Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Uyarlama işte böyle olur

Uyarlama ya da halk arasındaki söylenişiyle 'devşirme' dizilere biraz mesafeli dururum. Çünkü televizyonda özgün senaryo ve formatların desteklenmesi gerektiğine inanırım. Gelin görün ki, televizyon son derece pahalı bir yatırım enstrümanıdır.
Bu nedenle kanal ve yapımcılar daha önce denenmiş ve reyting garantisi vâdeden yapımların 'uyarlamalarını' tercih etmek zorunda kalırlar.
Ayrıca her sezon 100 dizi projesinin gelip geçtiği ekranlarda artık halkın ilgi göstereceği 'özgün' senaryolar da kolay çıkmıyor.
İşte bu nedenle, 80'lerin efsane dizisi 'Şahin Tepesi'nden ('Falcon Crest') aynı isimle uyarlanan atv dizisine biraz kaygı ile yaklaşmıştım.
Ama ilk bölümü izleyince bu alanda 'ön fikirli' olmaktan mahcubiyet duydum. Çünkü kalemine büyük saygı duyduğum senarist Melek Gençoğlu, 'Şahin Tepesi'ni sadece Türkçeleştirmekle yetinmemiş, Türkiyelileştirmiş.
Bu özenli adaptasyon çalışması öyle başarılı olmuş ki, eski 'Şahin Tepesi'ni izleme şansı bulan benim gibi orta kuşağın bile ilgisini yeniden konuya odaklamayı başarmış.
Bu arada yönetmen Hilal Saral'ın sihirli dokunuşlarını da ihmal etmemek lazım. (Türkiye'nin ilk ve tek Emmy ödüllü dizi yönetmeni.
Yurt dışına satılan dizilerden 10'unun dördünde onun imzası var) Buna, senarist- yönetmen bütünlüğüne hizmet etmekte hiç zorlanmayan kamera ve kurgu da eklenince, ortaya 'mükemmel' denebilecek bir dizi çıkmış.
Bu arada son yıllarda bir yapım şirketi olmaktan öteye geçip sektöre lokomotiflik yapan Ay Yapım'ı da içtenlikle kutluyorum.
Başrol oyuncusu Zerrin Tekindor'a ise ayrı bir paragraf açmadan duramayacağım.
'Aşk-ı Memnu' dizisindeki 'Matmazel' rolüyle tanıdığımız Tekindor'un oyunculuğu, her yeni projeyle dem tuttu. Ona son kez 'Müslüm' filminde yeniden hayat verdiği 'Muhterem Nur' rolüyle bir kez daha hayran olmuştum. Belli ki 'Şahin Tepesi'nin 'Tuna'sı, bu köşeye çok mürekkep harcatacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA