Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

25 milyar $’lık temizlik

Bankaların ortaklaşa kuracağı Varlık Yönetim Şirketi projesi herkesi çok heyecanlandırdı. Uluslararası kuruluşlar, şirketler, finans kurumları yeni yapının nasıl işleyeceğini merak ediyor.
Öncelikle şunun altını çizmekte fayda var.
Yeni yapıyı halihazırda faaliyet gösteren Varlık Yönetim Şirketleri ile karıştırmamak gerekiyor. Üzerinde çalışılan yeni model ile bir 'Bad Bank' (kötü banka) kurulmayacak. Muhteviyatına bakıldığında yeni yapıyı Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi olarak adlandırmak daha doğru olabilir.
Zira, bankacılık sektörünün ihtiyacı sadece sorunlu alacakların bir başka şirkete devredilip tahsilinden ibaret değil... Klasik borç-alacak ilişkisinin daha ötesinde... Tahsil kabiliyeti daha düşük borçlu şirketlere destek olunarak bu firmaların ekonomiye kazandırılacağı, üretim ve istihdama devam etmelerinin sağlanacağı, böylece büyümeye katkı sağlayacakları bir modelden bahsediliyor.

***


Yani, bankaların ortaklaşa kuracağı şirketin başka misyonları da olacak.
Kanuni düzenlemeler buna el veriyor.
Gerekirse yeniden sermayelendiren, sermaye benzeri kredi yapan, mali bünyeyi ıslah eden, verimsizlikleri gidererek EBITTA üretimini arttırmayı hedefleyen bir yapı kurgulanıyor. Yeni Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi, borçlu şirkete ihtiyaç duyduğu yeniden yapılandırmayı, refinansmanı, rehabilitasyonu gerçekleştirecek kapasitede olacak. Borçlu şirkete her türlü yönetimsel desteği verecek bir yapı öngörülüyor. Bir nevi, şirket doktoru gibi...

***


Gelelim, yeni modelin ne zaman hayata geçirileceğine...
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) çalışmayı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a sundu. Önümüzdeki günlerde hatta ilk yönetim kurulu toplantısında konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Şirket kurulduktan sonra bankalardan satın alınacak kredilerin büyüklüğü belirlenecek. Şirkete ortak olan bankalar da kendi bilançosunda bir ayrıştırma yapacak. Kriterlere göre hangi kredilerin bu şirkete geçirileceğini belirleyecek. Bankacılık sektörü yetkilileri, bu yapının doğru kurgulanması haline 25 milyar dolarlık dosyanın Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi'ne aktarılabileceğini vurguluyor.
Bildiğim kadarıyla, yeni model EBRD ve IFC gibi kuruluşlarla da paylaşıldı. Bakarsınız, uluslararası kuruluşlardan bu şirkete ortak olmak isteyen de çıkar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA