Ömür Çalşimşek, keten tohumunun mide-barsak sorunlarında etkili olduğunu kabızlık gibi durumlara karşı da kullanıldığını belirtti.
10 bin yıldır gıda olarak tüketilen keten bitkisinin, dünyada tarımı yapılan ilk ürünler arasında yer aldığını söyleyen Ömür Çalşimşek, "Keten tohumu özellikle mide-barsak sorunları; kabızlık gibi durumlara karşı kullanılır.
BAĞIRSAKLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Kalın bağırsağın divertiküler sorununa, hemoroide karşı yararlıdır. Kilo kontrolü için tercih edilebilir" dedi. Çalşimşek, keten tohumunun yüksek oranda Omega-3, omega-6, omega-9 yağ asidi içeriğine sahip olduğunu belirterek "Sağlık açısından son derece önemli bir yeri olan omega yağ asitleri, vücudumuz tarafından sentezlenememekte, dışardan alınması gerekmektedir. Omega 3 yağ asidi 3 EPA/DHA yağ asidi içerir.
VEJETERYANLAR İÇİN DİKKAT!
EPA/DHA kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca keten tohumu, yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif, protein, lignanlar, vitaminler, mineraller ve aminoasitlere içeriğine sahiptir. Hayvansal gıdalardan sonra en çok B12 vitamini içeren keten tohumu vejeteryanlar için de dikkat edilmesi gereken bir gıdadır" şeklinde konuştu.
ROMATİZMAYA DA FAYDASI VAR
İçerdiği bazı asitler sayesinde eklem romatizmasına karşı faydalıdır. İçeriğindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir. Ayrıca sinir sistemini ve hafızayı güçlendirici olarak tavsiye edilmektedir.