-5'e bölünmüş
Yarım demet maydanoz
5 dal taze kekik
2 adet defne yaprak
10 adet tane karabiber
4 yemek kaşığı elma sirkesi


Marie Rose kokteyl sos

220 gr ketçap
1 limon kabuğu rendesi, en ince
1/2 limon suyu
20 gr horseradish (yaban turbu) sosu
1/2 çay kaşığı Worcestershire sauce
Birkaç damla tabasco

Karides

1 kg 16-20 jumbo karides
7 gr tuz
Marie Rose Kokteyl sos
Marul ve limon

Yapılışı
İlk listede verilmiş sebzeleri gelişigüzel büyük parçalar halinde doğrayın. Soğuk su ile birlikte ocağa koyun. Kaynadıktan sonra altını kısıp, kapağını yarı aralık bırakarak kısık ateşte 30 dakika kaynatın. Tüm hoş koku ve lezzetler suyunuza geçmeye başladığında altını tekrar açarak kaynatın ve kaynadığı noktada altını kapatın. Kabuklu karideslerinizi (taze kullanmanızı tavsiye ederim ancak donuk kullanacaksanız önceden çözdürün) suyun içine atıp, kaşık yardımıyla suyun içinde sürekli hareket ettirin. 2 buçuk 3 dakika sonra pembe renk alıp kıvrılan karidesleriniz pişmiş olacaktır. Hemen sudan çıkarın ve buzlu suya koyup bekleyin. Pişirme işlemini durdurduktan sonra karidesin kabuğunu temizleyin ve hemen ardından da damarını temizlemek için dışarı doğru çıkık olan sırt kısmını bir bıçak yardımıyla açın. Bunun için karidesi iki elinizle azıcık bastırarak tutun ki sırt kısmı gerginleşsin ve bıçağın sivri ucu ile baş kısmından kuyruk kısmına doğru çok derin olmayan bir çizik atın. Elinizle ya da bıçağın ucundan yardım alarak ete zarar vermeden damarı baştan sona doğru çıkartın. Karidesleri suyun altında duruladıktan sonra servise hazır. Sos için ise verilmiş tüm malzemeyi karıştırıp en az üç saat dolapta bekletin. Marul ve limon eşliğinde karideslerinizi servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA