Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Sanal maratonda yalnız ama beraber koştuk

Pandemi, İstanbul Maratonu’nu yeniledi. “Kendi parkurunda bizimle koş” çağrısıyla dünyadan ve Türkiye’nin 80 ilinden pek çok insan sanal maratona dahil oldu. Ben de Büyükada’da kendi parkurunda 5 kilotmetre koşarak Sanal Maraton’a katıldım. İşte sanal koşudan aklımda kalanlar...

Halkın, kendi parkurunda sanal koşuyla katıldığı N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nu 41 yılda yapılandan çok farklı detaylar içeriyordu. Pandemi yüzünden halk koşusu iptal edildi ve sadece sınırlı sayıda 42 kilometre koşanlar parkurda yerini aldı. Ancak İstanbul Maratonu bu farklı deneyimden çok güzel hikayeler çıkardı. Bu kez dünyanın pek çok şehrinden insan, İstanbul'a konuk olmak yerine sosyal medyada sanal koşuya katıldığı fotoğrafları, videoları ve rotasını Sweaters uygulaması üzerinden paylaştı.
Online kayıt yaptıran herkese özel tişört, anlaşmalı mağazalarda teslim edildi. İstanbul Maratonu heyecanı Türkiye'ye ve tüm dünyaya yayıldı. Maratonun sanal koşularına katılanlar ise 5 kilometre, 10 kilometre ve 15 kilometre seçenekleriyle dilediği yerde, kendi parkurunu seçerek koştu. Üstelik "Yardımseverlik Koşusu" adı altında koşucuların keyif almasının yanı sıra, sivil toplum kuruluşları desteklenerek kaynak oluşturuldu.

ÇANTANIN İÇİNDE NE VAR?

"Organizasyonu anladık ama sen kendi deneyiminden bahset" diyenlere önce evden çıkarken yanıma aldığım çantamın içindekileri anlatalım. Osmo Action, iPhone 11 Pro Max, kolumda Apple Watch Series 6, AirPods Pro kablosuz kulaklıklar, fitness (aktivite) ve Sweaters uygulamasını kullandım.
Yanımda bir koşu antrenörü olmadığına göre akıllı saat kullanmak için çok fazla nedenim vardı. Apple Watch yerleşik GPS ve hep-açık altimetre, tüm dış mekan antrenmanlarınızı takip etmenizi sağlıyor. Akıllı aktivite koçluğu, gelişmiş Kalp Atış Hızı uygulaması, doğrudan bileğinizden erişebileceğiniz favori çalma listeleriniz, hep-açık altimetre ve daha duyarlı bir Siri deneyimi sunan Apple Watch Series 6 ve Apple Watch SE her zamankinden daha aktif, motive ve bağlantıda kalmanızı sağlayacak özellikleri keşfetmenizi sağlıyor. Antrenmana başlarken açık bir hedefle koşabilir ya da kendinize kalori, mesafe ya da süre hedefi belirleyebilirsiniz. Eğer koşu boyunca belirli bir temponun üzerinde koşmak istiyorsanız kendinize bir tempo uyarısı belirleyip koştuğunuz her kilometre sonunda bu temponun altına düşerseniz, Apple Watch'un sizi uyarmasını sağlayabiliyorsunuz.
Bu ekrandan Apple Music uygulamanıza ulaşarak istediğiniz müziği açabilir, parçalar veya albümler arasından gezinebilir ve müziğin sesini kontrol edebilirsiniz. Antrenman sırasında müzik seçmek ve Bluetooth kulaklığınızın ses yüksekliğini denetlemek için parmağınızı Şu An Çalınan ekranına doğru sola kaydırın. Antrenmana başladığınızda otomatik olarak çalınacak bir liste seçmek için iPhone'unuzda Apple Watch uygulamasını açın, sonra Saatim'e dokunun. Koşu sırasında ve antrenmanlarda en büyük motivasyon kaynağı olan müziği de elbette unutmadık! Larry Carlton'un Collection albümü ve geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz, benim de adımı aldığım Timur Selçuk'un şarkıları koşu sırasında beni motive eden şeylerdi.

ARKADAŞLARLA PAYLAŞIN KOŞMAYA MOTİVE OLUN
Sanal maratonda herkes ayrı zamanlarda, farklı yerlerde koşsa da bir birliktelik hissiyatını sağlayabilmeniz, birbirinizin aktivitelerini görerek birbirinizi motive etmeniz belki gaza getirecek mesajlar atabilmeniz mümkün. Bunun Apple Watch'un Fitness Paylaşma özelliğinden birbirinizi ekleyerek takip edebilirsiniz. Bunun için iPhone'unuzda 3 renkli halkadan oluşan Fitness (Aktivite) uygulamasına tıklayıp sağ alt köşedeki Paylaşma butonuna basarsanız rehberinizde kayıtlı olup Apple Watch'u olan tüm arkadaşlarınızı takibe davet edebilirsiniz. Bu takipleşmeyi dilediğiniz zamanda da bitirebilirsiniz.



KOŞARKEN KOLUNDA OLDUĞUNU UNUT

Akıllı saatlerin fiyat, pil ve ekran dengesi ekonomik çözümlere kavuşuyor. HUAWEI WATCH FIT, 44 duruş gösterimi de dahil olmak üzere 12 antrenman kursunu kapsayan animasyonlu bir kişisel antrenörü destekleyen Huawei'nin ilk akıllı saati. Ayrı ayrı animasyonlu fitness kursları, kullanıcılara akıllı telefon veya başka bir cihaza ihtiyaç duymadan ücretsiz bire bir kişisel eğitim imkanı sağlıyor. Yalnızca 34 gram ağırlığındaki WATCH FIT, her kıyafeti tamamlayacak hafif ve şık bir görünüme sahip. Nane yeşili, sakura pembesi ve grafit siyahı gibi renk seçenekleriyle, tüketicilere kendilerini ifade etme gücü veriyor. Tipik kullanımda 10 günü bulan uzun pil ömrü ile birlikte nefes alabilen kayış tasarımı, kullanıcıların yeni WATCH FIT'i günlerce hatta haftalarca takabilmelerini sağlıyor.
Kuvvet antrenmanı, karın egzersizleri ve diğer egzersizler, kullanıcıların evde egzersiz yapmalarına yardımcı oluyor. Ek olarak, "ayağa kalkma hatırlatıcıları", kullanıcılara aktif kalmalarını hatırlatarak uzun bir süre oturmaları durumunda hareket etmelerini söylüyor.
Türk Telekom mağazalarında satılan WATCH FIT, performanslarını ayrıntılı olarak izlemek isteyenler için, gelişmiş veri izleme ile 96 egzersiz modunu destekliyor. 11 profesyonel egzersiz modu, koşu, yürüyüş, bisiklete binme, yüzme ve daha fazlası dahil olmak üzere en popüler egzersiz türlerini kapsıyor. Fitness eğitimi, dans, top oyunları, su sporları, kış sporları ve ekstrem sporları içeren 85 egzersiz modu, atletik ilgi alanları ne kadar farklı olursa olsun tüm tüketicilerin faydalanmasını sağlıyor. Huawei'nin TruSeen 4.0 kalp atış hızı izleme teknolojisi, WATCH FIT'in arka planda akıllı nabız izlemeyi desteklemesine, kullanıcıların mevcut dinlenme nabızlarının yanı sıra kalp atış hızlarının son 24 saat içinde nasıl değiştiğini gösteren infografik görüntülemesine de olanak tanıyor. Ayrıca, nabız çok yüksek veya çok düşük olduğunda kullanıcıyı uyaran bir anormal kalp atış hızı uyarı işlevi de sağlıyor.
TruSleep 2.0, yeni WATCH FIT'te uyku izleme, gerçek zamanlı kalp atış hızı izleme, uyku solunum kalitesi ve büyük veri analizi sunuyor. Saat, hafif uyku, derin uyku, REM ve uyanıklık gibi farklı aşamaları gösteren kapsamlı bir uyku analizi sunmak için bu verileri kullanarak kullanıcının ne zaman uykuya daldığını ve uyandığını akıllıca anlıyor. Huawei'nin AI teknolojisinden yararlanarak, uykuya dalmada zorluk, hafif uyku, huzursuzluk, erken uyanma, çok fazla rüya ve düzensiz çalışma ve dinlenme programı dahil olmak üzere altı tipik uyku sorununu doğru bir şekilde tanımlıyor. Bu verileri ve analizi kullanan HUAWEI WATCH FIT, yüzlerce uyku iyileştirme önerisi ve kişiselleştirilmiş uyku hizmetleri sunuyor.
1.64 inç boyutundaki büyük AMOLED HD ekran, tüketicilerin HUAWEI WATCH FIT'in animasyonlu fitness kursları ve diğer benzersiz özelliklerinden kolayca faydalanmasını sağlıyor. Ultra ince çerçeveler, kullanıcıların dikkati dağılmadan içeriğe odaklanmasına imkan veriyor.

OTOMOBİLDEN İLHAM ALARAK OYUN MONİTÖRÜ TASARLAMAK

Akıllı telefonlar, oyun bilgisayarları ve otomobil tasarımcılarının işbirliğine yıllardır alıştık. Saatlerce oynanan oyunlar, monitör karşısında geçen hayat, yataktan çok monitör ekranına bağımlı hale gelen bir kuşakla karşı karşıya olduğumuzu hatırlatıyor. Pek çok oyuncu için koltuk ve monitör, oyun bilgisayarından sonra en çok özen gösterilen tamamlayıcı araçlar oldu.
27 inçlik (68.58 cm) PD27 Porsche Design AOC AGON oyun monitörü, yarış arabası sürmeye benzer bir deneyim sağlıyor. Öncelikle güçlü grafik özelliklerine şöyle yakından bakalım: 240 Hz yenileme hızı, algılanabilen hareket bulanıklığını azaltırken, 1 ms GtG ve 0.5 ms MPRT piksel tepki süreleri net, hayalet görüntü içermeyen bir oyun deneyimini garantiliyor. AMD'nin FreeSync Premium Pro ile kullanıcılar, yırtılma olmadan, akıcı bir oynanabilirliği deneyimliyor. VA panelinin 550 nit yüksek parlaklığı, ışık koşulları ne olursa olsun kesintisiz oynanabilirlik sağlıyor. Hem günlük hem uzun oyun seanslarında kullanılabilecek geniş yelpazede yer alan işlevsel özelliklere de sahip.
Yüksek performanslı kişisel bilgisayar ekipmanlarına sahip olmak, oyun tutkunları için başarının anahtarı gibidir. Tıpkı pistte bir virajın en keskin noktasını öngören ve viraja nasıl gireceğini hesaplayan bir yarış arabası sürücüsü gibi, e-spor oyuncularının da hızlı tepki vermeleri ve milisaniyeler içinde karar almaları gerekir. Her bir ekipman parçasının performansı çok önemlidir ve kolaylıkla bir yarışın sonucunun belirleyicisi olabilir. İşte bu yüzden Porsche Design motor sporları DNA'sını kullanıyor. Monitörün tasarımı, bir yarış arabasının güvenlik kafesi şeklindeki, gümüş renkli ayak unsuru ile vurgulanıyor. Gerçek bir spor arabada olduğu gibi, adrenalin salgılamaya başladığında kullanıcıya istikrar, sağlamlık ve dayanıklılık veriyor. Porsche Design'ın tarz ve performansı zarif bir biçimde birleştirmeye yönelik tasarım felsefesine bağlı kalan PD27, logolarını farklı renklerde masaya yansıtabiliyor ve oyun ortamını daha da güçlendirmek için ekranın arka aydınlatmasını açabiliyor. PD27, kablosuz (IR), orta konsolu andıran bir tuş takımı ile sunuluyor, böylece monitör ayarlarına ya da oyun ön ayarlarına çabucak ulaşmak mümkün. Yarış oyunlarında düz 6 silindirli boxer motorların kükremesini özleyen kullanıcılar, DTS sound'lu 5 W stereo hoparlörleri sevecekler. Günlük işlevsellik açısından ise, monitör aynı zamanda 4 portlu bir USB 3.2 hub, 2 tane HDMI 2.0 ve 2 tane de DisplayPort 1.4 giriş ile sunuluyor. Kasım ayının ortalarından itibaren satışa sunulması bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA