Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Niye insanın vicdanı değiliz?

Tek bir Hüsamettin Koçan değil de üç tane olsa, Türkiye çok başka yerde olurdu diye düşündüren bir adamdır.
10 tane olsa ondan, uçar giderdik! Teoride de pratikte de... Çekinmeden hayal kurmada da, o olmaz sanılan rüyaları gerçeğe dönüştürmede de...
Prof. Hüsamettin Koçan, sanat camiasında iyi bilinen bir ressam, akademik dünyada saygın bir hoca... Ama hayata geçirdiği hayali, bu özelliklerinden rol çalar noktaya geldi neredeyse; onu Baksı Müzesi'nden ayrı düşünmek imkânsız artık.
Söyleyecek çok sözü olan, çok renkli ve değerli bir kişilik Koçan. Tam nehir söyleşi yapılacak adam. Aslıhan Lodi yapmış, çok da iyi etmiş.
Bugünün en büyük sorunu ne? "Herkes etrafında olup biteni eleştiriyor ve üretime katılmıyor" diyor Hüsamettin Koçan. "Kendimize ait üretimimiz olmadığı için de kendimize ait bir dünyadan yoksunuz." "Bütün bu üretimsizlik bizi özne olmaktan çıkarıyor" diye anlatıyor. "Herkesin aslında ciddi oranda bir özne olma potansiyeli var. Biz onu yok sayarak insanları araçsallaştırıyoruz.
Günümüzün temel sorunu budur. Modernleşememe sebebimiz de budur. Herkes kendi baktığı pencereden bir dünya çiziyor mümkün mertebe. Onları anlamaya ve yorumlamaya çalışanlar da hep taraftarlar. Taraf olmayı bir kenara bırakıp insan tarafından bakma çabası çok yok bana kalırsa.
Niye insanın vicdanı olma konumunda değiliz? İşte o vicdanlı olma konumuna, özneyi inşa ederek ulaşabiliriz diye düşünüyorum."

***

Beyoğlu'na kıymet katan isim: Genim
Karaköy Fransız Geçidi'yle Narmanlı Han arasındaki ortak noktayı bulunuz. Pera Müzesi'yle Okmeydanı Okçular Tekkesi'nin ortak paydası ne olabilir? Çıkamadınız mı içinden? O zaman hiç uzatmadan, ertelemeden bu sergiye gidiniz: Sinan Genim'in Beyoğlu'nda 6 Yapı 6 Öykü sergisi.
Dr. Mimar Sinan Genim, çağdaş Türk mimarisinin önemli temsilcilerinden; özellikle rölöve ve restorasyonun piri. Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sergi Salonu'nda 8 Nisan'a kadar görülebilecek sergideki altılı; elinin, zihninin Beyoğlu bölgesinde nerelere değdiğini gösteriyor:
1. Karaköy Fransız Geçidi (1978-1994). 2. Pera Müzesi (2002-2005). 3. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (2004- 2005). 4. Okmeydanı Okçular Tekkesi (2005-2012). 5. Galatasaray Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi (2005-2011). 6. Narmanlı Han (2014-2017).
Beyoğlu da nankör değil; karşılıksız bırakmadı bu emeği. Daha önce Ara Güler ve Devrim Erbil'e verilen Beyoğlu Nişanı'nın üçüncüsü, Sinan Genim'in oldu.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, serginin hafta içindeki açılışında takdir ve takdim etti: "Beyoğlu bizim kültürümüzün ve medeniyetimizin en önemli merkezlerinden biri ise buraya katkı yapan insanların sayesindedir. Dr. Sinan Genim sergilediğimiz bu işlerin yanı sıra fikren, zikren ve kalben her zaman bu şehrin yanında olmuştur. Biz de bu nişanı gönülden verdik." Sinan Genim'in İstanbul sevgisi, ilgisi malum ama Beyoğlu da boş değilmiş!

***

Saray kumaşlarıyla tanışma
Bu birkaç haftalık eğitim programları çok zevkli oluyor. Sıkmadan, bıktırmadan, dersi kırmaya fırsat vermeden önünüze yeni bir dünya açıyor. Osmanlı'daki saray kumaşlarıyla tanışmak ilginizi çeker mi misal? Tasarımcı, ikoncan ya da son ütücü olmanız gerekmez; çoğu kadın evet der bu soruya. Desen kaynakları, dokuma atölyeleri... Nakkaşlar, terziler... Saray kıyafetleri, tılsımlı gömlekler...
Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki 'Osmanlı Saray Kumaşları' eğitim programı 21 Mart itibarıyla başlayıp beş hafta sürecek (Çarşamba sabahları 11:00-13:00 arasında).
Hocanın kim olduğunu sorarsanız... Prof. Dr. Hülya Tezcan, sanat tarihi okuduktan sonra Topkapı Sarayı Müzesi'nde işe başlayıp 35 yıl orada çalışmış. Müzenin Padişah Elbiseleri Bölüm Sorumlusu olarak hem de. Akademik hayatı Bilgi Üniversite'yle başlıyor, sonrasında Haliç ve şimdi de Nişantaşı Üniversitesi'nde sürüyor. Emin ve ehil ellerdesiniz yani.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA