Domates, salatalık gibi çoğu sebze yüzde 95 oranında su içerir. Bu sebzeler Ramazan ayında, özellikle gün içerisinde daha az susuzluk yaşanmasını sağlar.
Sağlıklı bir Ramazan geçirmenin yolu iftar ve sahur sofralarında saklı. İftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlayarak oruç tuttuğunuz saatleri daha zinde ve kolay geçirebilirsiniz.
Besin alımının azalması ile birlikte bazal metabolizma düşer; yani vücut diğer günlere nazaran daha yavaş çalışır ve bununla birlikte kilo artışı söz konusu olur.
Bunu engellemek ve daha da önemlisi Ramazan boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek için birkaç noktaya dikkat etmek ve bunu sadece Ramazan ayında değil tüm ay boyunca devam ettirmek gerekir.
Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlatır ve tokluğun uzamasına neden olur; bu nedenle sahurda ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlardan belli miktarlarda tüketebilirsiniz.
Oruç tutan kişi ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri iftar ve sahur arasındaki zamana dengeli şekilde dağıtmalı.
İftar yemeğine doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak en doğrusu ancak bu çorba mümkün ise karbonhidrat içermeyen yani unsuz, pirinçsiz, şehriyesiz bir çorba olmalı; mesela sebze çorbası veya karbonhidratı kompleks kurubaklagil çorbaları.
Arada sadece salata tüketerek en azından 10-20 dakika geçirmeye çalışmak faydalı olacaktır. Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak gerekir; yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak veya hiç yememek gibi.
Ramazan'da sahur için planlanan besinlerde asıl önemli olan nokta; tok tutma süresinin uzun olmasıdır. Tokluğu uzun sürdürecek besin grupları ise sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır.
Öncelikle açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise, ilk hedef kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecek gıdalar olmalıdır; yani glisemik indeks ve yükü düşük gıdalar! Glisemik indeks; yenilen bir besinin kan şekerini yükseltme derecesini gösterir.
Ramazan'da bizim isteğimiz; kan şekerimizi hızlı yükselten gıdalardansa yavaş yükselten ve yavaş düşmesini sağlayacak gıdaların tüketilmesidir.